Kir Royal este o cocktail avand la baza sampania. Este o bautura ce se poate prepara cu usurinta acasa si se poate servi invitatilor la evenimente speciale.
• Se toarna in Creme de Cassis (lichior de coacaze negre) in paharul de sampanie 30 ml
• Se adauga sampania 150 ml
• Se decoreaza, in general, cu o capsuna feliata in evantai.
Creme de Cassis trebuie pus primul in pahar, si apoi sa se adauge sampania. Daca se toarna sampanie prima, Creme de Cassis nu se mai amesteca uniform.
Exista doua tipuri de Kir: unul se face cu vin (si este pur si simplu cunoscut sub numele de „Kir”), in timp ce celelalalt se face cu sampanie (si este cunoscut sub numele de „Kir Royal”). In Franta, un pahar de vin standard este intotdeauna folosit pentru Kir, iar fluta este rezervata pentru Kir Royal.
Kir este numit dupa Cannon Felix Kir, preot si erou al rezistentei franceze in timpul celui de-al doilea razboi mondial, si primar de Dijon 1945-1968. El a fost foarte mandru de vinul alb local amestecat cu crema de Cassis.
– dorinta de a promova produsele locale
– faptul ca vinurile locale au fost de multe ori acidulate, astfel dulceata de lichior ar compensa placut acest fapt
– sau poate doar pentru ca ii placea sa bea
Oricare ar fi motivul, aceasta a devenit aperitiv oficial la receptiile primariei si a castigat faima. Inainte de acest punct, bautura a fost pur si simplu cunoscuta sub numele de „vin Cassis blanc” (care se traduce ca vin alb cu crema de cassis). Cu toate acestea, in aceasta perioada, a devenit cunosc pe scara larga drept Kir, termen care este acum frecvent utilizat in Franta si in intreaga lume.
S-ar mai putea mentiona ca coacazele negre au aproximativ de sapte ori mai multa vitamina C ca portocalele (pentru greutati comparabile).
Va recomandam sa utilizati Crème de Cassis De Kuyper liquor (se gaseste la Selgross), in combinatie cu ce sampanie va place mai mult.
Cristian Drumcea
http://216.ro
Explorator Wellness Virtual