Motto: “Calea cea mai scurta spre batranete e pavata cu multe calorii”
Daca ati avea la dispozitie o modalitate simpla de a va creste durata de viata, de a preveni cancerul, de a scadea riscul pentru toate bolile cronice si de a imbatrani mai lent, ati aplica-o in viata dvs?
Ei bine, se pare ca exista o astfel de posibilitate. A fost descoperita la inceputul anilor 30’ de catre un savant priceput de la Universitatea Cornell – dr C.M. McKay. Aceasta a facut o descoperire remarcabila, si anume faptul ca reducerea caloriilor este o metoda eficienta de prelungire a vietii si vitalitatii la animale, metoda ce a functionat la toate speciile asupra carora a fost testata, de la organisme acvatice, soareci, pana la primate.
Interesant este ca singura populatie de oameni care au un obicei autoimpus legat de reducerea caloriilor sunt okinawanii – care sunt cunoscuti pentru longevitatea si capacitatea de reproducere la varste cand altii merg cu carje si nu-si mai amintesc numele nepotilor.
Ei numesc acest principiu hara hachi bu, care ar putea fi tradusa prin; “mananca numai pana ce esti 8 parti plin (din zece)”. Cu alte cuvinte, mai lasati loc in stomac. Se stie ca receptorii din stomac au nevoie de aproximativ 20 minute ca sa transmita creierului cat de satui sunteti de fapt. Prin urmare, va veti simti mai plin la 20 minute dupa ce ati terminat de mancat.
De aceea, nu e bine sa fortam copii sa manance chiar tot din farfurie. Dar noi insistam si insistam, copilul mananca si astfel ne-am transformat intr-o societate care mananca mult mai mult decat trebuie.
Se pare ca tot ceea ce asociem cu fenomenul imbatranirii poate fi amanat atunci cand avem un regim de viata hipocaloric: pubertatea e intarzaiata, perioada de reproducere se extinde, nu mai exista riscul de a pierde memoria iar sistemul imunitar e mult mai puternic. Aceste efecte benefice se explica in primul rand prin faptul ca atunci cand consumam hrana mai putina, producem mai multi radicali liberi – care, conform multor teorii, ar fi cauza principala a imbatranirii premature. Radicalii liberi sunt dusmanii tineretii deoarece convertirea lor in energie necesita mult oxigen, astfel incat, cu cat mancam mai mult, cu atat mai mult oxigen trebuie sa prelucreze corpul nostru, iar celulele se deterioreaza mai repede. Mai putine calorii inseamna mai putini radicali liberi.
De asemenea, atunci cand adoptam un regim hipocaloric sanatos, nivelul zaharului din sange scade. Este un lucru demn de apreciat intrucat nivelurile ridicate de zahar in sange sunt principalii bioindicatori ai imbatranirii. Daca mancati mult, organismul trebuie sa genereze mai multa insulina pentru a transforma mancarea in glucoza. Chiar va indemn sa va auto-observati: cum va simtiti dupa o masa copioasa, daca va scade nivelul de energie, si cum va simtiti cand mancati cat sa va ramana un mic vid in stomac?
Asadar, chiar daca sunteti la varsta mijlocie sau ati trecut de ea, reducerea treptata a caloriilor poate incetini ceasul biologic si va poate chiar scapa de bolile asociate batranetii.
Va las sa reflectati cu aceasta vorba a taoistilor: “Mai putin inseamna mai mult”. Mai putine calorii inseamna mai multa vitalitate.
Alexandra Iliuta
Wellness Advisor
Explorator Wellness Virtual