/
/
Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Ultima actualizare în 10 Jan 2025
|
Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Kinetoterapia – Șansa revenirii la o viață normală

Anul trecut a venit la noi o doamnă cu amputație bilaterală de membre inferioare. Nu avusese niciodată parte de recuperare, deși avea membrele amputate de mai bine de 5 ani. 

Ca să-i putem modifica protezele, pentru că nu erau deloc în ajutorul ei, a fost nevoie de o sumă destul de mare – peste 4000 de euro – pe care nu-i avea.  Atunci ne-am implicat un pic și am și organizat un eveniment de caritate pentru dânsa. Am reușit să facem rost de banii aceștia și am început recuperarea.

Doamna era trecută de 50 de ani, dar foarte ambițioasă. Am reușit ca, în doar patru săptămâni, cu două, câteodată trei terapii pe zi, să o facem să-și pună singură protezele, să se dea jos din pat, să meargă la toaletă singură. Am câteva filmări cu dânsa, făcute în a 4-a săptămână, am reușit să o facem să urce 10 trepte și să le și coboare.

E cea mai mare realizare a noastră, având în vedere că de mai bine de 5 ani nu putea să facă nimic singură. Și, într-o lună de zile, am reușit.

Sincer vă spun că nu mă așteptam, dar ambiția ei și, bineînțeles, priceperea noastră, au dus la acest rezultat”, mi-a povestit Radu Drăgan, de la Clinica Corpore Vital din Brașov.

Clinica Corpore Vital, Brașov. Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România
Clinica Corpore Vital, Brașov. Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Când ești sănătos, pare imposibil cum dintr-o dată poți să te trezești în cârje sau într-un scaun cu rotile 

Pare imposibil să nu mai poți face mișcările cărora ieri nu le dădeai importanță și nici nu erai conștient că le făceai.

Fie că ești în floarea vârstei, fie că te bucuri de nepoți, totul merge bine până într-o clipă…

O căzătură nefericită, o accidentare banală sau poate o intervenție chirurgicală îți schimbă viața, într-o secundă.

Brusc, independența, activitatea anterioară și încrederea dispar. Și sunt înlocuite de durere, mobilitate limitată și neîncredere.

Pentru mulți oameni aflați în această situație, kinetoterapia devine acel fir de speranță care le-ar putea permite să revină la viața pe care o aveau sau chiar să își depășească limitele anterioare.

Am avut o pacientă care a fost mușcată de o pisică și, în urma mușcăturii, la trei săptămâni după, a intrat în comă. A stat în comă aproximativ trei săptămâni într-un spital din București, iar în momentul în care s-a trezit, din păcate, singurul mușchi funcțional la nivelul corpului erau ochii. 

În rest, absolut totul era paralizat. I s-a schimbat medicația, i s-au făcut foarte multe lucruri, doar că, din păcate, când a fost externată din spital, pacienta era doar o legumă. 

A fost adusă ulterior în Iași, tratată inițial în Spitalul de Recuperare pentru două săptămâni și lucrurile au mers mult mai bine, iar când a ajuns în centrul nostru, practic am preluat un pacient în stadiul de dezvoltare neuro-motorie echivalent a unui copil de 5 ani, deși în buletin avea 26 de ani.

Nu își simțea corpul, nu înțelegea recomandările terapeuților. Ca să poată să facă ceva, trebuia neapărat să vadă. Dacă o puneam să închidă ochii, creierul nu răspundea la nicio comandă. 

Cu toate acestea, a fost o colaborare foarte frumoasă, pentru că orice exercițiu i-am dat pentru acasă, a fost abordat cu seriozitate și, în decurs de doar două luni, la controlul neuro, a fost declarată aptă și s-a întors în câmpul muncii. 

Am lucrat în fiecare zi cu ea, câte o oră pe zi. După aceea, primea teme pentru acasă. A început cu trei ore, după aceea a crescut la patru, până când a ajuns să lucreze acasă și 5-6 ore pe zi. De aceea a fost un real succes, pentru că nu s-a bazat doar pe ceea ce a lucrat cu noi în clinică. 

Este o tânără extraordinară. Chiar săptămâna trecută am fost invitată de ea la un eveniment. Acum activează pentru comunitate și m-a invitat să povestesc despre ceea ce facem și influența noastră socio-profesională în societate”, mi-a zis Anamaria Besleaga, de la Clinica Empatio din Iași

Clinica Empatio, Iași, Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România
Clinica Empatio, Iași, Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Domnul Scutaru era într-o zi obișnuită de muncă și ajuta la mutarea paleților de cereale de pe navele agricole dintr-un port constănțean.

Neșansa a făcut ca ghearele de metal ale graiferului să strângă brațul unui docher din zona umărului.

Brațul stâng i-a fost retezat din umăr în proporție de 95%, iar vena inimii i-a fost smulsă cu totul.

Din cauza durerii cumplite, a suferit un infarct în ambulanță și a primit indicație de amputare a brațului.

A fost dus la UPU în SCJU Constanța,  unde a fost operat și i-a fost introdusă o tijă din umăr până aproape de cotul brațului.

Totul a fost posibil datorită medicului de gardă care și-a chemat în ajutor toată echipa de chirurgi vasculari și ortopezi și împreună i-au remontat brațul într-o operație care a durat aproape 9 ore.

A mai făcut un infarct pe masa de operație, dar l-au salvat …în ultima clipă. La două luni după operație a pășit în clinica noastră pentru a începe lungul drum al recuperării medicale.

La noi, pacientul a urmat un tratament de recuperare complex format din Hidro Kinetoterapie și Kinetoterapie, pentru creșterea stabilității articulare, pentru tonifierea musculaturii, pentru creșterea amplitudinii de mișcare și pentru reeducarea controlului motor al membrului superior stâng.

Medicii noștri i-au recomandat și fizioterapie: Laserterapie, pentru biostimulare și regenerare celulară, și Care Therapy, pentru puternicul efect antiinflamator, antiedematos și pentru prevenirea cicatricilor cheroide, cu rezultate favorabile.

Recuperarea a fost de durată, dar am fost chiar înaintea pronosticurilor medicilor care l-au operat. Dânșii estimau trecerea unui an și jumătate până la atingerea nivelului de mobilitate pe care noi l-am bifat după nici jumătate de an.

Când a început tratamentul de recuperare, dl Mihai nu își putea ridica mână nici măcar la un unghi de 10 grade. După cinci luni în care zilnic a petrecut câte 3-4 ore în clinica  noastră privește spre Cer cu ochii în lacrimi când își mișcă mâna cu lejeritate.” Erdal Arif, Clinicile Visa Med, Constanța.

Visa Med, Constanța
Visa Med, Constanța – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Dincolo de povestea fiecăruia, hai să vedem ce stă în spatele acestei metode de recuperare. 

Ce este Kinetoterapia?

Kinetoterapia este o formă de terapie ce acționează asupra articulațiilor și musculaturii pentru a îmbunătăți mobilitatea, a reduce durerea și a preveni recidivele.

Această formă de terapie include în special exerciții fizice și este necesară atunci când o problemă de mișcare limitează activitățile zilnice.

Din întâlnirile pe care le-am avut – atât cu medici, cât și cu terapeuți – am înteles când și cum se folosește kinetoterapia:

  1. Trebuie să mergi la un medic specializat în recuperare medicală, care va stabili un diagnostic.
  2. La fel cum un medic de o altă specialitate prescrie o rețetă cu medicamente, ce doze / zi etc., în acest caz, odată ce au stabilit diagnosticul, medicii prescriu un plan de recuperare care poate să includă: kinetoterapie, fizioterapie, hidro-kinetoterapie, masaj sau terapii manuale, ortezare, logopedie, infiltrații cu ozon / acid hialuronic sau chiar consiliere psihologică.
  3. În momentul în care ai primit planul de recuperare, ajungi la kinetoterapeut, care stabilește exact care sunt exercițiile potrivite pe care să le faceți, astfel încât să atingeți obiectivul stabilit de medic.

În afară de kinetoterapie, în recuperarea medicală se folosesc mai multe tipuri de tratamente și terapii manuale, masaj etc., în funcție de fazele recuperării.

Dintre toate aceste tratamente, kinetoterapia este singura care este folosită în toate etapele recuperării, încă de la prima fază, când pacientul “este proaspăt operat și trebuie să stea la pat, se face kinetoterapie (oricât de puțin) ca să prevenim complicațiile” și până-n etapa finală.

kinetoterapie
Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Care sunt provocările cu care se confruntă pacienții care apelează la kinetoterapie în România? 

Mihaela Chihaia, de la Clinica Kineto Express din Suceava a constatat că : Unii pacienți încă mai așteaptă o pastilă minune. Ceea ce oferim noi nu este o pastilă minune și, de multe ori, sunt dezamăgiți, mai ales în cazurile neurologice, unde viața nu o să mai fie la fel, oricât de buni am fi cu toții și se demotivează din cauza asta. 

Toată lumea își dorește o viață ca înainte. Inclusiv eu îmi doresc să mai fiu ca la 20 de ani, dar ar trebui să fiu rațională și să-mi dau seama că este imposibil și să-mi doresc o viață cât se poate de bună.

Asta îi demotivează cel mai tare: faptul că, mai ales în cazurile neuro, durează foarte mult timp să poți să recuperezi poate o prehensiune de genul acesta, ceea ce pentru noi este foarte simplu, dar pentru ei este ceva extraordinar. 

Și noi am muncit trei luni ca să obținem prehensiunea asta și e normal să se demotiveze. 

Încercăm să-i ajutăm și pe partea de psihologie, pe partea de psihoterapie și noi încercăm să-i motivăm, dar din cauza asta sunt cei mai demotivați, că așteaptă minunea, o pastilă, “Dați-mi o pastilă să nu mă mai doară, dați-mi o pastilă să-mi revin!”

Din păcate, am întâlnit des replica asta. 

Cel mai bun exemplu pe care pot să-l dau este numărul mare de accidentări care au loc în sălile de sport. Avem foarte mulți pacienți accidentați, din păcate cu cronicizări, și doar pentru că au avut prea multă bunăvoință să reușească singuri. 

Deși suntem susținătorii independenței și chiar încercăm foarte rapid să-i responsabilizăm pe pacienți să facă și singuri acasă – dar întotdeauna le menționăm și greșelile cele mai des întâlnite, adică să fiți atent la asta, să fiți atent la asta. Dacă doare, nu mai faceți. Dacă aveți dubii, puteți să reveniți cu un telefon la noi să vă sfătuim în continuare. 

Puteți oricând să veniți la o reevaluare, să vedem cum sunteți, cum evoluează lucrurile, iar noi trebuie să lucrăm pe principiul: mai bine nu facem nimic dacă aducem durere.

Pacientul român dorește să-i faci cu 10 aparate – cele mai bune. Aproape că nici nu contează cât de mult ai investit în cariera ta și în profesia ta, ca să știi ce să-i faci mai bine. Dacă ai aparatură, ești cel mai bun. 

Ceea ce nu se întâmplă, de exemplu, în Spania, unde se bazează foarte mult pe un raționament clinic foarte bine pus la punct, iar aparatura este folosită doar în cazuri extreme.

Clinica Kineto Express, Suceava
Clinica Kineto Express, Suceava – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Dr. Andreea Clipotă, de la Alma Health Center din Stațiunea balneară Lacu Sărat, Brăila mi-a răspuns că: “Frica de durere poate împiedica pacienții să acceseze rezultatele valoroase pe care le oferă kinetoterapia. Dar, cu abordarea corectă, prin tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă, relaxarea progresivă a mușchilor și atenția oferită, frica de durere poate fi gestionată, permițându-le pacienților să beneficieze de rezultatele pozitive ale kinetoterapiei.

Menținerea motivației pacientului este un factor important și poate fi dificil să rămână concentrat pe obiectivele terapiei. Construirea încrederii în procesul și progresul terapiei este esențială pentru ca pacienții să rămână angajați în procesul de tratament și creează un mediu pozitiv pentru a face progrese.

Alma Health Center Lacu Sărat
Alma Health Center Lacu Sărat – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Liana Șerban, de la Centrul Atletic Med din Cluj mi-a povestit că: “Mulți se sperie când încep să simtă puțină durere. Este normal când ai o perioadă de inactivitate sau tu nu ești obișnuit să faci mișcare, e clar ca primele ședințe sunt grele, deși exercițiile sunt foarte ușoare pentru început, adică nu comparăm cu cele de la sală. 

Noi încercăm să lucrăm pe grupe musculare, astfel încât să creștem sau să corectăm, în funcție de ceea ce ne interesează pe noi și de aceea unii pacienți le consideră plictisitoare, iar alții se întreabă: “Cu ce mă ajută pe mine asta?” 

Când intervine durerea, după primele două, trei ședințe, pacienții vor să abandoneze. S-a întâmplat, mai ales dacă există combinația de kinetoterapie cu fizioterapie. 

Există posibilitatea ca organismul să răspundă prin durere la stimulii pe care noi îi aplicăm. Nu înseamnă că e ceva greșit. La fel cum într-o infecție corpul ne semnalează prin febră că se întâmplă ceva, la fel se întâmplă și aici. Să nu vă speriați dacă o să vă doară după una-două ședințe. Este normal.

O altă provocare este că deși încercăm să lucrăm un pic și partea psihologică, să le explicăm, sunt și pacienți neserioși, care nu se prezintă la ședințe și nici nu anunță.” 

Centrul Atletic Med, Cluj
Centrul Atletic Med, Cluj – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Alte tipuri de provocări din cauza cărora oamenii nu ajung sau ajung târziu să apeleze la serviciile de recuperare medicală în România:

  1. Medicii din alte specializări, cum ar fi medicină de familie, dar nu numai, rareori trimit pacienții la medicii specializați în recuperare medicală – care au o viziune de ansamblu datorită curriculei din rezidențiat care include stagii de pregătire de mai multe luni pentru fiecare dintre specializări: ortopedie, neurologie, reumatologie, cardiologie, pneumologie, nefrologie și încă multe altele, astfel încat să poată prescrie un plan de recuperare.
  2. Personal trainerii din sălile de fitness, unii fiind absolvenți de kinetoterapie, când observă o problemă, nu-și trimit clienții către un centru de recuperare medicală. Cu toate că într-o sală de fitness nu sunt oferite servicii medicale și nici nu există medici care să stabilească diagnosticul.

Cât timp se face kinetoterapie? Câte ședințe de kinetoterapie se fac?

Am remarcat că aceste 2 întrebări sunt în top căutări pe Google. Așa că, i-am întrebat și eu pe specialiștii din centrele de kinetoterapie cu care am discutat.

Mihai Venedict, fondatorul Centrului Work Tape Medical din Botoșani:Uneori pacienții nu înțeleg că e important să vină minim 10 ședințe. Unii au nevoie chiar și de 15, 30, 50 de ședințe, depinde de afecțiune. Iar unii renunță destul de ușor sau renunță după 4-5 ședințe când deja se simt mai bine au impresia că dacă nu-i mai doare, înseamnă că s-au vindecat. 

Și mai e ceva: pacienții din Botoșani, în special, amână destul de mult până ajung la noi. Cred că peste 50% ajung la noi cu dureri mari, au dureri de peste opt din zece când ajung la noi.”

Worktape Medical, Botoșani
Work Tape Medical, Botoșani – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Anamaria Besleaga de la Clinica Empatio din Iași consideră că:

Este destul de greu de înțeles că o patologie se creează în ani de zile. Noi, de obicei, dacă ne prezentăm la medic, ne prezentăm atunci când ajungem la limită: ori ne doare foarte tare, ori nu ne mai putem mișca, de exemplu, cum este în hernia de disc: “Nu am făcut nimic! Doar am ridicat lucrul ăla sau m-am întors și am luat ceva. Am simțit cum a crăpat și gata, acolo s-a rupt”. Acesta este procesul pe care ni-l descrie pacientul. 

După care noi suntem nevoiți să îi explicăm că aia a fost doar cireașa de pe tort. Procesul de degradare a început cu mulți ani în urmă. 

La pacient, apare acea senzație că dacă lucrurile s-au produs instant, tot așa, trebuie să se și trateze. Dar, de fapt, a fost un întreg proces ca să se ajungă într-o patologie.

Și tot printr-un proces putem să tratăm. Nu discutăm de aceeași perioadă de timp, pentru ca noi să scurtăm cât se poate de mult timpii de reabilitare. 

Dar chiar și așa, pacientul trebuie să înțeleagă că este nevoie de timp pentru a fi tratat, realmente tratat, nu doar să dispară durerea – că aia nu înseamnă că a dispărut și patologia. Ea trebuie tratată. 

Iar după tratament, chiar dacă aveam o postură impecabilă, odată cu timpul, cu vârsta, acele lucruri se pot schimba. Și este foarte recomandat, așa cum te duci, de exemplu, la stomatolog o dată la șase luni, să îți faci un check dentar, să vezi dacă nu ai carii, sau alte probleme, sau te duci la cardiolog o dată pe an, dacă ai peste 35 de ani, sau „n” specializări în care trebuie să te duci la șase luni sau la un an. La fel este și partea de kinetoterapie.

Recomandat ar fi, dacă ești adult, la un an să îți faci un checkup a ceea ce ține de posturologie, iar dacă ești copil – la 6 luni – pentru că cu cât îl iei din fașă, timpii de a tratament sunt mult mai mici. Cu cât așteptăm mai mult, cu atât se clădesc una peste alta și timpii de a tratament cresc. Asta este provocarea cea mai mare a pacientului: să-și dea timp.” 

Clinica Empatio, Iași, Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România
Clinica Empatio, Iași, Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Durata recuperării poate avea variații foarte mari și în funcție de tipul problemei:

  • Dacă este cronică, recuperarea este de durată. Mai întâi, pacientul va trece printr-o etapă de stagnare – în care starea lui nu se mai înrăutățește, și abia apoi, după o vreme, va putea să vadă și îmbunătățiri.
  • Dacă este acută, atunci vindecarea este rapidă, pentru că s-a intervenit la timp.

Kinetoterapia la nivel global și afecțiunile în care aduce cele mai bune rezultate

Piața globală a kinetoterapiei este în continuă dezvoltare și este estimată să atingă 122,4 miliarde USD până în 2028, în creștere față de 87,6 miliarde USD în 2023.

În perioada recentă, creșterea anuală a pieței centrelor de reabilitare a fost de aproximativ 7,2% și se preconizează că va continua cu un ritm similar până în 2030.

În România, sunt aproximativ 4.742 de firme cu specific medical sau terapeutic, dintre care câteva sute sunt de kinetoterapie.

Însă piața de kinetoterapie se dezvoltă accelerat în special pe prevenția afecțiunilor musculo-scheletale.

Adică, kinetoterapia dedicată musculaturii și scheletului care are efecte benefice în artrită, durerile cronice de spate dar și în leziunile legate de sport și traume.

Kinetoterapia se adresează unor game mai largi de tulburări de sănătate, precum cele neurologice, respiratorii dar și cardiovasculare. 

Kinetoterapia neurologică ajută în afecțiuni precum boala Parkinson, scleroza multiplă, bolile cerebrovasculare și accidentul vascular cerebral. 

Mihai Venedict, de la Work Tape Medical din Botoșani mi-a povestit de un caz în care pacientul “Avea crize de epilepsie și practic, prin terapia neurofeedback, am reușit să scăpăm definitiv de aceste crize. Nici măcar tratamentul nu l-a mai luat. 

A fost la un medic neurolog și a făcut din nou electroencefalograma și s-a uimit acel medic cum de am reușit să optimizăm, să echilibrăm creierul și să scape de crizele de epilepsie.”

Work tape Medical, Botoșani
Work Tape Medical, Botoșani – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Kinetoterapia respiratorie ameliorează bolile precum astmul și fibroza chistică, iar kinetoterapia cardiovasculară ajută la recuperarea pacienților după un atac de cord sau o intervenție chirurgicală pe cord deschis.

De kinetoterapie respiratorie știam încă de acum 2 ani, când am fost la Băile Govora, la Hotelul Palace. Am stat doar 2 zile, dar suficient cât să-i simt beneficiile. Poți citi aici articolul.

Am revenit acum cu întrebări și pentru specialiștii de la Hotelul Palace din Băile Govora și mi-au zis că în procesul de recuperare, ei se bazează chiar foarte mult pe kinetoterapia respiratorie. Mi-au oferit 2 exemple foarte recente, pentru că au mii de exemple cu oameni vindecați și cu ajutorul kinetoterapiei respiratorii, inclusiv după ce ajunseseră cu plămânii foarte afectați după COVID.

“Un pacient în vârstă, 9 ani cu astm bronșic, alergic și rinită alergică, după ce a venit în 2 rânduri la tratament, se observă îmbunătățiri majore: îmbunătățirea funcției pulmonare, reducerea frecvenței crizelor și a intensității simptomelor, reducerea inflamației căilor respiratorii și creșterea capacității de deschidere a bronhiilor.

Un alt caz recent de succes, al unei doamne din județul Argeș, la care kinetoterapia respiratorie a contribuit cu 70%, diagnosticul fiind de bronșectazie difuză bilaterală, prin drenaj bronșic și tapotaj.”

În cazul kinetoterapiei respiratorii, am aflat tot de la specialiștii de la Băile Govora că “Cele mai mari provocări vin din coordonarea respirației corecte și eficiente în timpul programului kinetic, majoritatea pacienților tind sa își țină respirația, când, de fapt, pacientul trebuie să respire normal pentru că astfel intră în apnee. Evident, kinetoterapeutul este lângă el și îi urmărește permanent și respirația. 

A doua provocare, și nu doar în kinetoterapia respiratorie, este postura: pacientul trebuie să aibă o postură corectă și relaxată pentru a face exercițiile fizice cât mai corect.

Hotel Palace, Băile Govora
Hotel Palace, Băile Govora – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

În ceea ce privește afectiunile cronice, Dr. Szabo Francisca de la Fontana Balneo & Spa din Borsec mi-a răspuns că: “Mulți pacienți vin cu afecțiuni cronice și degenerative, dar asta nu înseamnă că nu putem obține rezultate pozitive. Chiar dacă nu vorbim mereu despre vindecare completă, o ameliorare semnificativă a durerilor, care le permite pacienților să-și reia activitățile zilnice, este un real succes. Iar astfel de succese obținem în mod constant.

Fontana Spa & Balneo, Borsec
Fontana Spa & Balneo, Borsec – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Ce spun studiile și care sunt datele ce confirmă succesul kinetoterapiei?

15% din populația lumii suferă de o boală cronică degenerativă care duce la limitarea fizică, iar 25% dintre seniorii de peste 65 de ani pot suferi accidentări care necesită intervenții de recuperare. 

Pe lângă aceștia, pacienții de toate vârstele cu leziuni osteomusculare, motorii sau dizabilități au nevoie de kinetoterapie și reabilitare pentru ca starea lor de sănătate să se amelioreze.

Journal of Physical Therapy Science arată, într-un studiu, că în cazul a peste 85% dintre pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală, kinetoterapia contribuie la îmbunătățirea mobilității acestora.

De asemenea, rata de recuperare rapidă după o accidentare este cu 20% mai mare la pacienții care fac kinetoterapie, conform unei cercetări derulate la Universitatea Stanford.

Avem un pacient care a avut un accident vascular, la 45 de ani. Fost fotbalist chiar la o echipă din Cluj. A fost în comă, și-a revenit, a mers în cărucior, a făcut recuperare un an de zile în altă parte și după aceea a ajuns la noi, și de cinci ani, vine zi de zi. Este independent, vine singur, merge singur, merge la magazin, își face cumpărăturile, duce gunoiul. 

Este un exemplu de perseverență. Un exemplu că se poate ameliora calitatea vieții, chiar și după un accident grav, trebuie doar să vrei. Și chiar ne mândrim cu el și cu rezultate pe care le are”, mi-a povestit Liana Șerban de la  AtleticMed din Cluj

Atletic Med, Cluj
Atletic Med, Cluj – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

 

Mihaela Chihaia de la Kineto Express din Suceava mi-a dat exemplu de “un caz cu o afecțiune neurologică rară, adică o boală genetică cu afecțiune neurologică, în care am încercat să abordăm pe toate palierele, tot ce înseamnă recuperare și reabilitare a unui pacient cu o astfel de afecțiune. Este vorba despre sindromul Steinert. Este o distrofie musculară. 

Din păcate, pentru această afecțiune, prognosticul nu poate fi foarte bun. 

În schimb noi, fizioterapeuții responsabili de calitatea vieții, am încercat să abordăm de la partea de exerciții pentru deglutiție, exerciții pentru mimica feței. 

L-am educat cum să-și adapteze locul de muncă. Fiind polițist, a trebuit să îl sfătuim să renunțe la partea de teren, pentru că nu mai reușea să apese pe trăgaci, deși noi am încercat mult să îi facilităm asta, dar fiind vorba despre un serviciu foarte delicat, l-am sfătuit să renunțe și să rămână doar la partea de birou.

L-am învățat cum să-și facă toate tipurile de antrenament. Aici mă refer și la partea de forță musculară, să mențină la partea de cardio la fel, pentru că urmările acestui sindrom sunt și la partea cardiovasculară și la partea de vedere, deglutiție, absolut toate sistemele sunt afectate. 

Fiind vorba și despre un despre un pacient foarte tânăr, de 38 de ani, am încercat cumva să-l ajutăm, să-i facilităm viața. 

Eu îl consider un caz de succes deoarece calitatea vieții omului este mult mai importantă decât orice altceva, decât durata ei, și cred că fizioterapeuții ar trebui să fie foarte bine pregătiți ca să poată să ofere astfel de servicii și pacienților care vin cu afecțiuni de genul acesta, pentru că este ceva mult mai complex, nu facem doar niște exerciții. Da, ai un raționament clinic în spate și pentru exercițiile fizice, dar e mult mai complex de atât.

Kineto Express, Suceava
Kineto Express, Suceava – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Aceste exemple, date și studii își pierd din relevanță când nu e despre noi

Dar … când ai un adolescent sau pre-adolescent care se plânge de dureri de spate, deja altfel sună anumite cifre și date.

Aici aș aminti de scolioză, care este o afecțiune a coloanei vertebrale ce se manifestă prin curbarea acesteia în plan lateral.

Despre Scolioză și importanța kinetoterapiei personalizate

Peste 24 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de scolioză și de obicei apare la tineri, în special adolescenți. Majoritatea sunt fete (în jur de 85% din cazuri).

Dar prin kinetoterapie, cu un specialist alături, scolioza se poate trata în procent semnificativ fără intervenție chirurgicală.

Tipul de exerciții, frecvența executării acestora și întregul program de recuperare trebuie stabilit de un kinetoterapeut bine pregătit.

În afara beneficiilor fizice, un kinetoterapeut bine pregătit se poate adapta în funcție de nevoile individuale ale pacienților. Astfel recuperarea este mult mai rapidă iar pacienții își recapătă mai repede încrederea în sine și demnitatea de a fi pe picioarele lor.

Studiile, cum ar fi cel din American Journal of Physical Medicine and Rehabilitation, arată că kinetoterapia ajută nu doar fizic, ci și mental, reducând stresul și anxietatea asociate procesului de recuperare, mai ales în cazul terapiei de lungă durată.

Tania Ghinea de la Kaya Holistic mi-a explicat de ce până și copiii de grădiniță deja se confruntă cu scolioze și cifoze:

Am sesizat la copii, grupa mare la grădiniță, aproximativ 2500 de copii evaluați ,că aproape 90% dintre acestia au probleme la atât la nivel de dezvoltare a sistemului osos, cât și predispoziții către scolioze, cifoze, lordoze cauzate de o structură osoasă vicioasă.

Sunt destul de des invitată și implicată în acțiuni de prevenție în grădinițele și școlile din București și din țară, unde evaluez și susțin workshopuri specializate pe posturologie și igiena vieții pentru copii.

Este un subiect care mă preocupă de mulți ani. Este o perioadă în care igiena vieții este foarte importantă. Gandiți-vă că elevii, începând de la clasa pregătitoare, cară un ghiozdan greu în condițiile în care sunt în creștere. Din acest an, mi-am propus să aloc și mult timp acestui proiect pe care-l am pentru copii.

Kaya Holistic, București. Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România
Tania Ghinea, Kaya Holistic, București. Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Am discutat și cu Dr. Mihaela Cucu, de la centrul Ana Health Spa de la Hotelul Europa din Eforie Nord: Marea majoritate a pacienților români nu au cultul mișcării și le vine greu să execute programele de exerciții fizice și să se inregimenteze într-o disciplină zilnică. Aici intervin kinetoterapeutii nostri care, cu răbdare, explică avantajele unei vieți active și faptul că recuperarea trebuie să continue la domiciliu. 

În al doilea rand, ei nu conștientizează necesitatea recuperării prin kinetoterapie pentru că medicii ortopezi nu insistă suficient pe acest aspect în recomandările de la externare. 

De exemplu, noi am avut un pacient de 48 ani care acuza dureri persistente în umărul drept și limitarea mobilitatii în articulație, simptome apărute în urma cu 13 luni, după un efort fizic intens și constant. 

RMN-ul evidențiase un sindrom de impingement cu tendinopatie calcifiantă de supraspinos și bursită subacromială. Domnul urmase patru cure de fizioterapie (electroterapie, masaje, kinetoterapie) în diverse clinici private din București, cu ameliorari parțiale și pentru scurt timp, după care simptomele reveneau la intensitatea inițială. 

Specialiștii ortopezi propuseseră intervenția chirurgicală, drept urmare pacientul nu era deloc optimist în privința șanselor lui de recuperare. 

Planul complex de tratament pe care l-am inițiat și aplicat în Spa-ul nostru (terapii cu nămol, TECAR, masaje terapeutice și nu în ultimul rând programele personalizate de kinetoterapie în piscina cu apa sărată din Lacul Techirghiol și la sală, adaptate și aplicate în dinamică) a avut rezultate spectaculoase și rapide care ne-au uimit și pe noi. 

Astfel, după 12 zile de tratament, durerile s-au remis și mobilitatea articulară s-a recuperat în proporție de 90%. Ulterior am primit feedback ca umărul s-a recuperat în totalitate.

Kinetoterapia este extrem de complexă, necesită cunoștințe temeinice de anatomie, fiziologie, fizica motricității, patologie și multe altele. Un terapeut slab pregătit poate face mai mult rău decât bine, de aceea e important sa te documentezi bine înainte să-ți alegi centrul unde mergi. 

O doamnă, oaspete al hotelului nostru, în vârstă de 54 de ani, cu rezidența în Belgia, prezenta dureri lombare de ani de zile, cu ameliorari și acutizari repetate și medicii nu reușeau să identifice cauza și ca urmare nici tratamentele prescrise nu erau eficiente. 

Investigațiile coloanei vertebrale nu evidențiau nimic care să explice simptomele dureroase. 

În urma consultului am diagnosticat o luxatie congenitala bilaterala de sold (neidentificată la naștere), cu care doamna trăise întreaga viață. 

În urma tratamentelor în Spa-ul nostru, cu referire specială la tratamentele cu nămol și programele de kinetoterapie cu exerciții fizice care i-au corectat mersul și postura, durerile lombare s-au remis și calitatea vieții s-a îmbunătățit simțitor.

Și un ultim exemplu, în care am folosit inclusiv kinetoterapie: am reușit să îmbunătățim net calitatea somnului la un oaspete din Grecia în vârstă de 63 de ani care avea insomnii severe (dormea maxim 2 ore pe noapte cu sedative) de peste 8 luni. După cura de tratament de 4 săptămâni, a reușit să doarmă minim 7 ore legate, un somn liniștit și odihnitor care i-a rezolvat și anxietatea, și simptomele de depresie.

Ana Health Spa Hotel Europa, Eforie Nord
Ana Health Spa Hotel Europa, Eforie Nord – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Rolul kinetoterapiei în prevenție

Știm că este mai ușor să previi decât să tratezi, de aceea persoanele care adoptă un regim regulat de exerciții recomandate de un kinetoterapeut au un risc mai redus cu 30% de a suferi noi accidentări sau recidive. 

Pe lângă recuperarea medicală, kinetoterapia îmbunătățește postura, coordonarea și stabilitatea, oferindu-le pacienților o viață mai activă și fără durere.

Dacă sunt sănătos, mai am nevoie de kinetoterapie?

Mulți consideră că trebuie să facă kinetoterapie doar dacă exista un traumatism sau o afectiune și este necesară recuperarea imediată.

Dar și persoanele sănătoase pot apela la serviciile unui kinetoterapeut, deoarece îngrijirea preventivă poate reduce semnificativ riscul de traumatism, îmbunătățește postura și corectează dezechilibrele. 

Practic eviți apariția durerilor de spate, a tensiunilor musculare și a problemelor asociate sedentarismului. Ai o mobilitate mai bună a articulațiilor și te miști mai vioi.

În cazul sportivilor, kinetoterapia preventivă ajută la îmbunătățirea tehnicilor de antrenament, la atingerea unor performanțe mai bune și reducerea riscului de accidentare.

Se reduce tensiunea musculară și ajută la relaxare, fiind o soluție eficientă pentru combaterea stresului și îmbunătățirea calității somnului.

Pe termen lung, menținerea unei musculaturi echilibrate și a unei mobilități optime poate preveni afecțiuni degenerative cum ar fi osteoporoza sau artroza.

Kinetoterapia nu este doar despre exerciții și mișcare, este despre redarea controlului asupra propriei vieți, redarea demnității, creșterea încrederii în sine și despre îmbunătățirea calității vieții pe termen lung.

Astăzi, kinetoterapia rămâne una dintre cele mai puternice forme de recuperare de care ne putem folosi pentru a transforma durerea în bucuria de a trăi frumos cu propriul corp.

Din discuțiile pe care le-am avut, a rezultat că în centrele și clinicile de kinetoterapie din orașe, undeva între 5% și maxim 15% merg pentru prevenție – atât în București, cât și în restul orașelor.

Însă, vestea bună este că în cele mai multe dintre hotelurile din stațiunile balneare din România cu care am discutat, cam 70% accesează serviciile de kinetoterapie pentru prevenție, și doar 30% pentru tratament.

La Imperia Spa Marina Regia Residence, Mamaia Nord și la Alma Health Spa Retreat, Lacu Sărat, Brăila, chiar peste 70% dintre clienți apelează la serviciile de kinetoterapie în scop de prevenție. 

Să fie din cauză că dacă tot e în vacanța, la un hotel cu Spa și / sau centru balnear, oamenii reușesc să-și facă și timp pentru prevenție? Să fie datorită comunicării continue că tratamentele balneo nu sunt doar pentru tratament, ci și pentru preventie?

Să însemne ca oamenii înțeleg sensul prevenției, dar le este mult mai simplu să o aplice când sunt liberi, în concediu, decât să-și facă timp special pentru asta pe parcursul anului?

Nu știu care este răspunsul corect, dar cred ca trendul este îmbucurător. 

Și în piața Spa, cei mai mulți români au descoperit beneficiile tratamentelor Spa în vacante. Abia apoi, au început să le includă și în rutina lunară / săptămânală la ei în oraș, când au înțeles cât de mult îi ajuta să se relaxeze rapid și să-și mențină sănătatea. 

Vom urmări acest subiect și cum va evolua cererea de servicii de kinetoterapie pentru preventie în anii viitori.  

În ultimii doi ani, a crescut procentul pacienților care ni se adresează pentru prevenție. Acest lucru denotă faptul că am comunicat și, ușor-ușor, am educat societatea în care trăim, prin intermediul medicilor și al comunicatorilor noștri, în spiritul prevenției.

Copiii  și adolescenții ne trec pargul pentru că vor să fie ghidați să crească frumos, cu o postură corectă. Asta se întâmplă cu ajutorul unei evaluări posturale computerizate, evaluări clinice de către medici, terapie acvatică și multă kinetoterapie.

Segmentul de populație activă și educată ni se adresează tocmai pentru că înțelege importanța gimnasticii medicale monitorizate pas cu pas de către kinetoterapeuți, mai ales dacă au un stil de viață preponderent sedentar și joburi care presupun multe ore petrecute în scaun, la calculator.

Apoi, pot vorbi cu mare satisfacție despre generația 65+, ai cărei reprezentanți vin la ore de gimnastică în apă și de gimnastică medicală asistată pe uscat pentru că nu toți adulții vârstnici ai României sunt sedentari; ei încep să simtă beneficiile exercițiilor fizice într-un centru de recuperare medicală și revin pentru consolidarea rezultatelor și pentru prevenție. În această categorie intră și femeile aflate la menopauză și post-menopauză, care aleg serviciile noastre pentru o stare de bine în această etapă a vieții lor.Anamaria Gudu, Clinicile Visa Med, Constanța

Clinica Visa Med Constanța
Visa Med Constanța – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Exerciții de kinetoterapie

Exercițiile de kinetoterapie sunt foarte variate și se pliază pe necesitățile fiecărui pacient, în funcție de obiectivele terapeutice.

Iată câteva exemple:

Exercițiile de mobilizare a articulațiilor sunt recomandate după accidente, operații sau în caz de afecțiuni degenerative.

Exercițiile de întindere și flexibilitate ajută la creșterea elasticității musculare și la prevenirea contracturilor musculare, fiind utile atât în scop terapeutic, cât și preventiv​.

Exercițiile de forță și rezistență musculară se bazează pe ridicările de greutăți mici sau folosirea benzilor elastice și au ca scop dezvoltarea forței musculare. Acestea sunt frecvent folosite în recuperarea sportivilor.

Exercițiile de corectare a posturii sunt necesare pentru reducerea durerilor de spate, îmbunătățirea echilibrului și prevenirea problemelor de aliniament corporal. 

Acestea includ exerciții de tonifiere și de relaxare a mușchilor responsabili de menținerea unei posturi corecte​.

Exerciții de coordonare și echilibru sunt utile pentru pacienții care au probleme cu echilibrul și coordonarea. În acest caz kinetoterapeuții folosesc exerciții specifice pentru a întări reacțiile reflexe și pentru a îmbunătăți stabilitatea.

Exercițiile de respirație sunt recomandate în cazurile de astm sau bronșită cronică.

Este important să amintim că aceste exerciții trebuie monitorizate și ajustate de un kinetoterapeut, pentru ca recuperarea să se realizeze cât mai repede și cu rezultatele cele mai bune.

Am avut un un pacient în vârstă de 55 ani care a suferit o operație de dublă osteotomie la nivelul membrului inferior drept ca urmare a unei artroze avansate de genunchi. 

La 6 săptămâni după operație s-a prezentat în centrul nostru de sănătate pentru tratament de recuperare, având drept scop mersul independent și reluarea cât mai rapidă a activităților cotidiene. 

Când a venit la noi, nu putea să meargă independent, se deplasa pe distanțe scurte cu ajutorul a două cârje, fără a se sprijini pe membrul inferior operat. Avea o scădere semnificativă a mobilității articulației membrului inferior drept și a forței musculare. 

Pacientul a început un tratament de recuperare complex, compus din ședințe zilnice de kinetoterapie, hidrokinetoterapie, fizioterapie și masaj. Aceste ședințe i-au oferit un mediu sigur pentru a-și crește stabilitatea, rezistența și echilibrul. 

Combinarea acestor terapii i-au oferit creșterea treptată a forței musculare, creșterea gradului de mobilitate și vindecarea spectaculoasă a oaselor afectate, astfel încât în mai puțin de două săptămâni a renunțat la o cârjă și când a împlinit 3 săptămâni de terapie a renunțat complet la ambele cârje. 

Acum pacientul merge independent, și-a reluat activitățile de zi cu zi, are vindecarea completă a membrului inferior drept și, extrem de mulțumit de recuperarea eficientă a piciorului, își planifică operația celuilalt membru inferior”, mi-a povestit Dr. Andreea Clipota de la Alma Health Center din stațiunea Lacu Sărat.   

Alma Health Center, Lacu Sarat
Alma Health Center, Lacu Sărat – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Și Dr. Larisa Băloi, din Băile Herculane, de la Centrul balnear de la Herculum Spa, Bacolux Afrodita, mi-a dat un exemplu:

Am avut o pacientă de aproximativ 40 de ani ce sosise după o fractură relativ recentă (aproximativ 3 luni), la nivelul gleznei. 

Pacienta acuza durere și lipsa de mobilitate pentru care am aplicat o terapie combinată: electroterapie, ultrasunet, masaj și kinetoterapie pentru 10 zile, cu rezultate  foarte bune, la sfârșitul tratamentului, pacienta având o recuperare de aproximativ 80%.

Chiar dacă aceste situații pot părea aparent simple sau nu foarte grave, acestea pot impacta semnificativ calitatea vieții.” 

Herculum Spa, Bacolux Afrodita Resort Baile Herculane
Herculum Spa, Bacolux Afrodita Baile Herculane – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Centre de kinetoterapie și tipuri de servicii

Fiecare tip de centru de kinetoterapie este adaptat pentru a răspunde nevoilor specifice ale pacienților. Aceste centre au în dotare echipamente și metode de tratament potrivite așa încât pacienții să obțină cele mai bune rezultate.

Iată o scurtă clasificare a acestora:

  1. Centre de recuperare medicală – se ocupă de reabilitarea afecțiunilor musculo-scheletice și neurologice.
  2. Centre de kinetoterapie sportivă – axate pe prevenirea și tratarea accidentărilor sportive, colaborează cu antrenori pentru a dezvolta programe personalizate.
  3. Centre de kinetoterapie pediatrică – specializează în tratarea scoliozei și a altor afecțiuni la copii.
  4. Centre geriatrice – dedicate vârstnicilor, cu focus pe mobilitate și prevenirea căderilor.
  5. Centre din spitale, centre balneare sau alte clinici – oferă servicii de reabilitare integrate cu alte tratamente medicale.

Centre private versus secțiile de kinetoterapie din spitale

Centrele private de kinetoterapie sunt unități specializate în servicii de recuperare fizică și reabilitare

Ele pot oferi o varietate de programe, inclusiv:

  • Recuperare postoperatorie și post-traumatică
  • Programe de întreținere a mobilității și de prevenire a afecțiunilor
  • Recuperare pentru sportivi, reabilitare pediatrică, geriatrică etc.

Aceste centre sunt accesibile prin programări, iar pacienții vin la ședințele de kinetoterapie, dar nu rămân internați. De obicei, nu au facilități de urgență sau alte servicii medicale adiționale.

Serviciile sunt adaptate unei game largi de nevoi, iar abordarea este adesea personalizată. Cel puțin toți cei cu care am discutat eu, lucrează 1 la 1 – kinetoterapeut cu pacient – niciodată în grup. 

Iar Radu Drăgan de la Clinica Corpore Vital din Brașov îmi spunea că: “ Majoritatea pacienților și mai ales cei mai în vârstă, au deja formate niște păreri despre patologia lor. 

Vin fără speranță, ceva de genul “sigur nu mă mai fac bine. Nu aveți dumneavoastră cu ce să mă ajutați, că am fost și acolo, și acolo, și acolo, și de ani de zile am problemele astea, am durerile astea, mă confrunt cu dezechilibrele acestea și nu aveți cum dumneavoastra să mă faceți bine.” 

Preconcepțiile cred că sunt cea mai mare barieră între noi și pacienți. Încercăm cu calm și cu pricepere și cu termeni cât mai aproape de înțelegerea lor, să le explicăm despre ce urmează să li se întâmple, cum o să decurgă planul de recuperare și ședințele de recuperare și astfel, reușim să le schimbăm un pic mentalitatea despre recuperare, pentru că majoritatea, având experiențe în general în instituții de stat, au experiența cu alți pacienți laolaltă și aceleași exerciții făcute și aceleași terapii de ani și ani și ani. 

La noi, diferența o face faptul că fiecare terapeut lucrează unu la unu cu pacientul, de la început până la sfârșitul ședințelor de recuperare, a planului de recuperare. 

Am impus regula asta în clinică, în ideea în care pacientul creează o legătură în primul rând cu acel terapeut pentru ca suntem oameni și relațiile interumane, emoționale ne creează stări, câteodată stări de bine, câteodată stări de nesiguranță sau de frică și atunci nu putem avea la fiecare procedură alt terapeut sau în fiecare zi alt terapeut. 

În momentul în care lași pe cineva să pună mâna pe tine, trebuie să ai încredere și o relație bună, deschisă, de încredere cu cu terapeutul tău. Și atunci regula generală de bază și pe care am impus-o în clinica mea, este faptul că terapeutul își asumă recuperarea acelui pacient.

El îl duce și la masaj, și la kineto și la electro, și în Salină, dacă e nevoie stă cu el, dacă procedura o cere. Pentru că trebuie să-și asume recuperarea acelui pacient. De aceea e kineto sau fizioterapeut.

Clinica Corpore Vital, Brașov. Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România
Clinica Corpore Vital, Brașov. Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Secția de kinetoterapie din spital se concentrează pe reabilitarea pacienților internați pentru diverse afecțiuni sau intervenții chirurgicale. 

Spre deosebire de centrele independente, aceste secții sunt parte a unui sistem complex de îngrijire medicală și colaborează strâns cu alte secții pentru tratamente multidisciplinare.

În spitale, kinetoterapia este de obicei utilizată ca o completare a tratamentului principal, oferindu-le pacienților:

  • Recuperare după operații complexe sau traumatisme grave.
  • Reabilitare în cazul afecțiunilor neurologice severe.
  • Kinetoterapie pentru pacienții cu afecțiuni cardiace, respiratorii sau cu alte probleme medicale complexe.

Aceste secții pot deservi pacienții internați pe termen lung, care au nevoie de monitorizare medicală permanentă și suport din partea altor specialiști.

Diferențele concrete dintre cele două constau în:

Tipul de tratament – Centrele de kinetoterapie sunt orientate către recuperarea activă, în timp ce secțiile din spitale sunt axate pe reabilitarea pacienților internați și adesea integrează kinetoterapia în tratamentele generale.

Complexitatea îngrijirii – Secțiile din spitale oferă un mediu medical complet, ideal pentru pacienții cu nevoi complexe. În schimb, centrele sunt mai accesibile publicului larg și sunt mai flexibile în a oferi terapii specifice sau personalizate.

Accesibilitate și regim – Centrele de kinetoterapie sunt deschise pentru programări în regim ambulatoriu, pe când secțiile spitalicești sunt dedicate în primul rând pacienților internați.

Deci alegerea unui centru privat sau a unui secții de kinetoterapie dintr-un spital depinde de complexitatea nevoilor de reabilitare ale pacientului și de condiția sa medicală.

Beneficiile kinetoterapiei

Un program de kinetoterapie bine structurat, realizat cu ajutorul unui kinetoterapeut, poate aduce o îmbunătățire semnificativă a calității vieții, reducând disconfortul fizic și ajută la revenirea unui stil de viață activ.

Principalele avantaje ale kinetoterapiei includ:

  • Reducerea durerilor în diverse părți ale corpului, indiferent de cauza acestora.
  • Recuperarea după accidente și alte traume fizice.
  • Prevenirea sau optimizarea rezultatelor postoperatorii.
  • Corectarea posturii și menținerea unei poziții corecte a corpului.
  • Creșterea forței și rezistenței musculare pentru o mai bună susținere a scheletului.
  • Recuperarea post-accident vascular cerebral.
  • Îmbunătățirea mobilității articulare și a flexibilității generale.
  • Creșterea rezistenței fizice și a capacității de efort.
  • Susținerea sănătății cardiovasculare și respiratorii.
  • Îmbunătățirea confortului fizic și mental, oferind relaxare și un mod de viață activ și echilibrat.

Kinetoterapeutul – Specialistul în recuperarea medicală

Kinetoterapeutul este un expert în recuperarea medicală care folosește exerciții și tehnici de terapie pentru a ajuta pacienții să își recâștige mobilitatea și forța, precum și pentru a recupera deficiențele motrice. 

Acești specialiști lucrează cu diverse tipuri de pacienți: de la cei cu leziuni sau intervenții chirurgicale la cei cu afecțiuni cronice sau neuromusculare. 

Pentru a profesa, kinetoterapeuții au nevoie de studii superioare în acest domeniu și, de obicei, sunt autorizați și membri ai unor organizații profesionale, precum Ordinul Kinetoterapeuților din România.

Pregătirea și specializarea Kinetoterapeuților

Kinetoterapeuții termină, de obicei, o facultate de trei ani în kinetoterapie sau fiziokinetoterapie, domenii care includ cursuri de anatomie, fiziologie și tehnici de reabilitare.

Licența în kinetoterapie și motricitate specială este oferită de facultățile de Educație Fizică și Sport sau de alte instituții care au programe acreditate de kinetoterapie.

Durata studiilor este de obicei de 3 ani, iar programa include cursuri de anatomie, biomecanică, fiziologie, patologie și tehnici de recuperare și reabilitare.

O altă opțiune este licența în fiziokinetoterapie, oferită frecvent de facultățile de Medicină, care combină tehnici de kinetoterapie și fizioterapie. 

Aceste programe sunt adesea oferite în cadrul facultăților de Medicină, iar pregătirea este mai complexă, îmbinând recuperarea fizică cu metode avansate de tratament.

Mulți kinetoterapeuți aleg să continue studiile prin masterate sau specializări în ortopedie, neurologie sau sport. 

În plus față de studiile de bază, kinetoterapeuții sunt adesea încurajați să urmeze cursuri de formare continuă sau să obțină certificări pentru tehnici specifice (de exemplu, terapie manuală, kinesio taping, terapia Bobath pentru pacienții cu afecțiuni neurologice).

În România, pentru a practica oficial, kinetoterapeuții trebuie să fie autorizați și să fie membri ai unei organizații profesionale, cum ar fi Ordinul Kinetoterapeuților din România (OKR).

Acest lucru le oferă dreptul de a practica legal și îi asigură că sunt în conformitate cu standardele și codurile de etică profesională din domeniu.

În România “unii oameni privesc cumva partea asta de recuperare medicală, kineto, ca o joacă, nu o privesc ca pe ceva serios. Ce fac ăia? Exerciții? Gimnastică? 

Nu înțeleg că e recuperare medicală și e foarte utilă pentru corpul lor. Unii chiar se miră că noi avem studii superioare, fizioterapeuții, că avem facultate, master, facem cursuri. Ne consideră cumva niște maseuri. Bine, în ultimii ani a mai dispărut, dar cel puțin în urmă cu 5-6 ani eram văzuți mai rău ca niște maseuri.” îmi spunea Mihai Venedict de la Work Tape Medical din Botoșani. 

Worktape Medical, Botoșani
Work Tape Medical, Botoșani – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Care sunt riscurile să faci exerciții din Youtube sau alte surse online, în loc să apelezi la un kinetoterapeut profesionist?

Daniel Stoia de la The Postural Project din București, cu care am și făcut antrenamente mai mulți ani, mi-a răspuns că: “E ca și cum m-ai întreba dacă vrei să te duci cu mașina la service sau să-ți faci tu revizia acasă. Consider că dacă ai nevoie de contabilitate, te duci la un contabil. Eu nu pot să fac contabilitate, plătesc pe cineva să facă contabilitate. Dacă ai nevoie de cineva să te reprezinte din punct de vedere legal, în fața unei instanțe, ai nevoie de un avocat. 

Destul de complicat să faci acasă și să faci corect. 

Pe YouTube, dacă faci așa de capul tău și nu ai mai făcut de foarte mult timp sport, există șansa ca tu să consolidezi problema pe care o ai. Nu spun că nu ajută, dar există și șansa ca tu să nu îți dai seama că faci o greșeală. Cum ar fi la fandare, cu genunchiul prăbușit în interior. Tu, de exemplu, nu îți dădeai seama înainte că făceai asta. Corect? Dar cât timp ne-a luat ca să înveți chestia asta?

E important să mergi o perioadă să faci pregătire cu cineva, după care tu ai învățat niște chestii, te duci și le aplici fie acasă, fie la sală, unde consideri tu, în parc etc.

Deci supravegherea pentru început ar fi foarte importantă. După care, după ce memorezi lucrurile pe care terapeutul respectiv ți le spune, este foarte important să le aplici în viața de zi cu zi. Nu e atat kinetoterapie, ci mai degrabă kineto learning.

The Postural Project, București - Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România
The Postural Project, București – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Care sunt diferențele dintre România și țările din Vestul Europei în ceea ce privește serviciile de kinetoterapie?

Daniel Stoia de la Centrul The Postural Project din București: “Am fost la o specializare la o clinică din Milano, Italia. Terapeuții aveau niște mese care costau 15.000 de euro. Nivelul de investiție este foarte mare în afară. La noi, de exemplu, poți să-ți cumperi o masă de masaj cu 500 de lei, adică cu 100 de euro. 

Desigur, diferența de calitate a serviciului nu o va face masa, o va face tot kinetoterapeutul. Doar că dacă ai o masă, îți dau un exemplu cum am folosit masa, masa respectivă face niște mișcări, ea se îndoaie de la jumătate.

Poți să-i ridici picioarele, poți să ridici capul, poți să lași picioarele în jos, poți să-l ridici pe pacient în picioare cu tot cu masă. 

Sunt persoane care vin blocate de spate și nu se pot apleca. Masa respectivă se verticalizare, se pune pacientul pe ea, după care masa coboară. Pacientul nu depune niciun efort. O masă de 500 de lei nu va face asta. 

Pe de altă parte, au înteles mult mai bine importanța de avea certificări. E mult mai multă dorință de certificare în afară decât la noi. La noi a devenit, de exemplu, un hype cu partea de ajustări crackers. Le știe toată lumea face crackers. În osteopatie înveți să faci asta, dar doar la final, dacă mai e nevoie. Nu așa cum se face la noi: “Gata, mi-a venit pacientul, pac, pac, I-ai luat toate articulațiile, l-ai trosnit, l-ai învârtit și ai terminat cu el”. Ca să nu mai vorbim că poți să-i faci o leziune pacientului. Și sunt situații în care pacienții au murit din cauza acestor ajustări de la nivel cervical.

Revenind la nivelul de certificare este destul de redus în România din perspectiva mea, sau se investește greșit, în direcția greșită. Eu recomand tot timpul să se investească gradual în educație și în funcție de nivelul cunoștințelor tale. Tu nu poți să termini kinetoterapia și după aia să te bagi într-o sală de operație. Cam așa e discrepanța.”

The Postural Project, București - Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România
The Postural Project, București – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

 

Și specialiștii de la Imperia Spa Marina Regia Residence au remarcat că: “ În România, accesul la servicii de kinetoterapie poate fi limitat, în special în zonele rurale sau în anumite regiuni mai puțin dezvoltate. În unele cazuri, pacienții pot întâmpina dificultăți în a găsi un terapeut sau în a beneficia de tratamente în timp util. 

În țările mai dezvoltate, de obicei, există o rețea extinsă de centre de kinetoterapie și o disponibilitate mai mare a terapeutilor. Accesul este mai rapid, iar infrastructura este bine pusă la punct. 

Deși există terapeuți bine pregătiți în România, echipamentele din unele clinici pot fi mai puțin moderne, iar diversitatea tratamentelor (precum terapii inovative, tehnici avansate sau echipamente de ultimă generație) poate fi limitată. 

În țările mai dezvoltate: Kinetoterapia se bazează pe tehnologii avansate, echipamente de ultimă generație și tratamente inovative. De asemenea, multe clinici oferă programe personalizate și o gamă largă de tehnici, inclusiv metode alternative și complementare (de exemplu, terapie prin realitate virtuală, stimulare electrică avansată, etc.).

În România, în general, formarea profesională este bună, însă programele de educație continuă și specializările avansate nu sunt întotdeauna ușor accesibile pentru toți terapeuții. 

De asemenea, există unele diferențe în ceea ce privește standardele de formare între diverse instituții. 

În țările mai dezvoltate, kinetoterapeuții beneficiază de programe de educație continuă mai dezvoltate și accesibile, iar multe țări au reglementări clare și standarde de formare stricte. Acestea includ certificări și specializări în diverse domenii, cum ar fi recuperarea sportivă, geriatria sau neuroreabilitarea.

Imperia Spa Marina Regia Residence, Mamaia Nord
Imperia Spa Marina Regia Residence, Mamaia Nord – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Tania Ghinea de la Kaya Holistic din București:Nouă ne lipsește în România echipa multidisciplinară, pentru că noi, dacă am avea o echipă ca în străinătate, lucrurile ar funcționa mai bine și în România. 

Cred că nu ne respectăm atât de mult, pentru că, de fapt, toți probabil că facem lucruri bune dar dacă am încerca să le punem într-un coș toate lucrurile bune, așa cu toții, și coșul respectiv să-l oferim pacientului, cred că ar funcționa totul foarte bine. 

Deocamdată, în România încă nu suntem la un nivel în care să avem această echipă multidisciplinară, în care să ne respectăm cu toții către și pentru binele pacientului.

Kaya Holistic, București. Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România
Kaya Holistic, București. Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Dr. Mihaela Cucu de la Ana Health Spa Hotel Europa: “Dacă ținem cont de feedback-ul de la oaspeții români care s-au tratat în alte țări și de la oaspeții străini care beneficiază de serviciile noastre, este clar că suntem competitivi cu serviciile de kinetoterapie din alte țări și chiar superiori multor țări europene dezvoltate unde se lucrează strict pe protocoale de la care terapeutii nu se abat. 

Sigur, protocoalele sunt bune, ne protejează de nemulțumiri și reclamații, dar și alte ingrediente sunt necesare din partea terapeutilor: empatie, suport, adaptabilitate la fiecare caz în parte și înalt profesionalism. 

România mai suferă la capitolul dotarii cu echipamente performante, AI în recuperare, robotică, instrumente de lucru, dar poate tocmai acest lucru a făcut ca să se folosească mult terapiile manuale, interacțiunea directă terapeut-pacient care creeaza încredere și oferă garanția unei recuperări foarte bune și pe termen lung.

Ana Health Spa Hotel Europa, Eforie Nord
Ana Health Spa, Eforie Nord – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Dr.  Larisa Băloi de la Bacolux Hotels: “ Există diferențe față de alte țări, deoarece țările mai dezvoltate au la dispoziție aparatură și tehnologie mai bună decât există în România. 

Însă avem în centrele noastre terapeuți foarte talentați și cu o experiență complexă, care personalizează foarte detaliat terapia, iar acesta este principala noastră resursă. 

În alte țări factorul uman este deficitar, resursele umane fiind tot mai greu de găsit și sunt unele aspecte în care tehnologia este limitată și unde noi putem să compensăm.

Totodată, străinii merg mai mult în stațiuni balneare în detrimentul spitalelor. În România, din  păcate, încă ne neglijăm, așteptând până în ultimul moment iar atunci apelăm direct la serviciile spitalelor. 

Însă este îmbucurător că numărul celor care accesează terapiile disponibile în stațiunile balneare este în creștere și că sunt tot mai mulți ce alocă timp pentru a-și îngriji sănătatea cu o cură balneară.

Bacolux Hotels Baile Herculane
Bacolux Hotels Băile Herculane – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Diferențele există de la un centru medical la altul, însă la noi în materie de recuperare prin kinetoterapie, “Fiecare clinică de recuperare are un anumit specific axat pe patologiile pacienților săi cum ar fi cu aparate robotizate, cu personal medical instruit în tratarea adulților sau copiilor, cu ustensile menite să ajute în recuperarea pacientului.

Centrul nostru – Centrul Balnear Covasna dispune de o platformă extinsă cu aparate de gimnastică medicală pentru adulți și copii, precum și de personal medical calificat, în prezent având trei kinetoteraputi dedicați, cu o experiență vastă în recuperare.

Am dezvoltat și susținem constant schimbul de experiență al personalului medical cu țări dezvoltate gen Franța, Belgia, Elveția, existând colaborări pentru îmbunătățirea permanentă a proceselor de recuperare și actualizarea acestora. 

Tehnologiile avansate sunt accesibile și la noi în țară, iar cel mai plauzibil factor care face diferențierea rămâne forța de muncă, iar în România și în speță raportându-ne la centrul nostru balnear, personalul medical face diferența, fiind dedicat, empatic, profesional și instruit în a oferi suportul necesar nevoilor pacienților noștri.” Manolaki Yuliya, Medic primar recuperare medicală, Centrul Balnear Covasna

Centrul Balnear Covasna - Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România
Centrul Balnear Covasna -Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Alte concluzii generale, în urma discuțiilor purtate: 

  • ședințele de de kinetoterapie din străinătate sunt mult mai scumpe decât în România – vezi spre finalul articolului cât costă o ședința de kinetoterapie în România 
  • kinetoterapeuții sunt mult mai respectați și mai cautați, pentru că oamenii au văzut rezultatele
  • exista și o altă cultură a prevenției, mult mai dezvoltată, dar și a recuperării medicale prin mijloace cât mai non-invazive. 

Serviciile de kinetoterapie: Decontate sau nu, de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS)?

În România, unele servicii de kinetoterapie oferite în spitale și centre de kinetoterapie sunt acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) și pot fii oferite gratuit, cu anumite condiții. 

În spitalele publice dotate cu secții de recuperare medicală și reabilitare, serviciile de kinetoterapie pot fi decontate de CAS, în special dacă pacientul este internat sau are bilet de trimitere de la medicul specialist. 

Aceste servicii acoperă în general recuperare după operații, tratamente pentru afecțiuni neurologice, ortopedice sau reumatologice.

Câteva dintre centrele de kinetoterapie sunt în contract cu CAS și oferă servicii de kinetoterapie, fizioterapie și alte proceduri de recuperare.

Cum poți beneficia de servicii de kinetoterapie decontate?

Pentru a accesa servicii de kinetoterapie decontate de CAS, ai nevoie de:

  • Bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la un medic specialist (ortoped, neurolog, reumatolog etc.).
  • Aprobare pe baza biletului de trimitere emis prin CAS, acesta fiind validat de un medic aflat în contract cu CAS, care să confirme necesitatea medicală a tratamentului și eligibilitatea pentru decontare.

Ce servicii de kinetoterapie sunt acoperite de CAS?

De regulă, CAS decontează procedurile standard de kinetoterapie și fizioterapie, însă nu toate tipurile de tratamente disponibile sunt acoperite 100%. 

Procedurile mai complexe sau cele de întreținere, care nu sunt strict necesare pentru recuperare, pot necesita contribuția financiară a pacientului.

De asemenea, CAS acoperă un număr limitat de ședințe de kinetoterapie sau o anumită perioadă de tratament balnear pe an. După depășirea acestui prag, pacientul va trebui să acopere costurile suplimentare din fonduri proprii pentru a continua tratamentul.

Pentru informații detaliate, recomandăm consultarea CAS sau a unităților medicale și a centrelor balneare care oferă astfel de servicii.

Am întrebat directorii centrelor de recuperare medicală și kinetoterapie despre CAS

Cu toții zic ca suma decontată de CAS este foarte mică, unii au renunțat – deoarece n-ar fi putut să ofere aceeași calitate a serviciilor cu atât de puțini bani, alții au reușit să găsească soluții, astfel încât să poată continua să ofere servicii decontate.

În ceea ce privește colaborarea cu alte societăți care decontează serviciile de kinetoterapie în baza unei asigurari private de sanatate, am remarcat ca sunt foarte puține centre au încercat aceasta varianta, dar sunt câțiva care se gândesc să o implementeze în viitor:

Dr. Szabo Francisca de la Fontana Balneo & Spa din Borsec: În momentul de față colaborăm doar cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Acest parteneriat ne permite să oferim servicii accesibile unui număr cat mai mare de pacienți.

Pe viitor rămânem deschiși să analizăm extinderea colaborării cu alte companii de asigurări de sănătate, atâta timp cât acestea pot aduce beneficii suplimentare și o mai mare accesibilitate pentru pacienți”.

Fontana Balneo Spa Borsec
Fontana Balneo Spa Borsec – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Pentru lanțul de hoteluri Bacolux, Dr. Larisa Băloi: “Am ales să lucrăm cu asigurările de sănătate la unul dintre cele 3 hoteluri balneare pe care le deține compania.

Nu am extins această colaborare deoarece, în general, sunt alocate bugete mici anuale, raportate la nevoile oaspeților. De cele mai multe ori oaspeții ajungând să achite din propriile resurse tratamentele de care au nevoie.

Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România
Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Radu Dragan, owner Clinica Corpore Vital din Brașov: “Am încercat o colaborare cu Casa de Asigurări de Sănătate din România și după trei luni am renunțat. 

Sunt foarte puțini bani pe care ți-i oferă, să menții calitatea. E imposibil la banii pe care ți-i dă și de aceea ajungi să lucrezi cu 2-3 pacienți în aceeași sesiune, în același timp. Și scade mult calitatea. Atunci am hotărât să renunțăm la contractul cu Casa de Asigurări, fiind imposibil să mai avem aceleași rezultate cu care obișnuisem pacienții până în momentul acela.”

Clinica Corpore Vital, Brașov. Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România
Clinica Corpore Vital, Brașov. Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Dr. Mihaela Cucu, directorul medical de la Ana Health Spa Hotel Europa: “În momentul acesta nu colaborăm cu Casa Națională de Sănătate din cauza tarifelor de decontare scăzute oferite pentru aceste servicii, a plafoanelor mici dar și pentru că birocrația este destul de mare în accesarea acestor fonduri. 

Nu excludem colaborarea pentru 2025, considerăm că ne creaza o vizibilitate suplimentară către clienții cu nevoi de tratament, lucru pe care l-am sesizat atât pe piața națională dar și pe cea internațională. Aici am primit solicitări de decontare și de parteneriat de la companii de asigurări de sănătate cu renume care își doresc colaborări cu centrul nostru, anul 2025 sigur va însemna și o nouă abordare a acestei nișe de business.

Ana Health Spa Hotel Europa, Eforie Nord
Ana Health Spa, Eforie Nord – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Accesibilitatea în Centrul Balnear Covasna poate fi realizata prin diferite posibilități, inclusiv prin programe susținute de stat cum ar fi  Casa de Asigurari de Sanatate sau Casa Națională de Pensii Publice.

Doar în cadrul unităților de cazare la categoria de trei stele  există posibilitatea de a facilita venirea  pacienților  prin Casa Națională de Pensii Publice în urma licitației anuale, în general în sezon, iar în restul anului prin Casa Națională de Asigurari de Sanatate în limita bugetului alocat lunar, cu bilete de trimitere.

Incurajam valorificarea pachetelor de tratament prin vânzare directă atât prin canalele proprii de vânzare cât și prin colaboratorii noștri prin achiziționarea ofertelor speciale  cu tratament, fiind extrem de accesibile, începând de la 4 nopți,  atât la categoria de 4 stele cât și la 3 stele.Manolaki Yuliya, Medic primar recuperare medicală, Centrul Balnear Covasna

Centrul Balnear Covasna - Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România
Centrul Balnear Covasna – Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România

Costurile ședințelor de Kinetoterapie

Costul ședințelor de kinetoterapie, în România, variază în funcție de clinică, locație, durată și tipul serviciului. 

În general, tarifele pentru o ședință individuală de 50 de minute sunt între 100 și 180 de lei. 

De exemplu, la clinicile din București o ședință individuală costă aproximativ 180 lei, iar o ședință de grup este de aproximativ 100 lei​.

Alte clinici au tarife între 90 și 140 de lei pentru ședințe de 30 sau 50 de minute. Dar există și opțiunea de abonament care poate reduce costul pe ședință.​

În centrele și clinicile în care se investește foarte mult in formarea continua a kinetoterapeutilor, prețurile pot fi și mai mari.

Pe final ține cont de faptul că…

Kinetoterapia este mai mult decât un simplu tratament, este o investiție în sănătatea ta pe termen lung, fie că ai nevoie de recuperare după un traumatism, dorești să îți îmbunătățești mobilitatea sau pur și simplu să previi afecțiuni asociate unui stil de viață sedentar. 

Nu uita că prevenția este cheia unui corp sănătos și echilibrat. 

Alegând serviciile unui kinetoterapeut profesionist, îți poți reda controlul asupra propriei sănătăți și poți preveni afecțiuni care îți pot afecta calitatea vieții. 

Informează-te și oferă-ți șansa la o viață activă și echilibrată. În final, sănătatea ta este cel mai prețios bun.

Clinicile si centrele cu care am discutat pentru acest articol, în ordine alfabetică: 

  1. Alma Health Center – Alma Health & Spa Retreat Lacu Sărat
  2. Ana Health Spa – Hotel Europa Eforie Nord
  3. Atletic Med, Cluj
  4. Herculum Spa, Bacolux Afrodita, Băile Herculane
  5. Centrul Balnear Covasna – Căprioara Spa & Wellness Resort
  6. Corpore Vital, Brașov
  7. Empatio, Iași
  8. Fontana Balneo & Spa, Borsec
  9. Hotel Palace, Băile Govora
  10. Imperia Spa Marina Regia Residence, Mamaia Nord
  11. Kaya Holistic, București
  12. Kineto Express, Suceava
  13. The Postural Project, București
  14. Visa Med, Constanța
  15. Work Tape Medical, Botoșani

 

Bibliografie:

Date, statistici și studii de caz:

https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/us-physical-therapy-services-market-report 

https://www.thebusinessresearchcompany.com/market-insights/global-physical-therapy-market-2024 

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/kinetoterapia-pentru-adulti-si-copii-ce-este-si-cand-este-recomandata 

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6709610/ 

https://consensus.app/papers/rehabilitation-approaches-recovery-function-mobility-pollock/d430b5c8de665bbdae7d307cfdee242f/

https://spinehealth.org/article/preventative-physical-therapy/ 

https://ro.wikipedia.org/wiki/Scolioz%C4%83 

Date generale despre kinetoterapie:

https://affidea.ro/serviciu/recuperare-medicala-balneofizioterapie-si-kinetoterapie/ 

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/kinetoterapia-pentru-adulti-si-copii-ce-este-si-cand-este-recomandata

https://www.kinetic.ro/afectiuni/copii-spate/scolioza/
https://spinehealth.org/article/physical-therapy/ 

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/kinetoterapia-pentru-adulti-si-copii-ce-este-si-cand-este-recomandata 

https://www.kinetic.ro/servicii/kinetoterapie/ 

Formarea kinetoterapeuților

https://www.elipetromed.ro/formarea-si-pregatirea-profesionala.html 

https://medijobs.ro/blog/mituri-despre-kinetoterapeuti-si-kinetoterapie

Decontare servicii kinetoterapie:

https://www.hipocrat.ro/specialitati/recuperare-medicala

https://cnas.ro/ 

Diferența dintre centrele și secțiile de kinetoterapie:

https://www.verywellhealth.com/physical-therapy-4014670 

https://www.onestep.co/resources-blog/different-types-of-physical-therapy 

https://www.elipetromed.ro/kinetoterapia-si-imbunatatirea-calitatii-vietii.html 

https://medijobs.ro/blog/mituri-despre-kinetoterapeuti-si-kinetoterapie 

https://kinetera.ro/kinetoterapie-copii-adolescenti/ 

Kinetoterapia la nivel global și în România:

https://www.elipetromed.ro/kinetoterapia-caen.html 

https://www.elipetromed.ro/pectus-excavatum-recuperare.html 

https://www.elipetromed.ro/recuperarea-in-spondilolistezis.html

https://www.elipetromed.ro/paralizia-cerebrala-infantila-cauze-si-tratament-prin-kinetoterapie.html

https://www.elipetromed.ro/kinetoterapia-post-accidentele-vasculare-cerebrale-avc.html

Exerciții de kinetoterapie și despre scolioză:

https://gerontolifemed.ro/recuperare-medicala/kinetoterapie-exercitii-de-recuperare-si-dezvoltare-musculara/

https://kinetoterapii.ro/despre-kinetoterapie/exercitii-de-kinetoterapie.html

https://one-gym.ro/exercitii-de-kinetoterapie-ghidul-complet/#google_vignette

https://www.elipetromed.ro/sindromul-de-neuron-motor.html 

https://www.elipetromed.ro/exercitii-pentru-scolioza.html 

Cu drag,

Sebi Marian

Junior Marketing Manager

Email: office@desprespa.ro
Tot ce ai nevoie să știi despre serviciile de kinetoterapie din România
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊

Hai în comunitate!

Sebi Marian

Sebi Marian

Junior Marketing Manager

Prenume
Mail

Articole similare

Oferta specială pentru eCard și eVoucher despreSpa
Oferta specială pentru eCard și eVoucher despreSpa
Suntem de 1 an împreună: Manhaē, gama franțuzească de suplimente naturale dedicate femeilor, aniversează un an de la lansarea în România
Suntem de 1 an împreună: Manhaē, gama franțuzească de suplimente naturale dedicate femeilor, aniversează un an de la lansarea în România
Un pui de somn după prânz este sănătos și te ajută să te relaxezi
Un pui de somn după prânz este sănătos și te ajută să te relaxezi
Motiv respingere *

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *