/
/
Prepararea unei creme naturale cu SPF 20

Prepararea unei creme naturale cu SPF 20

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Prepararea unei creme naturale cu SPF 20

Prepararea unei creme naturale, home made, cu protectie solara SPF 20, are un grad de dificultate redus, ea putandu-se realiza acasa cu un minim de ingrediente si dispozitive, cum ar fi acestea:  

–          Uleiuri, unturi naturale si melanjul de protectie solara dioxid de titan si oxid de zinc;

–          Un vas dezinfectat in care se realizeaza amestecul;

–          Un recipient in care veti depozita crema de protectie;  

Proprietatile ingredientelor active cu rol de protectie solara

Melanjul constituit din DIOXID DE TITANIU, complet non-toxic si OXIDUL DE ZINC absoarb o parte importantă a razelor UVA și UVB, aceste ingrediente active cu rol de protectie solara fiind excelente filtre naturale fizice pentru radiatiile UVA şi UVB cu rol de ecranarea a razelor solare.   Pulberea nu se absoarbe în piele, ci formează o peliculă de protecție care reflecta radiatiile UV.

CATINA, este un filtru solar natural fiindca arepeste 100 de componente bio-active.

ULEIUL DE CATINA este un veritabil factor de protectie solara, deoarece are cele mai semnificative componente biologice active, cum sunt:

  • vitamina E sau tocoferol – cel mai apreciat antioxidant natural;
  • vitamina C;
  • beta carotenul.  

Uleiul de catina a fost folosit după catastrofa nucleară de la Cernobâl, iar cosmonauţii ruşi il folosesc pentru a-si proteja pielea de radiatiile cunoscute şi necunoscute din spaţiu.  

Aceşti puternici antioxidanti, în sinergie cu multe alte componente ale acestei plante, ajută la neutralizarea radicalilor liberi de la nivelul pielii şi previn deteriorarea oxidativă. Uleiul pur din semințe sau pulpă de cătină se include in procent maxim de 5% în compoziția unei creme sau lotiuni.  

UNTUL DE CACAO – este una dintre cele mai stabile grasimi datorita continutului foarte mare de antioxidanti (tocoferoli) care, protejeaza pielea impotriva radicalilor liberi; Untul de cacao este supranumit „hidratantul suprem” deoarece poate patrunde pana in straturile profunde ale pielii. Untul de cacao este produsul IDEAL deoarece asigura o bronzare uniforma, rapida, ciocolatie si de foarte mare durata, in plus protejeaza pielea de razele UV. Untul de cacao nerafinat are SPF 6; Nu se poate folosi individual ca si ingredient de protectie solara.

ULEIUL  DE SUSAN  – ulei natural presat la rece ce are un SPF intrinsec de aproximativ 2.

UNTUL DE COCOS in care s-au macerat flori de Tiare dau uleiul MONOI DE TAHITI acest ulei cu un parfum subtil, imbatator, confera suplete si elasticitate pielii si este accelerator de bronzare.

EXTRACTUL CO2 DE MORCOV contine Beta-carotenul, este precursor al vitaminei A, ceea ce îi conferă acestui extract proprietăți antioxidante si antiinflamatoare, fiind util pentru produsele  înainte si după plajă dar si in compozițiile cosmetice antirid.

ULEIUL DE ROSA MOSQUETA (ulei de samburi de macese) – ulei pretios presat la rece, cu proprietati remarcabile antirid datorita capacitatii sale antioxidante si a continutului ridicat de vitamina C si vitamina A.  

Tipuri de filtre solare

Modalitatea de a ne proteja de razele UV sunt filtrele solare, acestea fiind filtre fízice si chímice, in functie de modul lor de actiune.

  Filtrele fizice ne protejeaza impotriva radiatiei solare UV , reflectand lumina si creand o bariera impermeabila in zonele de piele pe care s-au aplicat solutia de protectie care contine aceste ingrediente active, considerate filtre fizice: dioxidul de titan si oxidul de zinc.  

Filtrele chímice lasa sa patrunda in piele radiatia solara ultravioleta, o absoarbe si transforma lungimea de unda daunatoare in alta total asa-zis inofensiva pentru piele.  

Printre cele mai utilizate filtere chimice: acidul paraaminobenzoic-PABA, acidul sulfonic, camforul, benzofenona, si dibenzoilmetanul.  In general solutiile de protectie solara ce se gasesc pe piata au o combinatie din cele doua tipuri de filtre.  

Dumneavoastra puteti alege solutia de protectie solara, insa trebuie sa tineti seama de o seama de factori si anume, daca optati pentru o protectie naturala fizica, sau la acel cocktail chimic, care intervine in metabolismul pielii.   

Atentionări speciale pentru a va bucura de bai de soare fara riscuri:

–          evitați expunerea excesivă la soare, nu va expuneti la soare intre orele 10-17;

–          utilizati gama de protectie solara care se potriveste tipologiei dumneavoastra de piele, cu factor ridicat de protectie pentru o piele deschisa la culoare, cu factor mai redus pentru pielea de culoare inchisa; –          solutia de protectie solara se aplica pe piele in cantitati generoase, care sa acopere pielea expusa la soare si se aplica de fiecare data dupa ce iesiti din apa si la fiecare 2 ore de expunere la plaja.

Reteta CREMA CU PROTECTIE SOLARA SPF 20, cantitate 100 g  

–          30%  Unt de cacao                                          – 30 g –         

  • 20 % Ulei de cocos                                         – 20 g –         
  • 10%  Unt de shea                                             – 20 g –         
  • 18%  Ulei de susan                                          – 18 g –         
  • 5%   Ulei de catina                                           – 5 g –         
  • 5%    Ulei de rosa mosqueta                            – 5 g –         
  • 2%    Extract de morcov                                  – 2 g –         
  • 10 % Melanj Bioxid de zinc si dioxid de titan  – 10 g  
  • Se topesc unturile pe baie marin, apoi se adauga uleiurile si la sfirsit se incorporeaza amestecul de protectie solara (bioxid de zinc si oxid de titan).   Se mixeaza foarte bine cu un blender, sau mixer si dupa o omogenizare buna se toarna intr-un recipient curat, din care se poate face usor dozarea cantitatii optime pentru aplicarea pe piele.

  Daca se pastreaza la temperaturi sub 20 de grade consistenta cremei va fi mai vascoase, la temperaturi mai ridicate unturile se lichefiaza si crema va avea o consistenta mai uleioasa.   Pentru o protectie solara ridicata (SPF), se scade procentual concentratia de uleiuri si creste procentul din melanjul de protectie solara.  

Concentratiile de melanj: oxid de zinc si dioxid de titan, pentru obtinerea protectiei solare:  

  • Cu o concentratie 5%   se realizeaza SPF 10 
  • Cu o concentratie 10% se realizeaza SPF 20
  • Cu o concentratie de 15% se realizeaza SPF 30 
  • Cu o concentratie de 25% se realizeaza SPF 50

  Aceasta concentratie de 25 g melanj de protectie in crema va arata ca un strat alb pe piele, se recomanda celor cu pielea deschisa.

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *