Obezitatea este contagioasă – Te întrebi de ce te îngrași, de ce nu mai ai talia de altădată? Știi vorba aceea: prieteniile rele strică obiceiurile bune. Da, poate fi valabilă și în acest caz. Aruncă o privire la prietenii tăi! Hmmm, e de bine? Chiar prietenii apropiați îți pot influența greutatea. Ba chiar mai mult decât genele sau membrii familiei tale, potrivit unor noi cercetări.
Un studiu din 2018 realizat de USC și The Rand Corporation indică faptul că obezitatea poate fi „contagioasă”. Studiul a pornit de la ideea că, într-o societate, oamenii au tendința să copieze comportamentul celor din jurul lor. Mai exact, un comportament de viață nesănătos poate fi molipsitor și poate avea ca rezultat un indice de masă corporală (IMC) ridicat.
În ultimul deceniu a crescut interesul pentru înțelegerea modului de răspândire a comportamentelor legate de sănătate prin rețelele de socializare. Unul dintre exemplele mai evidente poate fi fumatul. Însă, studiile au explorat și altă problemă: dacă suntem influențați să creștem în greutate prin legăturile noastre sociale.
Acest studiu a urmărit să stabilească dacă expunerea în comunități cu rate mai mari de obezitate crește indicele de masă corporală (IMC) al indivizilor, (calculat ca greutate în kilograme împărțit în înălțime în metri pătrați) și riscul lor de a fi supraponderali sau obezi. De asemenea, dacă este socială contagiunea, mediile partajate sau auto-selecția pot marca diferențele identificate.
Un studiu realizat asupra familiilor care trăiesc în baze militare din diverse zone din SUA, a descoperit că expunerea în comunități cu rate mai mari de obezitate este asociată cu o creștere a IMC la părinți și copii. Studiind familiile militare cu rate mai mari și mai mici de obezitate (variind între 21% -38%), fiecare creștere de 1 punct procentual a obezității pentru județul respectiv a fost asociată cu o rată ulterioară de obezitate cu 4-5% mai mare la părinți și copii.
Ashlesha Datar de la Universitatea din California de Sud și Nancy Nicosia de la RAND Corporation au fost cele care au studiat comportamentul participanților la studiu. Cercetătoarele s-au mutat pentru un timp în comunități de lângă baze militare. Cele două au analizat și combinat detalii despre 1.111 adolescenți și peste 1.300 de părinți, care au fost repartizați pe lângă una dintre cele 12 baze militare din SUA. Autoarele studiului sugerează că obezitatea nu este doar răspândită. Mai degrabă, poate fi contagioasă între oameni, exact ca o răceală comună.
În privința obezității, dovezile au fost dificil de găsit, întrucât comportamentul poate fi influențat de diverși factori. Iar specialiștii au avut sarcina de a-i reduce și a-i izola. De aceea, studiul a fost realizat cu ajutorul grupurilor sociale restrânse și relativ izolate. Adică, familiile care trăiesc împreună în bazele militare.
Folosind date de la Military Teenagers’ Environments, Exercise and Nutrition Study (M-TEENS), cercetătorii au analizat detaliile a 1.111 de adolescenți și a peste 1.300 de părinți. Aceștia au ales să stea alături de o rudă într-una dintre cele 12 baze militare din Statele Unite.
Au participat membrii a 1519 familii. Inclusiv 1314 adulți (dintre care 740, sau 56%, au fost tați) și 1111 copii (dintre care 576, sau 52%, erau băieți). Participanții au inclus 1 părinte și un copil în vârstă de 12 sau 13 ani, din totalul de 1519 familii de personal înrolat de armată. Analiza datelor a fost finalizată din noiembrie 2016 până în octombrie 2017.
Un părinte și 1 copil per familie au fost invitați să completeze sondajele, indiferent de mărimea familiei. Participanții au fost răspândiți apoi în 38 de tabere militare. Cu 26 mai mult decât cele 12 instalații originale selectate. Din cauza informațiilor învechite din setul de date al personalului și din cauza faptului că unele mutări ale personalului au avut loc după extragerea datelor despre personal.
Locuirea într-o zonă cu acces mai bun la hrană de tip fast-food sau una în care mișcarea era descurajată putea să determine apariția mai multor cazuri de creștere în greutate.
Studiul, care a utilizat datele colectate de „Studenții Militari pentru Adolescenți, Exercițiu și Nutriție”, a examinat familiile din cele 38 de instalații militare din Statele Unite, pentru a determina dacă indivizii au un IMC mai mare și o șansă mai mare de exces de greutate și obezitate atunci când sunt repartizați în zone locuibile din județe cu rate mai mari de obezitate.
Indicele obezității a variat în funcție de locația bazei, de la 21% în El Paso, Colorado, la 38% în Vernon, Louisiana. Măsurătorile IMC ale părinților și adolescenților au arătat că aproximativ un sfert dintre adolescenți și trei sferturi dintre adulți ar putea fi etichetați ca supraponderali sau obezi. Înălțimea și greutatea fiecărui copil au fost colectate prin auto-raport și raport de la părinți pentru toți copiii.
„În timp ce acest studiu nu poate exclude definitiv rolul mediilor partajate cu măsurile disponibile, aceste descoperiri sugerează că pot exista și alte mecanisme în lucru”, scriu autorii studiului în raportul lor.
Studiile anterioare s-au concentrat, în principal, pe relațiile dintre prieteni, vecini și familie. Studierea rețelelor geografice este un pas într-o direcție diferită. Ceea ce face dificilă compararea rezultatelor.
Dar utilizarea bazelor militare este o modalitate inteligentă de a rezolva întreaga problemă de auto-selecție care a afectat alte eforturi de cercetare.
Autorii consideră că descoperirile ar putea să nu fie o mare surpriză. Dar oferă dovezi atât de necesare pentru ipoteza că rețelele sociale joacă un rol puternic asupra modului în care ne dezvoltăm obiceiuri sănătoase și nesănătoase. Ceea ce arată că atunci când vine vorba de îmbunătățirea sănătății comunității noastre, suntem cu toții orientați în aceeași direcție.
Așadar, de acum încolo, sper că ai mai multă grijă cu cine te asociezi și ce comportament adopți.
Surse:
https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/2668504
https://www.sciencealert.com/study-finds-obesity-socially-contagious-behaviour
Explorator Wellness Virtual