/
/
Pilates, un antrenament cu principii

Pilates, un antrenament cu principii

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Pilates - un antrenament cu principii
Pilates, un antrenament cu principii

Pilates – un antrenament cu principii? Termenul de “principiu” poate parea usor pretentios in ziua de azi, cand ne imaginam ca putem face chiar orice, oricand, oriunde si oricum, in toate domeniile.

Cel mai probabil le putem face, intr-adevar; intrebarea e – cu ce rezultate?

Ingustand putin discutia si revenind la rezultate in antrenamentele de fitness, mi-am propus azi sa va prezint Pilates-ul din acest unghi. Cel al rezultatelor, prin prisma principiilor Pilates-ului.  

Pe scurt, ele reprezinta un set de elemente de care trebuie sa se tina cont in practicarea corecta a Pilates-ului. Iar daca se intampla acest lucru, rezultatele nu vor intarzia sa apara. Principiile ar trebui sa fie prezente la fiecare sedinta, ghidand atat instructorul cat si clientul, pentru o cat mai buna intelegere a metodei si atingerea senzatiei de “bine”.

Aceste principii sunt cele care dau unicitate metodei Pilates si o diferentiaza fata de celelalte forme de antrenament fizic, si tot ele sunt cele care fac din Pilates o forma de antrenament pentru corp si minte, mai mult decat doar un simplu proces fizic.

Vorbim despre 6 principii care formeaza baza celor mai multe dintre abordarile Pilates-ului, acceptate in general ca fundatia sistemului.

Pilates, un antrenament cu principii. Acestea sunt:

1. Respiratia

Are un rol fundamental in Pilates, fiind combustibilul ce alimenteaza “centrul puterii”, care la randul sau este motorul Pilates-ului. In principiu, rolul respiratiei tip Pilates (respiratie laterala sau intercostala) este de a facilita activarea musculaturii intr-o anumita ordine si de a maximiza recrutarea anumitor muschi fata de altii. Unul dintre principalele motive este facilitarea si mentinerea contractiei abdomenului in timpul executarii exercitiilor, in special in timpul inspiratiei.

2. Concentrarea

Poate fi definita ca directionarea atentiei catre un singur obiectiv, in cazul nostru acesta fiind stapanirea la perfectie a unui anumit exercitiu. Pilates-ul implica utilizarea mintii in antrenament, J. Pilates numindu-si metoda si “antrenamentul omului care gandeste”

Concentrarea presupune sa trecem printr-o lista mentala cu punctele – focus ale fiecarui exercitiu, incluzand aici tiparul de respiratie & muschii pe care ii vom lucra, sa ne concentram asupra aliniamentului corect al corpului si pe mentinerea lui in timpului executiei, impreuna cu asigurarea stabilitatii necesare. 

3. Centrarea (centering)

Acest concept poate avea mai multe nivele de interpretare, fiind si el un element definitoriu pentru Pilates. In principal se refera la centrul de gravitatie al corpului, fata de care fiecare particula de masa a corpului este distribuita in mod egal.

In egala masura, conceptul se refera si la zona centrala a corpului sau “powerhouse” ca centru de stabilitate, putere & energie pentru intregul corp. In Pilates, indiferent de exercitiul executat, “centrarea” sau activarea zonei centrale a corpului este esentiala pentru construirea stabilitatii interne, ca baza de pornire pentru alte miscari, oricat de complicate.

Din punct de vedere energetic, toate exercitiile din Pilates isi au sursa in acest centru. Un element concret si definitoriu pentru “centrare” este muschiul transvers abdominal, cel mai profund muschi abdominal si principalul muschi stabilizator al zonei. 

O a treia conotatie a conceptului se leaga de sentimentul de echilibru interior pe care Pilates-ul il dezvolta in timp.

4. Controlul

J. Pilates si-a numit initial metoda de antrenament “Contrology”, afirmand ca aceasta incepe cu controlul mintii asupra muschilor.

Pentru o eficienta crescuta si rezultate concrete, miscarile trebuie perfect controlate si executate intr-o anumita maniera, bazata pe elemente de anatomie & biomecanica. Nici o parte a corpului nu lucreaza “la voia intamplarii”, muschii fiind controlati in permanenta. In acest fel, ajungem treptat sa ne redobandim controlul asupra propriului corp, sa-l cunoastem si intelegem mai bine, sa izolam sau sa disociem miscarile si sa le executam mult mai corect, inclusiv in viata de zi cu zi.

Controlul merge mana in mana cu stabilitatea profunda pe care o dezvolta Pilates-ul la nivelul zonei centrale a corpului. Controlul, precizia si finetea miscarilor cresc pe masura dezvoltarii puterii & stabilitatii interne, iar in general un nivel ridicat de control este asociat cu erori mai putine si mai mici in executie, aliniament corect, o mai buna coordonare & echilibru si capacitatea de a reproduce un exercitiu cu success, cu mai putin efort si evitand tensiunile musculare excesive.

5. Precizia

Este principiul cheie in diferenterea Pilates-ului, reprezentand maniera exacta in care o actiune este realizata. Porneste de la faptul ca exista o anumita plasare si aliniament al fiecarei parti a corpului relativ la celelalte in cadrul fiecarui exercitiu. Și de asemenea o anumita traiectorie descrisa de fiecare parte a corpului, care trebuie respectate.

Executiile de precizie se bazeaza pe intelegerea muschilor care lucreaza sau ar trebui sa lucreze. Cum se aliniaza corpul si care este obiectivul exercitiului. Cu cat este precizia mai mare, cu atat mai probabil va fi atins obiectivul exercitiului. Totodata, precizia poate fi asociata cu activarea unor muschi izolati si in acelasi timp cu integrarea muschilor necesari pentru a crea miscarea.

Precizia poate face diferenta intre a activa sau nu un muschi. Legat de acest principiu, J. Pilates comenta: “Cateva miscari bine gandite, realizate corect intr-o ordine echilibrata, echivaleaza cu ore intregi de miscare neglijenta sau contorsionari fortate.”

6. Curgerea (flow)

Este principiul care contribuie la frumusetea si eleganta miscarilor in Pilates. Principiul presupune inlantuirea executiilor intr-o curgere continua, corelata cu respiratia, conferind miscarilor o estetica deosebita, specifica acestui tip de antrenament. Romana Kryzanowska – celebra instructoare de Pilates – descria metoda ca pe “o miscare cursiva inspre exterior, emanand dintr-un centru puternic”.

Va doresc tuturor – atat celor care practicati déjà Pilates-ul cat si celor care abia va ganditi daca sa incepeti – rabdare si dispozitia necesara pentru a aprofunda aceste principii cu fiecare antrenament. Cu cat mai mult veti incerca si le veti respecta, cu atat mai mult veti simti rezultatele.

O primavara frumoasa! 

Cora Tataru

http://www.happycorapilates.ro

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *