Masajul – solutia pentru persoanele sedentare cu afectiuni circulatorii
Imi placea la nebunie sa ma duc la bunica. Era singura care avea timp sa-mi povesteasca o multime de intamplari si sa ma asculte fara sa se plictiseasca. Tot bunica era cea care-mi lua apararea ori de cate ori comentau parintii ca fusta mea era prea scurta sau, dupa ce implinisem 16 ani, ca ma machiez si ma imbatranesc prematur. E drept, bunica locuia la 5 minute de noi si era, la propriu, evadarea mea.
Dar se misca foarte incet, si in ultimii ani ii era din ce in ce mai greu sa se ridice din pat. Chiar si sa manance sau sa faca bors. Bors-bors – nu ciorba. Acel bors acru din tarate, pe care toata copilaria mea l-am baut in loc de apa. Puteam sa mananc dulceala si sa beau bors, nu aveam nici o problema. Iar bunica nu mai putea de incantare ca borsul ei era atat de apreciat. De altfel, eram singura din toata familia care-l bea. Si pentru bucuria cu care il savuram, bunica se chinuia ingrozitor sa se ridice in pat.
La un moment dat insa, a cazut. Abia atunci am realizat cat de egoista fusesem.
Am inceput sa discutam subiectul. Stiam ca fusese preferata mamei ei din cei 13 frati si surori. Nu o lasase niciodata sa se duca la muncile campului. O tinuse langa ea, in bucatarie. S-a casatorit foarte devreme, s-au mutat in Bucuresti, a avut 2 fete si viata ei se limita la bucatarie, curatenie si cresterea copiilor. Inainte sa le demoleze comunistii casa, avusese si o curte cu cateva legume si flori, de care se ocupase cu tot sufletul. Insa, per total, nu facuse niciodata prea multa miscare, ceea ce poate explica de ce la 60 si ceva de ani, ramasese imobilizata la pat.
In familia mea nu se punea accentul pe sport. Dimpotriva. Cu cat citeam mai multe carti si pierdeam mai putin timp cu altele – printre care si orice fel de miscare fizica, cu atat era mai bine. Cu o singura exceptie: muntele. Parintii mei traiau pentru acele week-end-uri si vacante in care ne duceam sa urcam pe munte. Cand ma gandesc, realizez ca era singura lor relaxare – in adevaratul sens al cuvantului.
Cu siguranta nu doar eu m-am confruntat cu asta, ci o intreaga generatie de copii ai caror parinti erau considerati patura de intelectuali din vremea comunismului. Fusesem educati ca mentalul defineste o persoana, nu latura fizica sau emotionala. “Poti sa iei si 5 la sport, nu ma intereseaza”. Si era perfect justificat, avand in vedere ca nu ajungea asa usor informatia la care noi avem astazi acces. Si nici pe plan international nu se punea pe-atunci atat de mult accentul pe studii stiintifice despre stilul de viata si ce este sanatos dintr-o perspectiva corp-minte-suflet.
Dar am avut sansa sa apartin unei generatii care, de la un punct incolo, a inceput sa aiba alte orizonturi, alte viziuni asupra vietii si implicit, alte valori si modele.
Din pacate insa, mai aud si astazi persoane (chiar si mai tinere decat mine), care considera ca este prea tarziu sa se mai apuce / reapuce de sport “la varsta asta”. Printre care si mama mea, cu toate ca a facut alpinism in tinerete.
“Eu nu sunt asa elastica” imi tot repeta.
“Nici eu nu eram, pana m-am apucat de yoga. Nu esti elastica pentru nu te misti” suna raspunsul meu.
La un moment dat, prin 2015, am renuntat sa mai discut cu ea in contradictoriu.
Insa n-o puteam lasa asa. Problema este ca persoanele sedentare au un risc crescut de a muri prematur. Sunt multe studii care demonstreaza efectele sedentarismului, chiar si la persoanele tinere.
Am descoperit in perioada aceea un studiu stiintific desfasurat de cercetatorii de la University of Illinois, Chicago (https://today.uic.edu/massage-therapy-improves-circulation-alleviates-muscle-soreness/), care demonstreaza ca masajul:
– schimbă într-adevăr fiziologia într-un mod pozitiv
– s-au obtinut niveluri de îmbunătățire a circulației practic identice ca și grupul care a efectuat si exerciții fizice, și masaj
– Răspunsul circulator a fost susținut timp de câteva zile, ceea ce sugerează că masajul poate fi protector
Am trimis-o pe mama la masaj. Gusturile difera. Dar, din experienta mea, sunt foarte putine persoanele carora sa nu le placa masajul. Este ceva atat de natural. Gandeste-te ca atunci cand te lovesti, te masezi. Masajul dateaza de mii de ani, dar, din pacate, se mai practica cu regularitate doar pentru bebelusi.
Daca si tu cunosti o persoana sedentara, pe care nu reusesti sa o convingi sa practice sport, cel putin, daruieste-i sanatate. Cu un masaj. Un voucher la Spa. Cu gift voucherul despreSpa.ro, isi va alege singura locatia (unii vor prefera mai aproape de casa, altii s-ar putea sa profite de cadou pentru a face o iesire in afara orasului). Si in plus, poate opta pentru ce tip de masaj vrea (fiecare tip de masaj avand si contra-indicatii – este bine ca decizia sa fie luata dupa o discutie cu receptia centrului spa sau specialistii despreSpa.ro).
Fondator despreSpa.ro