/
/
Legătura neașteptată dintre sedentarism și anxietate

Legătura neașteptată dintre sedentarism și anxietate

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Legatura neasteptata dintre sedentarism si anxietate

Vrei să afli care este legătura neașteptată dintre sedentarism și anxietate? S-ar putea sa iti doresti sa te ridici in picioare in timp ce citesti acest articol.

Caci – potrivit unor studii recente – statul indelungat pe scaun nu numai ca ne imbolnaveste, dar ne si face mai anxiosi.

„Lenevitul” pe canapea nu ne relaxează – iată legătura neașteptată dintre sedentarism și anxietate

Un proiect de cercetare realizat de Centrul pentru Activitate Fizica si Nutritie al Universitatii Deakin din Australia arata ca „lenevitul” pe canapea nu ne relaxeaza, asa cum am fi tentati sa credem. Ci mai degraba ne streseaza. Rezultatele unor studii similare au fost publicate si in Jurnalul American de Neurostiinte. Cercetatorii de la Universitatea Princeton au comparat comportamentele unor soareci impartiti in doua grupuri. Unii dintre ei aveau voie sa se invarta cu ajutorul rotitei speciale din cusca. În timp ce altii erau fortati sa stea pur si simplu.

Atunci cand s-a incercat scufundarea soarecilor in apa rece, cei care se dadusera in prealabil cu rotita au reactionat mult mai calm decat cei care doar statusera pe loc. Acest efect fusese observat si in trecut, insa de aceasta data au fost studiate indeaproape mecanismele „din culise”. Analizele efectuate pe creierele soarecilor au dezvaluit ca activitatea fizica a declansat crearea unor cantitati semnificative de neuroni producatori de GABA (acidul gamma-aminobutiric). Un mediator cu efect de linistire asupra sistemului nervos.

Cât mai multă mișcare

Problema cea mai mare consta in faptul ca majoritatea oamenilor vad in miscare o activitate izolata, pe care trebuie sa o programezi si sa o faci doar pentru un timp limitat. Atunci cand spunem „miscare”, cei mai multi dintre noi se gandesc la ore de sport petrecute la sala. Sau – in cel mai bun caz – ture de alergat in parcul din apropierea locuintei. In trecut insa, miscarea era o normalitate. Oamenii se miscau pentru a-si procura hrana, pentru a lucra si pentru a socializa. Astazi, normalitatea a devenit anormalitate, intrucat sedentarismul caracterizeaza mai toate actiunile noastre.

Pana si plimbarile au devenit o raritate din cauza unor bariere precum traficul, iluminatul stradal insuficient pe timp de noapte, teama unui eventual accident s.a.m.d. Din motive legate de timp, dar si financiare, mersul la sala nu va reprezenta insa niciodata o solutie potrivita pentru toata lumea. Motiv pentru care ar trebui sa integram in rutina zilnica modalitati mult mai simple de miscare: mersul cu bicicleta la serviciu, exercitii de yoga sau stretching efectuate acasa, curatenie saptamanala efectuata chiar de noi (nu de femeia de serviciu), gradinarit sau lucru la calculator stand in picioare si lista poate continua…

Surse:

medicalnewstoday.com

citylab.com

psychologytoday.com 

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *