Toti cei care sunt adeptii unui stil de viata sanatos, cu alimente cat mai putin procesate si modificate genetic se lovesc in sezonul rece de o problema reala: de unde cumparam fructele si legumele astfel incat sa fie din surse cat mai naturale, si netratate chimic sau ce alte alimente sanatoase si nutritive putem consuma in acest sezon? In continuare veti gasi cateva idei, care, sper eu sa va inspire sa mancati sanatos si in sezonul rece:
Intrucat prin conservare, se pot pastra aproape toti nutrientii pe o perioada de 3 – 4 luni. Dintre fructe, putem conserva afine, zmeura, mure, coacaze, macese, catina, visine, caise iar dintre legume, cel mai bine se pastreaza: rosiile, vinetele si dovleceii.
Intrucat sunt satioase, confera energie si caldura corpului si au un continut mare de nutrienti: nuci caju, migdale, nuci (crude), goji, stafide, smochine, curmale etc.
Sa nu va lipseasca din bucatarie germenii si vlastarii (grau, linte, naut, schinduf, lucerna, quinoa etc), pe care le puteti germina singuri (cu ajutorul unui germinator) sau ii puteti procura si gata facuti din unele supermarketuri sau magazine de specialitate.
Recomand minim 3 portii de peste pe saptamana, mai ales pestele gras, bogat in acizi grasi omega 3. De asemenea, pestele este una din putinele surse alimentare bogate in vitamina D, pe care iarna nu prea avem cum sa o sintetizam de moment ce nu ne expunem la soare.
Sa incercam sa alegem pe cat posibil, fructele si legumele care sunt mai lovite sau care sunt mai mici si aduc cel mai mult cu ce avea bunica in gradina.
Alexandra Iliuta
Wellness Advisor
Explorator Wellness Virtual