/
/
Mananca sanatos in sezonul rece

Mananca sanatos in sezonul rece

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Mananca sanatos in sezonul rece
Healthy super food selection in white procelain bowls over oak wood background

Toti cei care sunt adeptii unui stil de viata sanatos, cu alimente cat mai putin procesate si modificate genetic se lovesc in sezonul rece de o problema reala: de unde cumparam fructele si legumele astfel incat sa fie din surse cat mai naturale, si netratate chimic sau ce alte alimente sanatoase si nutritive putem consuma in acest sezon? In continuare veti gasi cateva idei, care, sper eu sa va inspire sa mancati sanatos si in sezonul rece:

– Putem congela fructe si legume proaspete din timp, din surse locale, si este preferabil sa facem aceasta actiune toamna tarziu

Intrucat prin conservare, se pot pastra aproape toti nutrientii pe o perioada de 3 – 4 luni. Dintre fructe, putem conserva afine, zmeura, mure, coacaze, macese, catina, visine, caise iar dintre legume, cel mai bine se pastreaza: rosiile, vinetele si dovleceii.

– In sezonul rece e preferabil sa consumam cat mai multe fructe uscate/confiate

Intrucat sunt satioase, confera energie si caldura corpului si au un continut mare de nutrienti: nuci caju, migdale, nuci (crude), goji, stafide, smochine, curmale etc.

– Pentru un aport optim de vitamine, minerale si antioxidanti

Sa nu va lipseasca din bucatarie germenii si vlastarii (grau, linte, naut, schinduf, lucerna, quinoa etc), pe care le puteti germina singuri (cu ajutorul unui germinator) sau ii puteti procura si gata facuti din unele supermarketuri sau magazine de specialitate.

– Sa nu uitam de muraturi, in special cele in saramura, care sunt surse de probiotice naturale

– Nu uitati de semintele chia care sunt foarte nutritive si satioase

– Pe parcursul sezonului rece, e bine sa consumati proteine, pentru a furniza caldura corpului

Recomand minim 3 portii de peste pe saptamana, mai ales pestele gras, bogat in acizi grasi omega 3. De asemenea, pestele este una din putinele surse alimentare bogate in vitamina D, pe care iarna nu prea avem cum sa o sintetizam de moment ce nu ne expunem la soare.

– Putem de asemenea sa uscam legume cu ajutorul unui deshidrator, care le va usca la temperaturi ce nu depasesc 40 de grade. Astfel incat sa pastreze proprietatile respectivului aliment.

– Daca totusi suntem tentati sa cumparam de la supermarket

Sa incercam sa alegem pe cat posibil, fructele si legumele care sunt mai lovite sau care sunt mai mici si aduc cel mai mult cu ce avea bunica in gradina.

Alexandra Iliuta

Wellness Advisor

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *