/
/
Obezitatea și longevitatea femeilor în vârstă, fără boli grave sau handicap

Obezitatea și longevitatea femeilor în vârstă, fără boli grave sau handicap

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Imagine de Kalhh de la Pixabay 1024x747 1
Obezitatea și longevitatea.
Imagine de Kalhh, de la Pixabay

Obezitatea și longevitatea femeilor în vârstă, un subiect de mare interes! Nu o văzusem de mult timp. O știam tânără și suplă. Recunosc, nu am luat în calcul anii care au trecut și am avut un șoc. Nu am recunoscut-o pe bunica Mariei. În prezent suferă de obezitate. Azi puțin, mâine încă atât și drumul spre obezitate e mai scurt decât pare. Nu doar noi, tinerii, suntem supuși modificărilor timpurilor pe care le trăim, ci și cei mai în vârstă își schimbă constant modul de viață, de alimentație. Astfel că unele dintre bunicile, mătușile sau mamele mai în vârstă devin tot mai sedentare și, inevitabil, vor ajunge să sufere de obezitate. Dar afectează obezitatea longevitatea femeilor în vârstă?

Un studiu de anvergură din 2014, ce a inclus 36.611 de femei, a arătat că femeile supraponderale au avut o probabilitate semnificativ mai mare să moară înainte de 85 de ani, să dezvolte boli cronice (cum ar fi boli de inimă, cancer, diabet) și să sufere de mobilitate redusă sau cu handicap, decât femeile cu greutate sănătoasă.

Obiectivul studiului

Studiul a avut ca scop să cerceteze dacă indicele de masă corporală de bază și circumferința taliei afectează supraviețuirea femeilor până la vârsta de 85 de ani. Evident, fără boli cronice majore (boală coronariană, accident vascular cerebral, cancer, diabet zaharat sau fractură de șold) și mobilitate redusă.

În Statele Unite, numărul femeilor în vârstă de 85 de ani și peste această vârstă este în creștere. Se estimează că 11,6 milioane de femei vor ajunge la 85 de ani până în 2050. De asemenea, obezitatea este în creștere și este un factor de risc pentru bolile care predomină la femeile în vârstă. Inclusiv bolile cardiovasculare, diabetul zaharat și unele tipuri de cancer, după cum precizează autorii studiului.

Obezitatea și longevitatea. Date și analize

Autorii studiului au examinat dacă indicele de masă corporală mai mare (IMC) și circumferința taliei (WC) la femeile în vârstă le-au micșorat șansele de a trăi până la 85 de ani, fără boli grave sau handicap. Un IMC cu greutate sănătoasă luat în calcul, a fost de 18,5 și până la mai puțin de 25. Excesul de greutate a fost calculat de la 25 la mai puțin de 30, iar obezitatea a fost calculată de la 30 la mai mare de 40.

Studiul a inclus 36.611 femei de la Inițiativa pentru Sănătatea Femeilor

Acest studiu s-a bazat pe datele colectate ca parte a Inițiativei pentru sănătatea femeilor (WHI), un studiu observațional și un studiu clinic care se concentrează pe sănătatea femeilor aflate la menopauză, cu vârsta cuprinsă între 50 și 79 de ani în momentul înscrierii. Femeile, care aveau la începutul studiului, în medie, 72 de ani, au fost recrutate din 40 de centre din Statele Unite, între octombrie 1993 și până în decembrie 1998. Acestea au putut participa la mai multe studii de intervenție (terapie de înlocuire hormonală, dietă cu conținut scăzut de grăsimi, suplimentare de calciu/vitamina D) sau la un studiu observațional.

Dintre femei, 19 % au fost clasificate ca fiind sănătoase. 14,7 % au avut boală prevalentă, iar 23,2 % au avut boală incidentă. În timp ce 18,3 % au avut un handicap de mobilitate (folosind cârje sau un scaun cu rotile) și 24,8 la sută dintre ele au murit.

Au existat o serie de măsuri de bază colectate despre participantele la studiu. Prin sondaj scris, participanții și-au auto-raportat rasa și etnia, starea consumului de hormoni, starea fumatului, consumul de alcool, nivelul activității fizice, simptomele depresive și o serie de caracteristici demografice. Persoanelor participante la studiu li s-a măsurat în mod obiectiv înălțimea și greutatea pentru a calcula IMC de bază. De asemenea, le-a fost măsurată circumferința taliei.

Cele care au supraviețuit, au fost subgrupate în funcție de tipul de supraviețuire în una dintre următoarele categorii:

1. Nicio boală incidentă și nicio dizabilitate de mobilitate (sănătoasă);

2. Boala de bază prezentă, dar nicio boală incidentă sau handicap de mobilitate în timpul urmăririi (boală prevalentă);

3. Boală incidentă, dar fără handicap de mobilitate în timpul urmăririi (boală incidentă);

4. Incapacitate de mobilitate incidentă, cu sau fără boală incidentă (dezactivată).

Bolile de interes (prevalente și incidente) includeau boli coronariene și cerebrovasculare, cancer, diabet și fractură de șold. Acestea au fost condițiile pe care anchetatorii le-au simțit cu cel mai mare risc de deces sau de morbiditate și mobilitate în această populație de femei în vârstă. Starea de boală inițială a fost definită folosind un auto-raport. Dar boala incidentă în urmărire a fost definită mai riguros folosind un auto-raport, plus revizuirea fișei medicale. Cu excepția diabetului incident, care a necesitat doar auto-raport de diagnosticare, plus raport de hipoglicemie orală nouă sau consum de insulină.

Obezitatea și longevitatea. Rezultatele studiului

Acestea indică faptul că femeile subponderale și obeze sunt mai susceptibile să moară înainte de vârsta de 85 de ani. În timp ce femeile supraponderale și obeze au avut riscuri mai mari de boli incidente și de mobilitate. O circumferință a taliei (WC) mai mare de 88 cm a fost, de asemenea, asociată cu un risc mai mare de moarte timpurie, boli incidente și handicap de mobilitate.

Ținând cont de aceste date, trebuie să acordăm o și mai mare atenție tuturor factorilor din viața noastră, a modului în care trăim fizic, dar și din punct de vedere psihic.

Surse:

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1770523?resultClick=3

https://www.sciencedaily.com/releases/2013/11/131111161436.htm

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *