Care sunt miturile hidratării corecte? Cu totii am auzit de celebra regula cu 8 pahare de apa pe zi care iti garanteaza o hidratare optima. Dar este oare aceasta regula aplicabila pentru toata lumea? Dincolo de cantitatea optima de apa pentru fiecare persoana, hidratarea corecta mai inseamna sa bei apa la momentul potrivit din zi. Sa-ti iei apa din suficiente fructe si legume proaspete. Și alte reguli la fel de importante, dar care sunt adesea trecute cu vederea.
8 pahare de apa pe zi nu e o regula general-valabila. Ce te faci cu sportivii, care au nevoie de hidratare suplimentara sau cu copiii, care nu pot bea atata apa? Formula corecta este de 40 ml / kilogram corp / zi. Spre exemplu, pentru o persoana de 55 kilograme, aportul corect de apa este de 55 kg *40 ml , adica 2200 ml. Si, daca tot veni vorba de pahare, nu e recomandat sa dai pe gat un pahar intreg de apa, fiind mai intelept sa-l bei, cu inghitituri mici, ca si cum ai savura un ceai.
Este cu adevarat benefic sa bem o cana sau doua de apa calduta dimineata, pe stomacul gol. Pentru a facilita digestia si pentru a ajuta la activarea organelor interne. Si este un obicei excelent pentru a preveni bolile cardiovasculare. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa bem in prima parte a zilei cei 2 litri. O alta perioada benefica cand putem bea apa este intervalul 15-19, cand rinichii si vezica urinara au activitatea cea mai intensa. In aceasta perioada, functia diuretica si functia de detoxifiere la nivelul rinichilor pot fi imbuntatatite printr-un aport optim de apa si ceaiuri diuretice. O alta regula importanta este sa bem apa cu o jumatate de ora inaintea mesei si cu cel putin o ora dupa masa, pentru a nu dilua acidul gastric si pentru a nu perturba digestia. Seara, este bine sa bem apa cu o ora inainte de
culcare.
Adevarul e ca ambele sunt nocive, iar cel mai indicat ar fi sa ne instalam un filtru de apa, in functie de rezultatele testarii apei. Daca apa e prea dura in zona dvs, va fi nevoie de un dedurizator, spre exemplu. Oamenii de stiinta, in urma unor teste ample de laborator, au ajuns la o concluzia ca apa îmbuteliata în recipienti de plastic (PET) contine bacterii, substante chimice, fluor si perturbatori endocrini, cu potential cancerigen, mai ales datorita bisfenolului. Sunt totusi unele tari, cum este Olanda, unde apa de la robinet este foarte curata, datorita filtrelor si sistemelor de epurare eficiente.
Pe langa apa, hidratarea presupune sa mancam si alimente bogate in apa. Ținand cont de faptul ca circa 20 % din apa bauta de o persoana provine din fructe si legume proaspete. Cele mai bune exemple sunt pepenii, piersicile si castravetii. De asemenea, e indicat sa renuntam pe cat posibil la sarea iodata, care este acida si retine apa in corp. Și sa o inlocuim cu sare roz de Himalaya, care e alcalina.
Hidrateaza-te, mananca multe fructe si legume si traieste sanatos!
Explorator Wellness Virtual