Cand vine vorba de prepararea unui smoothie, lucrurile par simple. Alegem fructele preferate, adaugam putin lapte sau apa, indulcim cu miere, aruncam ingredientele in blender si… obtinem o portie de sanatate la pahar!
Totusi, exista cateva reguli de preparare si de combinare a ingredientelor
Care ne garanteaza ca vom obtine o bautura cu adevarat miraculoasa!
Secretul unui blender bun este sa aiba peste 1000 W, astfel incat sa evitam distrugerea enzimelor si procesele oxidative. Cu cat un blender incalzeste mai mult si necesita mai mult timp pentru a marunti ingredientele, cu atat mai sarac in substante nutritive va fi smoothie-ul nostru!
Recomand in special laptele vegetal (de migdale, de cocos, de quinoa, de soia sau de orez), fiindca laptele de vaca nu permite asimilarea vitaminelor din fructe si favorizeaza acumularea de mucus in organism, care este eliminat adesea, atunci cand racim. Daca folosim mai mult de doua fructe, atunci e de preferat sa preparam smoothie-ul cu apa!
Cand vine vorba de amestecarea fructelor, lucrurile se complica. Regula numarul unu este sa evitam combinarea fructelor dulci (banana, para etc) cu cele acide (portocala, grepfrut etc), intrucat acest amestec favorizeaza fermentatia si balonarea. Suntem tentati si sa amestecam fructe cu legume, caci acestea din urma ar capata un gust mai acceptabil si pare ca am obtine o super-bautura plina de nutrienti. Insa realitatea este ca si acest amestec, de aminoacizi cu carbohidrati nu face bine organismului. Totusi, exista si exceptii de la aceasta regula: merele pot fi combinate cu orice leguma, iar morcovul cu orice fruct. De asemenea, verdeturile (spanac, menta, orz verde, patrunjel, kale etc.) fuzioneaza armonios si cu fructe si cu legume.
Daca smoothie-ul constituie pentru tine o masa in sine, atunci adaugarea super-alimentelor iti vor oferi toti nutrientii de care ai nevoie. Super-alimentele sunt alimente foarte bogate din punct de vedere nutritiv si pline de antioxidanti, astfel incat ele furnizeaza energie si compenseaza posibilele carente alimentare.
Cateva exemple ar fi: pulberea de maca, fructele goji, faina din seminte de canepa, pulberea de acai, orzul verde, spirulina, chlorella, semintele chia si lista poate continua.
Daca mergi la sala frecvent, este bine sa alegi pulberile cu continut ridicat de proteine, cum ar fi cea de canepa sau maca. Daca vrei sa-ti mentii tenul tanar, atunci pulberea de acai sau fructele goji sunt foarte indicate. Iar daca scopul tau e sa faci o cura de detoxifiere, orzul verde, spirulina si chlorella iti stau la dispozitie.
Important e sa te “joci” cu ingredientele si sa-ti faci retete diferite, astfel incat sa beneficiezi de tot spectrul de substante hranitoare.
Daca si tu adori gustul dulce, vreau sa-ti prezint cateva exemple de indulcitori naturali, pe langa binecunoscuta miere: siropul de agave, siropul de artar, siropul de stevie, xylitolul, melasa s.a.m.d.
Mierea are o multime de proprietati benefice, insa nu este recomandata diabeticilor din cauza indicelui glicemic mare. Siropul de artar sau xylitolul sunt mai potrivite pentru persoanele care sufera de diabet.
Daca ai probleme cu digestia, iti poti imbogati smoothie-ul cu cateva ingrediente ajutatoare: cereale integrale (preferabil fara zahar), seminte psyllium, tarate de grau, seminte de in etc.
Daca esti insa o persoana cu o constitutie uscata iar constipatia e o problema frecventa, atunci gelul de Aloe Vera e mai potrivit pentru tine, datorita structurii emoliente! 25 de mililitri de gel de aloe adaugate in smoothie pot face minuni!
Condimentele imbogatesc gustul smoothie-ului si intaresc imunitatea, datorita continutului ridicat de antioxidanti. Pudra de vanilie inlatura oboseala fizica si psihica, pulberea de ghimbir incalzeste si elimina inflamatia din corp, fiind utila in cazul durerilor articulare iar cacaua energizeaza. Bogata in antioxidanti, scortisoara stimuleaza memoria si combate starile de stres, “gadiland” papilele gustative. Pudra de roscove e bogata in calciu, asadar o putem folosi pentru a preveni osteoporoza.
Creeaza-ti propriile retete in functie de obiectivul pe care vrei sa il indeplinesti si bucura-te de gustul revigorant al unui smoothie sanatos!
Autor: Alexandra Iliuta
Articolul a fost publicat in Revista Spa&Wellness editia Septembrie 2015.
Explorator Wellness Virtual