/
/
Parabenii din produsele de ingrijire

Parabenii din produsele de ingrijire

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Parabenii din produsele de ingrijire
Parabenii din produsele de ingrijire

Daca in articolul de saptamana trecuta am avut o imagine despre “Cum sa identifici substantele nocive din produsele cosmetice sau de ingrijire”, acum as dori sa aduc cateva lamuriri despre parabenii folositi in produsele cosmetice si cele de ingrijire personala.

Ce sunt de fapt parabenii?

Toate produsele cosmetice care contin cantitati mari de apa pentru a fi pastrate trebuie ferite de atacul microbian sau al mucegaiului. Parabenii sunt conservanti chimici care functioneaza « prin otravirea directa a microbilor »  care ar putea afecta produsul cosmetic.

Parabenii sunt asadar substante chimice produse in laborator si au rolul de a conserva produsele cosmetice si cele de ingrijire personala.

Compozitia chimica a parabenilor este asemanatoare cu cea a hormonului feminin estrogen. Parabenii au efecte dezastruoase asupra copilasilor de sex masculin. Atat asupra celor aflati in burta mamei, cat si a sugarilor, daca mamele folosesc cremele, ojele si samponurile cu parabeni.

Efectul cel mai clar, este subdezvoltarea organelor sexuale si afectarea ulterioara a functiei reproductive, efectul este din pacate asemanator cu injectarea de estrogen intr-un baietel. Rezultatul: barbati mai efeminati, cu toate alte aspecte ce pot decurge din acest fenomen.

 “Otrava” versus frumusete?

Produsele de infrumusetare, de curatare, ingrijire, exfoliere sau hidratare: cremele, lotiunile, gelurile, sampoanele sau balsamurile, contin, adeseori, in compozitia lor substante chimice extrem de periculoase care, in timp, pot provoca boli grave.

Daca ar fi sa aruncam o privire pe eticheta unde sunt scrise, intentionat cu litere minuscule, “ingredientele”, putem observa ca mai toate cremele, lotiunile si gelurile, produsele pentru par, deodorantele, fardurile, fondurile de ten, rujurile, parfumurile, contin parabeni. Acestia pot fi recunoscuti foarte usor dupa urmatoarele denumiri:  Methylparaben, Propylparaben, Buthylparaben, Ethylparaben, Isobutylparaben.

Parabenii, acesti conservanti atat de cunoscuti in ultimul timp, sunt cel mai des folositi in produsele cosmetice de sinteza. Acestia exista in toate tipurile de produse cosmetice. De la lotiuni pentru bebelusi, pana la farduri de pleoape, sampon, creme, geluri de ras, lubrifianti, pasta de dinti. Atentie chiar si in cremele dermatocosmetice, adica cele indicate pentru tratamente!

Mai trebuie subliniat ca ne lovim de ei pana si in cele ce se pretind produse de marca, iar prin pret devin produse “de lux”.

Parabenii se absorb rapid, sunt metabolizati si apoi o parte sunt eliminati, insa anumite cantitati raman depozitate in organism. Acestia sunt acululati mai ales in apropierea sanilor (deodorantele, cremele) si pot afecta sanatatea. In interiorul organismului, parabenii se comporta ca si propriii nostri hormoni (estrogenul), perturband sistemul endocrin (hipotalamusul, ovarele, tiroida). Actiunea lor este slaba, dar in timp, devine amenintatoare.
Parabenii au fost identificati si in laptele de mama.

Pentru a putea cuantifica efectele lor sa urmarim acest aspect: majoritatea oamenilor consumatori de cosmetice sufera de anumite afectiuni, mai grave sau mai putin grave. Unii au diabet, acnee, insomnii, gastrita, ovare polichistice, fibroame uterine de mici dimensiuni, o vezica biliara lenesa, pietre la rinichi, o glanda tiroida inflamata, etc. Cati dintre acestia folosesc produse naturale 100% care sa nu le dauneze, in timp, sanatatii?

Exista si pareri contradictorii, care sustin ca parabenii sunt inofensivi şi demonteaza ipoteza ca acestia pot creste riscul de cancer mamar. Dar oamenii de stiinta britanici au descoperit, in anul 2004, ca substantele respective se aflau in tumorile mamare a 19 din 20 femei supuse studiului. De atunci, alaturarea cuvantului “cancer” cu “parabenii” a bagat spaima in toti cei care utilizeaza frecvent produse de intretinere. Tot mai multe sunt deja firmele mici de cosmetice si mai putin cunoscute de publicul larg, care au inceput sa creeze creme fara parabeni. Insa ce ne facem cu marile concerne recunoscute care nu au adoptat aceasta strategie si continua sa vanda produse in care parabenii sunt “atotputernici”.

Servetele umede si lotiuni pentru bebelusi cu parabeni

Copiii, cei care ar trebui aparati si feriti, nu sunt scutiti de prezenta substantelor nocive. O lotiune baby-badtime de la un producator international arhicunoscut, reomandata pentru toata familia, contine, pe langa altele, si Metylparaben, Ethylparaben, Prophylparaben.

Pana si banalele servetele umede sunt imbibate cu aceasta substanţa controversata. Pe ambalaj scrie, cu litere de-o schioapa: “Vitamina E”, ca mamele sa se bucure si sa aiba incredere in valoarea produsului, iar unele servetelele umede Baby-Delfi, au si Methyl, Prophyl, Ethyl, Buthyl si Isobuthylparaben.

Un fenomen deloc imbucurator practicat de unii producatori straini si autohtoni, este ca aceste chimicale periculoase s-au strecurat  chiar si in magazinele si farmaciile cu profil naturist si au inscriptionat insemnul: NATURAL sau BIO pe ambalaj, insa continutul e putin diferit. Cititi intotdeauna eticheta in care se enumera componenta ingredientelor, iar daca aceasta lipseste sau nu este tradusa inseamna ca producatorul sau importatorul au ceva de ascuns…  

 Efectele in timp

Studiile pe care le efectuează marile companii cosmetice, nu iau in calcul efectele parabenilor acumulate, in timp, in zeci de ani de folosire, cum se intampla in realitate, nici eventualele sensibilitati si boli ale consumatorilor, ci se rezuma la teste efectuate in prezent, pentru a putea scoate pe piata produsul cat mai rapid.

Cercetatorii au mai descoperit ca parabenii afecteaza functiile reproductive masculine. Iar riscul de melanom este mare, fiind si potentiali cauzatori ade alergii ale pielii atunci cand sunt folosite mai multe tipuri de parabeni in produse.

De ce sunt folositi parabenii si nu substantele naturale? Pentru ca sunt foarte ieftini si tin mai mult. Asta nu inseamna ca produsele respective vor fi si ele ieftine, Nu! Chiar firmele de renume utilizeaza parabeni in compozitia unor produse, carora li se face frecvent reclama si sunt destul de scumpe.

O alternativa la produsele cosmetice cu parabeni sunt produsele cosmetice naturale si din sursa naturala, care folosesc pe rol de conservant diferite uleiuri esentiale cum ar fi uleiul esential de arbore de ceai (tea tree), rozmarin; vitamina E (tocopherol). Atentie acestea au un timp foarte scurt de conservare si sunt eficiente in general impotriva rancezirii si mucegaiurilor. Pe langa aceste mai exista conservanti din sursa naturala agreati de organismele internationale ce certificare BIO sau ECO, ingrediente care au rolul de a opri actiunea microbiana. Acesti conservanti confera insa un timp scurt de valabilitate produselor cosmetice naturale, insa cu toate aceste eu ii folosesc de cativa ani si sunt multumita de capacitatea lor de a opri atacul microbian.

Maria Mihaiu

Cosmeticiana & Trainer Cosmetica 

Bibliografie: articol al jurnalistului Razvan Mateescu. 

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *