/
/
Introducere in arta de a gati ayurvedic

Introducere in arta de a gati ayurvedic

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Introducere in arta de a gati ayurvedic
Traditional alternative therapy or medicine, Chinese health symbol, chakras; concept of healthy lifestyle

Multa lume a auzit de bucataria ayurvedica, insa adesea lumea o confunda cu bucataria Indiana sau pur si simplu o considera a fi ceva mult prea exotic pentru a o “adopta” ca varianta de alimentatie.

Desi Ayurveda se trage din cultura indiana, fiind poate cel mai vechi sistem de nutritie si tratament din lume, cred cu tarie ca respectand anumite principii generale, putem manca ayurvedic indiferent in ce parte a globului am trai.

Daca ar fi sa definesc in cateva cuvinte ce este bucataria ayurvedica, as spune ca e arta de a gati in armonie cu constitutia proprie sau arta de a ne echilibra constitutia prin alimentatie. Prin constitutie intelegem un ansamblu de trasaturi fizice, psihice si emotionale.

In Ayurveda se spune: “Omul este ceea ce mananca”.

Acest lucru este adevarat atat la modul practic cat si subtil intrucat elementele constitutive ale alimentelor devin “caramizile” tesuturilor si astfel, devin o parte inseparabila a fiinte noastre, pentru ca orice aliment corespunde unui anumit nivel de vibratie. In ayurveda, alimentele au darul de a echilibra organismul la nevoie. Dar puterea lor vindecatoare se manifesta doar atunci cand sunt gatite in combinatiile adecvate, cu condimentele necesare pentru fiecare constitutie in parte.

In conformitate cu stravechile scripturi ale Indiei, mancarea este o forma de manifestare a realitatii divine. Corpul fizic, viata este sustinuta prin constituentii mancari ingerate. Foarte multe boli sunt datorate unei alimentatii inadecvate. In Ayurveda, nu exista un fel de mancare bun pentru toata lumea sau rau pentru toata lumea, totul depinde de constitutia specifica fiecaruia.

Insa Ayurveda nu se opreste numai asupra alimentelor ingerate, ci si asupra modului cum mancam si cand mancam.

Masa ar trebui servita la aproximativ aceleasi ore in fiecare zi, pentru ca digestia sa fie optima. Desi este bine sa avem o anumita varietate a alimentelor de-a lungul unei saptamani, totusi nu se recomanda un numar prea mare de alimente diferite ca structura in cadrul aceleasi mese. Nu este bine sa mancam nici prea mult, nici prea putin: ideal ar fi ca la sfarsitul mesei, doua parti din stomac sa contina parte solida, o parte sa contina lichide si o parte trebuie lasata libera pentru aer – sau pentru spirit. Cu totii stim ca daca te simti plin, nu mai ai nici inspiratie intrucat corpul tau pierde energie multa, pusa in slujba digestiei.

De asemenea, este bine sa nu mancam atunci cand suntem perturbati emotional pentru a nu aduce in corpul nostru o energie distructiva; este indicat sa mancam doar cand ne este cu adevarat foame si sa nu rontaim intre mese pentru a nu epuiza energia vitala.

Dupa cum vedem, majoritatea sunt reguli de bun-simt, pe care majoritatea dintre noi le intuim, insa vom vorbi in articolele urmatoare si despre modul cum combinam alimentele in ayurveda, calitatile alimentelor si despre cele 3 doshe, si mancarurile adecvate pentru fiecare dosha in parte.

Studiind aceasta frumoasa arta, vom invata ce anume ni se potriveste mai bine in functie de constitutia proprie, vom invata cum sa preparam o anumita mancare pentru a ne aduce un plus de echilibru si vom invata sa ne imbunatatim digestia sau capacitatea de asimilare sau chiar sa invatam sa tratam singuri anumite afectiuni. 

Alexandra Iliuta

Wellness Advisor

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *