/
/
Puterea acupuncturii

Puterea acupuncturii

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Puterea acupuncturii
Puterea acupuncturii

Era tehnologica, cresterea puterii de calcul, inteligenta artificiala, toate noile cuceriri stiintifice ale ultimilor ani au patruns si in domeniul medical, revolutionand diagnosticul si multifatetand latura terapeutica. In ciuda acestor extraordinare castiguri ale lumii medicale, raman multe probleme fara raspuns sau cu rezolvari extrem de costisitoare ori controversate. De exemplu, reactiile adverse provocate de folosirea analgezicelor opioide in tratamentul durerilor cronice.

Problemele de sanatate ale omului modern s-au diversificat, iar la acest fenomen au contribuit mai multi factori precum: modificarea meseriilor, cresterea ponderii activitatilor intelectuale in defavoarea celor de natura fizica, cresterea sperantei de viata, urbanizarea si lista poate continua. In aceste conditii a fost firesc ca si abordarea medicala sa se modifice – de la patologia exclusiv somatica s-a trecut la din ce in ce mai multa patologie psihosomatica.

Atat lumea medicala, cat si pacientul se concentreaza asupra unui aspect esential – calitatea vietii. Din pacate insa, polimedicatia specifica numeroaselor acuze ale omului modern ridica o multime de efecte adverse cu repercursiuni asupra starii de sanatate a persoanei tratate. Drept urmare, li se acorda o importanta din ce in ce mai mare metodelor terapeutice complementare. Dintre acestea, acupunctura este cea mai cunoscuta si cea mai studiata ramura. Are o vechime de peste 2500 de ani, fiind practicata in Asia inca din vremuri stravechi.

In Medicina Vestica a fost introdusa abia in 1970, iar de atunci a crescut semnificativ in popularitate. Totusi, in pofida istoricului indelungat si a eficientei dovedite in anii de practica ne intrerupta, exista inca scepticism la nivelul comunitatii medicale. Cercetarile au fost extinse inca de la introducerea metodei in „mainstreamul” medical, intensificandu-se in ultimii ani. Inca de timpuriu, Richardson (1986) si Vincent (1993) au dovedit ca metoda functioneaza intr-o varietate larga de boli musculoscheletale; Lundberg a aratat ca acupunctura imbunatateste raspunsul imun, iar Tao (1993) recomanda metoda in managementul stresului. Termenul de acupunctura poate include un spectru mai larg de practici specifice medicinii traditional-orientale: moxibustia, electroacupunctura, laseracupunctura sau microsistemele de acupunctura (ureche, fata, mana, scalp).

Ca mecanism de actiune, este dovedit ca punctele specifice sunt caracterizate de o rezistenta electrica scazuta, putand fi privite ca puncte de concentrare a energiei, comparabile cu o baterie electrica in care este stocata energia (Leonhardt, 1980). Cercetarile moderne arata ca acupunctura poate actiona pe majoritatea sistemelor organismului. Acele stimuleaza sistemul nervos, determinand efecte diferite – schimba calea transmiterii durerii si incurajeaza eliberarea de opioide (analgezice) naturale, endorfina si serotonina. Acupunctura activeaza fibrele nervoase mielinizate de la nivel muscular, care la randul lor transmit impulsul la nivelul maduvei – trunchi cerebral – hipotalamus, prin implicarea enkefalinelor, endorfinelor, serotoninei si noradrenalinei.

Acupunctura este o metoda foarte avantajoasa, avand putine contraindicatii, dar foarte multe aplicabilitati. Bineinteles, raspunsul individual al fiecarui pacient poate varia si adesea va fi nevoie de mai multe sedinte pana la observarea evidenta a efectului.

Acupunctura in durere

Analgezia prin acupunctura are efecte net superioare placebo si este comparabila cu morfina. Numeroase studii au demonstrat eficienta metodei in atenuarea durerii si au explicat si mecanismele subiacente. Spre deosebire de procedurile alopate precum administrarea de opioide, acupunctura nu provoaca dependenta, motiv pentru care ea este din ce in ce mai folosita la nivel global. Iata cateva dintre afectiunile care pot fi tratate cu succes prin acupunctura.

Bolile neurologice

Atat migrenele, cat si cefaleea sau nevralgiile sunt tratate cu succes prin acupunctura, eficienta fiind dovedita in multiple studii clinice. Un raspuns foarte bun la tratamentul prin acupunctura il are si accidentul vascular cerebral sechelar sau non sechelar. In cazul afectiunilor nervoase periferice de orice cauza (toxica, medicamentoasa, metabolica, traumatica, autoimuna) pot fi obtinute ameliorari importante prin acupunctura. Au fost efectuate studii si cu privire la tratarea insomniilor prin acupunctura sistemica sau auriculara, iar concluziile au fost pozitive in ambele cazuri.

Afectiunile respiratorii

Deseori, acupunctura este aplicata in tratamentul afectiunilor respiratorii – raceala comuna si rinita alergica ocupa locuri fruntase printre motivele prezentarilor. S-a dovedit foarte eficienta si in astm bronsic, respectiv in tratamentul sinuzitelor acute si cronice.

Afectiunile digestive

Acupunctura s-a dovedit eficienta in combaterea durerii epigastrice a colicilor biliare, a gretei si varsa-turilor, fiind introdusa in unele clinici oncologice ca tratament adjuvant al chimioterapiei. De asemenea, este o metoda excelenta de ameliorare a simptomatologiei colonului iritabil, constipatiei cronice si in sindromul diareic.

Afectiunile sangvine

Dintre bolile hematologice, leucopenia raspunde cel mai bine la tratamentul acupunctural. De asemenea, acupunctura are un puternic efect antiinflamator si imunostimulant.

Problemele urogenitale

Retentia urinara functionala, fara obstructie organica, adesea intalnita postoperator, este cel mai eficient tratata prin 

„Analgezia prin acupunctura are efecte net superioare placebo si este comparabila cu morfina. Numeroase studii au demonstrat eficienta metodei in atenuarea durerii si au explicat si mecanismele subiacente. Spre deosebire de procedurile alopate precum administrarea de opioide, acupunctura nu provoaca dependenta, motiv pentru care ea este din ce in ce mai folosita la nivel global.” Aceasta nu este eficienta numai in analgezia colicii renale, dar si in eliminarea pietrelor mici, datorita efectului de dilatare a ureterului.

Afectiunile ginecologice si obstretice

Acupunctura este de nepretuit in reglarea hormonala, astfel incat toate afectunile ginecologice care presupun dezechilibru hormonal (de la dismenoree, sindrom premenstrual, amenoree si pana la infertilitate din cauza ovarelor polichistice) pot fi tratate prin aceasta terapie. De asemenea, datorita lipsei efectelor adverse, acupunctura se poate folosi cu succes in tratamentul intercurentelor gravidei.

Afectiunile cardiovasculare

Acupunctura este eficienta atat in boala hipertensiva, cat si in hipotensiune, se pare prin actiunea asupra nivelului seric de NO. Actioneaza, desigur, asupra laturii psihosomatice, care insoteste aproape fiecare afectiune cardiovasculara, optimizand tratamentul medicamentos inclusiv in infarctul de miocard sau in insuficienta cardiaca.

Afectiunile psihiatrice

Efcicienta acupuncturii in bolile depresive a fost documentata in mai multe studii controlate. Acupunctura auriculara este mai eficienta ca psihoterapia in sindromul de stres cronic si probabil ca ii vor fi dedicate studii suplimentare. Este o metoda excelenta in tratamentul adictiilor si a fost integrata in numeroase clinici occidentale dedicate tratamentului si recuperarii acestor bolnavi. Includem aici dependenta de tutun, alcool, mancare, jocuri sau droguri. Data fiind complexitatea fenomenului adictiilor, este vital ca pentru recuperare sa se foloseasca in paralel mai multe metode de tratament, rezultatele fiind mult mai bune daca se apeleaza simultan si la psihoterapie, terapie medicamentoasa si diverse tehnici de relaxare.

Afectiunile pedriatice

In mod incredibil, copiii raspund mai bine la acupunctura decat adultii. Se trateaza cu succes boli alergice, dar si diverse afectiuni neurologice – epilepsie, sindrom Tourette, afectiuni digestive, tulburari de dispozitie sau autism.

Afectiunile metobolice

Acupunctura este din ce in ce mai folosita si in tratamentul obezitatii. Metoda actioneaza atat asupra mecansimului psihologic al obezitatii (controlul impulsului de a manca), cat si prin scaderea rezistentei la insulina si cresterea ratei metabolice. De asemenea, este indicata ca tratament adjuvant in celelalte boli metabolice, inclusiv in diabet (cu ameliorarea semnificativa a biochimiei si recuperarea efectelor secundare).

Acupunctura are si alte utilizari in simptomatologii rebele, la care medicina clasica nu a identificat inca vreo medicatie specifica: astenie, acufene, tinitus, prurit rebel si lista poate continua.

In loc de concluzie

Acupunctura si-a dovedit utilitatea in numeroase studii clinice, ca metoda de tratament pentru variate afectiuni. Cel mai important, in mentinerea sanatatii omului modern, mi se pare rolul acupuncturii in controlul stresului. Scade cortizolul – efect empiric observat personal la multi pacienti, in reglarea hormonala, combaterea asteniei si in promovarea unei stari de bine la nivel fizic, dar si psihic.

MEDICINA TRADITIONALA CHINEZA

AUTOR: Dr. Cristina Hanganu

Medic Specialist Medicina Familie cu competente in Acupunctura si Homeopatie

www.perfectmed.wordpress.com

Articolul a fost publicat in Revista SPA&Wellness editia Noiembrie 2016.

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *