Primii doi piloni din yoga. Există o lecție minunată în budism:
Odată, un rege foarte bătrân s‑a dus să vadă un înțelept care trăia într‑un cuib de păsări în vârful unui copac. El a întrebat pustnicul:
– „Care este cea mai importantă învățătură budistă?” Pustnicul a răspuns:
– „Nu faceți rău, faceți doar bine. Purifică‑ți inima”. Regele se aștepta să audă o explicație lungă și detaliată și a replicat:
– „Chiar și un copil de cinci ani poate înțelege asta!”
– „Da”, a răspuns înțeleptul „dar chiar și un bărbat de 80 de ani nu face asta”.
Este bine de știut că cel mai mare obstacol în calea auto‑realizării sunteți chiar dumneavoastră. Așa cum se spune în Bhagavad Gita: „Mintea este neliniștită și greu de controlat, dar poate fi instruită prin practică constantă (abhyasa) și descătușarea de la dorință (vairagya). Un om care nu‑și poate controla mintea îi va fi greu să atingă această comuniune divină; dar omul auto‑controlat poate atinge dacă el încearcă din greu și direcționează energia lui cu mijloace corecte”.
O înțelegere și percepție corectă a filozofiei yoga și istoriei sale vă va spori foarte mult beneficiile practicii efective de yoga și vă va pune pe calea de conștientizare și realizare de sine (împlinire și acceptare de sine).
Cele opt ramuri din Yoga, scrise de Patanjali, vă vor ajuta să vă formați fundamentul necesar pentru a merge pe calea sigură a realizării de sine, în schimb, dumneavoastră trebuie să decideți să vă confruntați și să stârpiți problemele, „demonii personali” de la rădăcină, de la sursa lor inițială pentru ca, la un moment dat să vă redea pacea pe care o binemeritați. Citirea și intelectualizarea acestui material nu sunt absolut suficiente. Dacă doriți să profitați de beneficiile depline ale experienței yoga, este necesar să puneți în practică cele opt ramuri în fiecare aspect al vieții dumneavoastră. Vă urez să trăiți din plin aceste principii și să cooptați în această practică bună și alte suflete ale planetei noastre respectând lecțiile de mai jos.
Primul și al doilea pilon, Yama și Niyama, formează fundația. Aici, conștientizarea și realizarea de sine este stabilită. Yama și Niyama sunt temelia pe care se pot construi celelalte principii sănătoase de viață. Un student serios de yoga ar trebui să fie conștient de fiecare pilon în parte, că la fiecare dintre aceste principii este nevoie de reflecție constantă. Pe măsură ce vă angajați studiului și practicilor, profunzimea înțelegerii fiecărui pilon va deveni mai adâncă o dată cu trecerea timpului.
În lumea noastră care perpetuează satisfacția instantanee, mulți oameni vor apela la „scurtături” trecând direct la posturile (asanele) de yoga crezând că așa vor obține o comuniune divină. Alții vor recurge direct la meditație și astfel apare neglijarea sănătății fizice.
Vă recomand cu căldură să începeți yoga prin practicarea asiduă a primilor doi piloni: Yama și Nyama. Când veți urma sfatul de mai sus, de a adopta primii doi piloni la un nivel înalt, practica dumneavoastră va fi dintre cele mai profunde și mai durabile. Dacă primele două principii nu sunt practicate la nivel competent și scrupulos, implicit restul pilonilor vor fi practicați la un nivel mai superficial și mai puțin eficace (de acea nu vor fi durabili).
Aceste opt ramuri ale practicii yoga ar trebui aprofundate treptat, în ordinea în care sunt prezentate. Asanele și pranyama ne pregătesc pentru dharana, iar aceasta din urmă aduce cu sine dhyana și, în timp, samadhi.
Primul principiu se concentrează pe a fi o persoană etică și morală și pe îmbunătățirea relației cu lumea exterioară.
Aceste valori sunt la fel de importante astăzi ca și secole în urmă. Yamas, așa cum le mai numim noi, nu sunt menite să fie o cămașă de forță morală, ci au puterea să contribuie la dezvoltarea unei mai mari conștientizări a locului fiecărei persoane în lume. Nu este o coincidență faptul că aceasta este primul pilon al practicii.
Atunci când luăm măsuri pentru a transforma lumea noastră interioară, lumea noastră exterioară devine o reflectarea totală a acestui efort. Vă provoc la a reflecta la menirea dumneavoastră în această lume.
Înlocuiți gândurile dăunătoare, vorbirea și acțiunile negative cu cele ale bunătății, ale iubirii față de voi înșivă.
Fii sincer în gândurile, cuvintele și acțiunile tale față de tine și față de alții.
Reduceți dorințele pentru lucruri care nu sunt ale voastre și care nu vă aparțin. Împărtășiți frumusețea gândurilor, vorbirii și bunurilor materiale pentru a‑i înălța pe alții în loc să le furați și să le strângeți pentru dumneavoastră;
Atunci când oamenii nu sunt căsătoriți, practicați monogamia și reținerea de la gândurile sexuale către o altă persoană care nu este soțul / soția dumneavoastră.
Se crede că o viață construită pe celibat și studii spirituale crește energia și poftă de viață.
Este adevărat că celibatul poate suna ca un obiectiv nerealist astăzi, dar această idee în sine ajută la monogamie, amintiți‑vă că brahmacharya se referă de asemenea, la monogamie. Când brahmacharya este pe deplin atins în căsătorie, viața sexuală a ambilor parteneri se îmbunătățește vizibil, deoarece nivelul de încredere și devotament aprofundează conexiunea lor.
Este important ca activitatea sexuală să fie o expresie bazată pe cel mai înalt nivel de respect reciproc, dragoste, altruism și înțelepciune.
Înlocuiți obiceiul de tezaurizare cu partajarea. Nu luați fără a da înapoi. Dacă doriți ceva, lucrați pentru asta. Acest lucru construiește apreciere pentru ceea ce aveți. De asemenea vă ajută la minimizarea dorinței insațiabilă de a consuma în mod constant. Un apetit care nu este disciplinat cu înțelepciune duce la pierderea sănătății fizice, la o îndatorire financiară sau diluarea bugetului familial și în plus a distrugerii resurselor naturale ale planetei. Motto‑ul zeului grec Apollo, „Nimic în exces. Toate lucrurile cu moderație”, este o modalitate foarte bună de a descrie aparigraha;
Al doilea pilon vă ajută să vă perfecționați calea spirituală. Disciplina și auto‑reținerea conduc la o viață ordonată și productivă. Din perspectiva textelor yoga antice, viața este extrem de scurtă și ar trebui să profităm din plin de ea cât mai putem.
Acest pilon ne oferă îndrumare, fiind ca un ghid pentru noi.
Când dezvoltați shaucha (curățenie, puritate), gândurile nesănătoase care duc la vorbire încărcată cu răutăți, negativitate și un corp bolnav sunt eliminate parțial sau complet. Puritatea începe cu mintea noastră. Urmează vorbirea și acțiunea. Deci, al doilea pilon vă îndrumă să vă faceți un obicei prin a consuma atât alimente, cât și stimuli mentali care încurajează bunăstarea dumneavoastră și a mediului (umanitate și planetă). Acest lucru va permite obiceiurilor distructive (ură, lăcomie și iluzie) să se dizolve.
Atunci când atingeți santosha (mulțumire), atașamentele la lumea materială sunt rupte și sentimente autentice de pace și fericire sunt stabilite în lăuntrul dumneavoastră. Lipsa de mulțumire se bazează adesea pe o percepție distorsionată a ceea ce aveți față de ceea ce au alții. Veți avansa pe calea către împlinire sau realizarea de sine numai atunci când puteți fi mulțumit cu ceea ce sunteți sau aveți, fie că stați pe un „tron de murdărie sau aur”. Pentru a porni pe drumul fericirii avem nevoie să ne oprim din acea nevoie permanentă de a ne compara cu alții.
Tapas înseamnă literalmente „căldură” sau „strălucire”. Aceasta se referă la o dorință arzătoare de a realiza ceva în ciuda obstacolelor care pot apărea în cale. Angajamentul de a atinge un obiectiv, indiferent cât de provocator devine, construiește caracter. Cu toate acestea, rețineți că cel mai înalt nivel de tapas este de a atinge un scop complet fără a avea la bază o motivație egoistă. Când tapas este atins, lenea este învinsă și implicit voința fiind crescută, ea poate fi folosită într‑un scop viitor.
Care duce la introspecție și o mai mare trezire a sufletului și a sursei de creație; studiate în mod tradițional prin scripturi vedice.
Svadhyaya (auto‑studiu) duce la o mai mare trezire a potențialului dumneavoastră adevărat și a cunoaște rădăcina locului dumneavoastră în această lume dar și cum să trăiți în armonie cu Pământul și toți locuitorii săi.
Când accepți că toate lucrurile provin dintr‑o putere mai mare decât tine, mândria și comportamentul egocentric sunt transformate în umilință și devotament. Acest lucru vă întărește practica tuturor acestor pași care duc eventual la samadhi (pilonul opt).
Specialist Spa,Yoga & Wellness
Pagina FB: Wellness 4 People, https://www.facebook.com/Yoga.Terapiicorporale.Spaspecialist
Email: spawellness@yahoo.com
Mobil: 0761.101.595
Cartea: Yoga pentru pitici și părinți, 39.00 RON – http://aius.ro/21-noutati/yoga-pentru-pitici-i-p-rin-i-499?vmcchk=1
Explorator Wellness Virtual