/
/
Meditația Mindfulness poate ajuta la calmarea durerilor cronice de spate

Meditația Mindfulness poate ajuta la calmarea durerilor cronice de spate

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Meditația Mindfulness poate ajuta la calmarea durerilor cronice de spate
Meditația Mindfulness poate ajuta la calmarea durerilor cronice de spate

Meditația Mindfulness poate ajuta la calmarea durerilor cronice de spate. Meditația poate funcționa mai bine decât calmantele atunci când vine vorba de calmarea durerilor cronice la nivelul spatelui, sugerează un nou studiu clinic.

Dacă suferi de dureri de spate, trebuie să știi că nu ești singura persoană care se confruntă cu această neplăcere. Toți ne putem confrunta cu o durere de spate la un moment dat, din diverse motive. Chiar și copiii de vârstă școlară pot avea dureri de spate. Durerea de spate poate varia în intensitate, de la o durere sâcâitoare, constantă, până la o durere bruscă, ascuțită. Poate apărea brusc ca urmare a unui accident în care ai fost implicat sau dacă ai ridicat ceva greu, sau se poate dezvolta în timp, odată cu înaintarea în vârstă. Poate apărea chiar și când practici sport, dacă după un exercițiu ușor alegi să faci antrenament intens. Poți declanșa astfel, dureri de spate. Ți s-a întâmplat?

Un studiu a descoperit că un program pentru reducerea stresului bazat pe mindfulness (MBSR) a depășit ca rezultate asistența medicală standard pentru gestionarea durerilor de spate scăzute. Studiul clinic randomizat (2016, 342 de adulți) de la Universitatea din Washington, realizat de cercetătorii din Seattle, a descoperit că reducerea stresului prin meditația Mindfulness (8 săptămâni de antrenament o dată pe săptămână prin meditație mindfulness și yoga) a avut ca rezultat o reducere semnificativ mai mare a durerilor de spate, decât îngrijirea obișnuită (opioide cu prescripție medicală etc.).

Meditația Mindfulness poate ajuta la calmarea durerilor cronice de spate. Cine a participat la studiu?

342 de adulți cu vârste între 20 și 70 de ani, cu dureri cronice de spate scăzute au fost înscriși între septembrie 2012 și aprilie 2014 și repartizați aleatoriu pentru a primi MBSR (116), CBT – Terapia Cognitiv -Comportamentală – (113) sau îngrijire obișnuită (113).

Celor 342 de participanți, dintre care cei mai mulți au suferit dureri de spate scăzute nespecifice, săptămânal, cel puțin în ultimul an, și care au persistat cel puțin 3 luni, li s-au oferit:

  • fie opt sesiuni săptămânale de instruire în mindfulness;
  • fie opt sesiuni de terapie cognitiv – comportamentală;
  • sau să continue ceea ce făceau.

Conform celor spuse de autorii studiului, majoritatea dintre participanți au suferit mult mai mult. În medie, șapte ani. Niciunul dintre participanții la studiu nu a avut o cauză clară a durerii.

Medicii susțin în continuare că meditația și terapia cognitiv – comportamentală funcționează adesea mai bine decât medicamentele și alte tratamente medicale pentru durerile de spate cronice.

După un an, persoanele care au participat la cursuri de MBSR au avut o probabilitate mai mare de 40% să prezinte îmbunătățiri „semnificative” ale durerii și activităților zilnice, în comparație cu persoanele care au căutat îngrijiri convenționale pentru durerile lor de spate.

MBSR implică ședințe de grup de meditație și câteva poziții simple de yoga. Concentrarea este pe conștientizarea senzațiilor, gândurilor și emoțiilor corpului – fără a încerca să le schimbe, a explicat coordonatorul studiului, Daniel Cherkin, un investigator senior la Group Health Research Institute, din Seattle. Potrivit lui Cherkin, MBSR poate ajuta oamenii să recunoască modul în care se simt – fizic și altfel – fără să reacționeze și „să fie stresați”. Acest lucru i-ar putea ajuta să gestioneze durerile cronice de spate.

Meditația Mindfulness poate ajuta la calmarea durerilor cronice de spate. Cum a decurs studiul?

Echipa coordonată de Cherkin a atribuit sarcini la întâmplare fiecărui pacient aflat într-unul din cele trei grupuri:

Cei din grupul MBSR trebuiau să participe la opt sesiuni săptămânale conduse de un instructor și să înceapă o practică la domiciliu constând în meditație și unele poziții de yoga de bază.

Un al doilea grup a fost repartizat pentru practicarea a opt sesiuni de terapie cognitivă comportamentală. O formă de consiliere psihologică în care oamenii învață să schimbe tiparele și comportamentele negative ale gândirii. Conform lui Cherkin, terapia funcționează și cu mintea, dar este diferită de meditație, deoarece își propune să „schimbe activ lucrurile”.

Persoanelor din cel de-al treilea grup de studiu li s-a spus că ar putea opta pentru orice tratament standard care le-a plăcut. Inclusiv medicamente pentru durere și terapie fizică.

Rezultatele studiului

„Practica la domiciliu este o parte cheie a MBSR. Acest lucru nu este destinat tuturor celor cu dureri de spate cronice. Unor oameni pur și simplu nu le place să mediteze. Lucrurile funcționează diferit pentru oameni diferiți.” a precizat dr. Madhav Goyal, profesor asistent de medicină la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, care a studiat meditația.

Dintre cei care au făcut antrenamentul mindfulness, 43,6 la sută au raportat o reducere semnificativă a durerii 26 de săptămâni mai târziu. În grupul terapiei cognitive terapeutice, 44,9 la sută au raportat îmbunătățiri semnificative. Acest lucru este comparativ cu 26,6 la sută în grupul obișnuit de îngrijire, cu toate că majoritatea oamenilor nu au participat la toate cele opt sesiuni ale programelor.

După un an, 69% dintre pacienții care au practicat MBSR (meditație și exerciții de yoga de bază) au raportat îmbunătățiri în activitățile lor zilnice, față de 59% din grupul de terapie cognitiv – comportamentală și 49% din grupul de îngrijire standard, a arătat studiul. Studiile au descoperit că rapoartele de durere supărătoare au fost îmbunătățite mai mult în grupul MBSR.

Aceste descoperiri sugerează că MBSR poate fi o opțiune eficientă de tratament pentru pacienții cu dureri cronice de spate scăzute.

Sursa:

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2504811

https://www.webmd.com/back-pain/news/20160322/meditationmay-help-ease-chronic-low-back-pain#3

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *