Armonia, echilibrul, sănătatea sunt stări prețioase pe care le obținem cu greu și le pierdem ușor. Este o muncă permanentă care necesită răbdare, atenție, timp și știință pentru a ne păstra sănătatea în parametri optimi. Din fericire, cercetarea medicală avansată ne vine în ajutor și ne pune la dispoziție soluții din ce în ce mai eficiente.
Microbiomul intestinal, despre care am povestit pe larg aici, are un rol extrem de important în menținerea stării generale de bine și în susținerea imunității, dar este și unul din sistemele care se poate dezechilibra cel mai ușor. Iar un factor perturbator frecvent este antibioticul, atât de necesar, însă, în îndepărtarea patogenilor.
Antibioticele sunt obligatorii pentru a lupta împotriva infecțiilor și agenților patogeni, dar pot cauza dezechilibre severe. Administrarea antibioticelor, în special a celor cu spectru larg, afectează flora intestinală și poate cauza tulburări digestive, precum diareea.
De altfel, compoziția microbiotei este și cea care poate încuraja activitatea agenților patogeni, afecțiunile alergice și inflamatorii și, de asemenea, afectează răspunsul sistemului imunitar în curele cu antibiotice.
Deși antibioticele sunt necesare pentru îndepărtarea infecțiilor, ele perturbă major echilibrul florei intestinale și al comunităților microbiene, scăzând capacitatea de luptă a organismului gazdă la microbii rezistenți la antibiotice.
Aici intervine rolul probioticelor. Studiile arată că suplimentarea cu probiotice în timpul sau după un tratament cu antibiotice ajută la reglarea microbiomului intestinal și previne tulburările digestive.
Studiile arată că este nevoie de tulpina potrivită pentru afecțiunea potrivită. Astfel, cercetătorii au identificat tuplini de lactobacili cu eficiență mult mai ridicată în cazul curelor cu antibiotice. Pe scurt, iată câțiva dintre aceștia, precum și impactul lor benefic asupra microbiomului intestinal.
Cea mai studiată tulpină de probiotic din lume este, probabil, L. rhamnosus, prezentă în mod natural în componența microflorei intestinale, vaginale și orale. Este probioticul cu cele mai multe beneficii demonstrate, datorită proprietății sale de a reduce seminificativ capacitatea de aderență a agenților patogeni la flora internă.
L. rhamnosus contribuie și la colonizarea și menținerea echilibrului florei din tractul gastrointestinal. În studiile in vitro, această tulpină a demonstrat activități antimicrobiene împotriva unui spectru larg de agenți patogeni, printre care E.coli, salmonella sau streptococul auriu.
Mai mult, Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică recomandă L. rhmanosus în managementul gastroenteritelor acute la copii.
L. casei este o tulpină care previne diareea asociată administrării de antibiotice și este recunoscută pentru abilitatea sa de a produce acid lactic, ceea ce contribuie la reducerea pH-ului din sistemul digestiv, în scopul de a împiedica proliferarea bacteriilor dăunătoare.
L. casei are capacitatea de a adera la celulele epiteliale ale intestinului uman, stimulând producția de mucus și modulând răspunsul imunitar, pentru a descuraja, astfel, activitatea agenților patogeni. De asemenea, este tulpina care ajută la digerarea lactozei, îmbunătățind toleranța la aceasta, precum și la digerarea fibrelor și a fructo – oligozaharidelor, în scopul normalizării tranzitului intestinal și prevenirea constipației.
L. helveticus lafti se leagă de celulele epitelilale intestinale, ceea ce reprezintă o condiție esențială pentru modularea sistemului imunitar și tratarea mucoasei interne deterioare de antibiotice, de exemplu.
Este și tuplina cu proprietăți demonstrate în a inhiba agenți patoeni precum E.coli sau candida albicans, scade producția mediatorilor inflamatori și crește nivelul de glutathione (aminoacizi implicați în refacerea țesuturilor interne). Contribuie la digestia îmbunătățită a zaharurilor și lactozei.
Lactobacillus plantarum este responsabilă de procesele de fermentare, fiind una dintre tulpinile predominante în intestinul uman datorită rezistenței sale superioare la mediul ostil din tractul gastrointestinal. Ca și L. casei, faptul că are o capacitate mare de aderență la celulele epiteliale intestinale împiedică proliferarea agenților patogeni.
Studiila arată că are un efect benefic și asupra sindromului de colon iritabil, reducând durerile abdominale și îmbunătățind funcționarea generală a tractului gastrointestinal. L. plantarum are acțiune benefică și asupra florei vaginale, susținerii imunității și reducerii inflamațiilor.
B. lactis sprijină sănătatea microbiomului prin îmbunătățirea funcțiilor intestinelor și creșterea rezistenței generale a organismului.
Ca și celelalte tulpini, împiedică aderența agenților patogeni la celulele epiteliale din mucoasele interne, favorizează colonizarea cu bacterii benefice și protejează împotriva unor agenți patogeni precum K. pneumoniae, E.coli și N.gonorrhoeae.
Studiile clinice au mai demonstrat acțiuni benefice împotriva gastroenteritei cauzată de rotavirus la copii și în prevenția enterocolitei necrozate la sugari.
Tulpinile de probiotice sunt și mai eficiente în combinații care le potențează reciproc efectul. O astfel de combinație este cea din suplimentul Ultrabiotique ATB, produs în Franța și recomandat în curele cu antibiotice.
Fiecare capsulă de Ultrabiotique ATB conține 20 de miliarde de fermenți lactici aparținând celor cinci tulpini descrise mai sus.
Cura este de 10 zile, iar produsul se prezintă sub formă de capsule gastrorezistente la aciditatea gastrică și sărurile biliare. Astfel, ele ajung integral în intestin unde participă la colonizarea intestinală și împiedică, astfel, potențialele dezechilibre cauzate de curele cu antibiotice.
Ultrabiotique ATB face parte din gama de probiotice Ultrabiotique de la Vitavea, alături de Ultrabiotique Equilibre, pentru echilibrul general al microbiomului intesinal, Ultrabiotique Instant, împotriva constipației și Ultrabiotique Infantile, pentru echilibrul microbiomului copiilor de peste trei ani. Gama este produsă în Franța de grupul Havea, cel mai mare producător european de suplimente alimentare naturale.
Medic primar, medicină de familie Competențe ecografie generală, homeopatie, acupunctură