/
/
Intuiesti despre ce este vorba?

Intuiesti despre ce este vorba?

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
dreamstime 45433593 1024x683 1
Businessman is resting in the field thinking of about the future

Acum cateva zile, fiul meu cel mare, Andrei (are 10 ani), m-a intrebat ce este intuitia. Am ramas blocat cateva secunde nestiind cum sa apuc un raspuns bun. Si nu aveam doar problema raportarii la varsta lui, ci si una mai grava. Folosesc acest cuvant deseori dar atunci, fata in fata cu intrebarea nu am stiut cum sa il definesc.

Tu ce crezi ca este intuitia? Cum ti-ai explica-o? Si, mai bine: cum i-ai explica-o unui pusti?

In multele mele ore de pregatire ca si coach, am dat peste un concept la fel de inefabil si de greu clasabil si definibil: „prezenta”. Prezenta este acea stare pe care coach-ul o are cand reuseste sa isi goleasca mintea de gandurile lui si sa absoarba din intalnirea cu clientul toate emotiile si gandurile acestuia; sa le reflecte inapoi si sa inteleaga intr-un mod intuitiv si profund legatura dintre el si partenerul sau de discutie. Starea de prezenta, este, printr-o comparatie fortata, starea pe care o ai in primele momente de trezie, dimineata; capul iti este gol de ganduri, lumina din camera pare noua si surprinzatoare, iti simti corpul relaxat si esti gata de actiune.

Gandeste-te ca ai putea prelungi aceasta stare timp de o ora. Din punct de vedere neurologic, este o stare a creierului. Si este caracterizata de unde alfa (mai incete decat undele beta ce caracterizeaza starea creierului in momentele noastre active de peste zi).

Ei bine, „intuitia” produce rezultate in exact aceasi stare de functionare a organismului si creierului; atunci cand goala fiind, mintea poate lasa sa iasa la suprafata „gandurile corpului”, cand simturile spun mult mai multe adevaruri decat logica si ratiunea.

Prea ocupat de grijile zilnice, stresat de probleme, framantat de planuri, bantuit de trecutul plin de regrete sau lucruri nerezolvate, creierul functioneaza non-stop intr-un ritm alert, timp de zile, saptamani, luni, ani uneori la rand; uneori, un concediu bine gandit (fara Blackberry, mail, multi oameni in jur, fara discoteci si fara toxine in organism – alcool, mancare excesiva, etc. dar cu mult sport si liniste) te poate aduce iarasi in contact cu tine insuti/ insati, cu activarea si ascultarea completa a tuturor simturilor tale care iti transmit altfel realitatea: mai clar, mai limpede, mai „esentiala”, mai „adevarata”.

Dan Ariely spune ca oamenii iau deciziile oricum altfel decat rational

Le iau irational, in primele milisecunde in care sunt pusi in fata unei situatii decizionale. Fara sa stim acest lucru, atunci cand trecem pe langa o vitrina deja stim ca acea pereche de blugi va fi pe noi, acea inghetata pe limba noastra, acea rochie pe corpul nostru; ceea ce facem dupa acest moment inconstient in care deja am luat decizia este sa ne amagim cu argumente (uneori nesfarsite) „pro” si „contra”, dandu-i de lucru creierului. Dar intuitia noastra a functionat deja, la un alt nivel, mult mai profund, mult mai clar. Nu facem decat sa incercam sa ne impotrivim ei sau sa o ascultam, fara sa stim ca facem acest lucru.

Paradoxal, la prima vedere, chiar Einstein a spus ca „mintea intuitiva este un dar sacru iar mintea rationala un umil servitor al primeia” si ca noi oamenii, „am creat o societate care pune pe primul loc servitorul, uitand de darul sacru”.

Coaching-ul scoate la lumina, pentru fiecare client acest enorm potential al intuitiei; incepand sa te intelegi mai bine, incepi sa intuiesti mai mult raspunsurile la grijile, dilemele si angoasele zilnice, incepi sa recapeti incredere in ce iti spune „feeling”-ul. Pana la urma, este vorba de o „aliniere” intre simtul intuitiei, ratiune si cele mai bune solutii pentru dilemele personale. Iar aceasta „aliniere” nu inseamna altceva decat sa gasesti mai repede solutii mai bune la problemele de serviciu si personale; fara a mai pierde timpul ganditul non-stop in dauna actiunii. 

Te intrebi oare ce i-am raspuns pana la urma lui Andrei? Ei bine i-am zis, dupa o lunga pauza de gandire, ca intuitia este „atunci cand pur si simplu stii ceva”. Incomplet, inexact si pe langa intrebare. In seara aceasta vom explora impreuna in mod experiential cum se simte intuitia. Cred ca in felul acesta va intelege mult mai bine; fara cuvinte, dar prin simturi! 

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *