/
/
O digestie sănătoasă aduce o stare de spirit relaxată

O digestie sănătoasă aduce o stare de spirit relaxată

Ultima actualizare în 04 Dec 2024
|

Nov 2 Ultradigest ok scaled

Afecțiunile digestive sunt printre cele mai răspândite din lume, 40% din populația lumii suferind de dezechilibre gastrointestinale, precum balonarea, constipația sau sindromul de colon iritabil. De cele mai multe ori, cauza acestor indispoziții o reprezintă o dietă dezechilibrată, săracă în fibrele care stimulează digestia și bogată în grăsimi, sedentarismul, lipsa de hidratare, stresul, alte afecțiuni cronice etc.

Pe lângă disconfort, dezechilibrele digestive reprezintă și o sursă suplimentară de toxine în organism, pentru că resturile alimentare nu se elimină pe cale naturală. Și, ca să înțelegem cât de important este un ciclu digestiv normal și complet, este necesar să înțelegem și etapele acestuia, dar și modul în care fiecare parte a sistemului digestiv, și nu numai, participă la acest proces.

Fiziopatologia digestiei

Ca și somnul sau respirația, și digestia este una dintre funcțiile vitale ale organismului și reprezintă ansamblul proceselor care descompun alimentele pentru a le transforma în nutrienți esențiali pentru construirea și reînnoirea tuturor celulelor, indiferent dacă acestea se află în mușchi, oase, nervi, sânge, piele sau ochi.

Un proces complet, de la momentul în care ingerăm alimentele, până la eliminare, durează, în medie 24 de ore. După cele câteva minute, cât durează masticația și înghițirea, bolul alimentar petrece circa patru ore în stomac și intestinul subțire, alte circa patru ore în intestinul gros și alte 16 ore în rect, îniante de a fi eliminat.

Procesele mecanice și biochimice ale digestiei

Digestia începe în cavitatea bucală, cu mestecatul. Aceasta este o activitate esențială, pentru că fragmentează alimentele astfel încât să fie mai ușor de descompus de către salivă și sucurile gastrice. Saliva are un rol extrem de important în procesul de digestie: conține amilază, care inițiază descompunerea amidonului (carbohidrați complecși), conține agenți antimicrobieni (lizozime) și facilitează mestecatul și înghițirea (lubrifiază bolul alimentar).

După înghițire, alimentele se deplasează prin esofag prin intermediul unui mecanism reflex. Ajuns în stomac, bolul alimentar este digerat mecanic cu ajutorul mușchilor netezi ai pereților stomacului și biochimic cu ajutorul sucurilor gastrice: un amestec de mucus (care protejează mucoasa gastrică), acid clorhidric, pepsină (enzimă de digestie a proteinelor) și o lipază (enzimă de digestie a grăsimii),

La ieșirea din stomac, alimentele au o formă semi-solidă, denumită „chim gastric”, care, în duoden (partea superioară a intestinului subțire), este descompusă în materie de bază digerabilă, prin acțiunea combinată a sucurilor intestinale, pancreatice și biliare.

Digestia și absorbția metaboliților simpli se completează de-a lungul intestinului subțire și a colonului (sau intestinului gros). Acesta din urmă conține cea mai mare parte a florei digestive, constând în esență din bacterii (peste 400 de specii observate) și drojdii.

Această floră bacteriană este împărțită în două categorii: flora de fermentație și flora de putrefacție.

Fermentarea: enzimele bacteriene descompun complet reziduurile vegetale nedigerate de sucurile gastrice, cum ar fi fibrele vegetale, sărurile biliare și anumite tipuri de medicamente. Această fermentație este normală.

Putrefacția: este un mecanism antagonist care apare în medii neutre și constă în descompunerea reziduurilor de proteine, în special a deșeurilor de fermentație bacteriană. Din cauza excesul de carne și a unui bol alimentar mestecat incomplet (din cauză că mâncăm prea repede) în intestin poate ajunge materie bogată în ​​proteină animală insuficient digerată. Când bacteriile de putrefacție invadează intestinul subțire pentru a descompune aceste resturi, ele produc balonare și flatulență.

Flora noastră intestinală are și alte roluri importante:

  • sintetizează multe vitamine, în special vitaminele B, esențiale pentru echilibrul corpului.
  • o treime din aceasta contribuie la volumul de materii fecale uscate și este esențială în îmbunătățirea tranzitului intestinal.
  • prezența sa impiedică instalarea germenilor patogeni, având, astfel, un rol antiinfecțios.

Controlul digestiei

Toate aceste procese mecanice (altele decât mișcările voluntare precum mestecatul sau înghițirea) și biochimice sunt dependente de sistemele nervoase și hormonale, la rândul lor controlate de sistemul nervos central. De exemplu, secreția gastrică apare din stimularea reflexă a nervului vag (inervând stomac), urmată de eliberarea unui hormon, gastrină.

De asemenea, se știe că sucurile gastrice mai sunt stimulate de vederea, mirosul și gustul alimentelor, sau pur și simplu prin imaginarea unei mese plăcute; la fel, secreția gastrică poate fi modificată de tristețe sau anxietate.

Cauzele dezechilibrelor digestive

Prin urmare, digestia implică mecanisme complexe de reglare, ceea ce înseamnă că echilibrul acestora poate fi afectat foarte ușor de stilul nostru de viață și de dietă. Un prânz luat pe fugă, format din alimente greu digerabile și insuficient mestecate, va duce, cu siguranță, la senzația de greutate în stomac, balonare, somnolență sau arsuri.

Există și alte cauze ale unei digestii îngreunate: dantura precară, sedentarismul, care reduce tonusul muscular, sandvișuri mâncate pe fugă, un mediu stresant (zgomot, certuri) și, în funcție de sensibilitatea și obiceiurile individuale, alimente picante sau acide sau exces de aport alimentar: mese bogate.

Chiar și meniurile de sezon trebuie echilibrate pentru a preveni problemele digestive. Vara, combinația dintre salate, fructe proaspete și băuturi acidulate nu este cea mai fericită pentru stomac. La fel, iarna, mâncărurile bogate în grăsimi pot avea același efect.

Un regim alimentar dezechilibrat, combinat cu o masticație incompletă, poate duce la digestie greoaie ce cauzează, la rândul ei, balonare persistentă sau sistematică, arsuri, constipație etc. Rezultă un stomac rotund, inestetic și incomod. Un produs natural neagresiv, eficient, este deci util, atunci când este combinat cu sfaturi de igienă alimenară și de dietă.

Ultradigest, expertul în digestie

O soluție naturală și eficientă împotriva afecțiunilor digestive comune este gama de suplimente alimentare Ultradigest, de la Vitavea Santé, ce conține produse cu acțiuni specifice împotriva anumitor dezechilibre. Ultradigest Effidigest Après-repas stimulează digestia după mesele mai grele, Ultradigest Transit previne constipația și favorizează digestia naturală, iar Ultradigest Ballonnements reduce disconfortul creat de balonare.

Ultradigest Effidigest Après-repas

Ultradigest Effidigest Après-repas reduce senzația de greutate din stomac după mesele mai grele. Practic, este o combinație de fibre și probiotice. Două tulpini de fermenți lactici, prezente în mod normal în tractul digestiv (Bifidobacterium bifidum și L.acidophilus), alături de extractele de fructe exotice – papaya și ananas – produc activitate enzimatică ce stimulează digestia. Se prezintă sub formă de tablete efervescente, cu absorbție rapidă.

Ultradigest Transit

Ultradigest Transit facilitează un tranzit intestinal natural, datorită combinației de ingrediente laxative cu acțiune lentă și rapidă. Extractul de nalbă mare alături de cel de tamarind au rolul de a absorbi apa și a facilita tranzitul printr-un efect de balast, iar fibrele din sucul de prune cresc greutatea și frecvența scaunelor. Astfel, tranzitul intestinal este stimulat în mod natural, neagresiv.

Ultradigest Ballonnements

Ultradigest Ballonnements conține cinci ingrediente naturale pentru reducerea balonării și restabilirea confortului digestiv. Feniculul și nalba ajută la reducerea balonării, iar cărbunele activ atrage și reține multe substanțe precum toxinele, gazele sau metalele grele și facilitează eliminarea agenților toxici deja absorbiți. Pe lângă beneficiile în stimulare digestiei, feniculul îmbunătățește și motilitatea gastrică, iar ghimbirul susține funcționarea normală a tractului gastrointestinal.

Suplimentele Ultradigest fac parte din gama de suplimente alimentare naturale Vitavea Santé, de la grupul francez Havea, cel mai mare producător european în domeniu. Produsele sunt disponibile în marile lanțuri de farmacii fizice și online și pe site-ul propriu vitavea.ro.

 

Cu drag,

Dr. Daniela Manu

Medic primar, medicină de familie, Competențe ecografie generală, homeopatie, acupunctură

Email: office@desprespa.ro
O digestie sănătoasă aduce o stare de spirit relaxată
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Dr. Daniela Manu

Dr. Daniela Manu

Medic primar, medicină de familie, Competențe ecografie generală, homeopatie, acupunctură

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Motiv respingere *

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *