/
/
Meditația Mindfulness modifică atât creierul, cât și corpul

Meditația Mindfulness modifică atât creierul, cât și corpul

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Meditatia Mindfulness Imagine de Binja69 de la Pixabay 1024x683 1
Meditația Mindfulness – Imagine de Binja69 de la Pixabay

Meditația Mindfulness este din ce în ce mai populară în ultimii ani, iar beneficiile acesteia se presupune a fi multe: stres redus și risc scăzut de a dezvolta diferite boli, îmbunătățirea stării de bine și a activității creierului. Poate că nu te surprind aceste lucruri, mai ales dacă ai experimentat cel puțin o dată practica meditației. Ai recunoscut acea stare de bine specifică, limpezimea gândurilor și, mai ales, o împăcare a sufletului cu mintea. De altfel, foarte important acest lucru pentru a putea funcționa în parametri normali în viața de zi cu zi. Dincolo de toate aceste beneficii oferite de meditația mindfulness, bazele experimentale care susțin aceste afirmații au fost însă puține.

În acest sens, pentru prima dată, în 2016, un studiu (de la Universitatea Carnegie Mellon) a arătat că meditația mindfulness, spre deosebire de un tratament placebo, schimbă atât creierul, cât și corpul oamenilor obișnuiți (nu doar al celor ce practică meditația de lungă durată). Și, totodată, poate îmbunătăți starea de sănătate.

Studiul a arătat faptul că doar câteva zile de meditație au crescut activitatea în părțile creierului care procesează reacțiile legate de stres și alte domenii legate de concentrare și calm. Și practicanții meditației implicați în studiu au constatat, de asemenea, niveluri mult mai mici de markeri de inflamație nesănătoși în sângele lor. Chiar și câteva luni mai târziu.

O dificultate a investigării meditației a fost problema placebo. În studii riguroase, unii participanți primesc tratament standard, în timp ce alții primesc un tratament placebo. Ei cred însă, că primesc același tratament.

Meditația Mindfulness. În ce a constat studiul

Pentru studiu au fost recrutați 35 de bărbați și femei șomeri, care căutau un loc de muncă și se confruntau cu un stres considerabil. Acestora li s-a recoltat sânge pentru analize și au fost supuși unor scanări cerebrale (de 5 minute) în stare de repaus, înainte și după programul de intervenție, pentru a măsura nivelul de inflamație și nivelul de cortizol – o substanță chimică legată de stres.

Jumătate dintre subiecți au fost învățați meditația de tip mindfulness la un centru rezidențial de recuperare, pe care au practicat-o intens timp de 3 zile a câte 25 de minute pe zi, pentru a testa eficacitatea meditației mindfulness. Restul au practicat un fel de meditație care a fost concentrată pe relaxare și distragerea de la griji și stres.

Meditația Mindfulness. Rezultate

După cele trei zile, oamenii din ambele grupuri au afirmat că s-au simțit mai bine. Dar datele monitorizării au arătat o poveste mult diferită.

Participanții le-au spus cercetătorilor că s-au simțit împrospătați / revitalizați și mai capabili să reziste stresului cauzat de șomaj. Cu toate acestea, scanările cerebrale de monitorizare au arătat diferențe doar în cazul celor care au practicat meditație de tip mindfulness. O altă monitorizare, făcută patru luni mai târziu, a arătat în cazul celor care au fost învățați meditația mindfulness niveluri mai mici de substanțe chimice legate de stres în fluxul de sânge (chiar dacă puțini dintre aceștia mai meditau încă) decât în cazul celor din grupul placebo.

Dr. Creswell, coordonatorul studiului, și colegii săi consideră că modificările creierului au contribuit la reducerea ulterioară a inflamației. Deși, modul exact cum se produce acest lucru rămâne necunoscut. De asemenea, nu este clar dacă trebuie să petreci trei zile neîntrerupte de meditație pentru a culege beneficiile. Când vine vorba de câtă atenție este necesară pentru a îmbunătăți sănătatea, dr. Creswell spune, „încă nu avem nici o idee despre doza ideală”.

Sursa:

Studiul a fost publicat în revista Biological Psychiatry.

https://www.biologicalpsychiatryjournal.com/article/S0006-3223(16)00079-2/fulltext

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *