/
/
Intrebari fundamentale in relatia ta cu hrana

Intrebari fundamentale in relatia ta cu hrana

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Intrebari fundamentale in relatia ta cu hrana
Healthy super food selection in white procelain bowls over oak wood background

Daca iti pasa de sanatatea ta, daca esti constient ca ceea mananci iti influenteaza sanatatea, este bine ca, din cand in cand, sa iti pui niste intrebari fundamentale, pentru a vedea daca mergi in directia buna.

Intrebarile corecte ne pot indica directia corecta in viata. Cele mai mari descoperiri in stiinta, tehnologie, filosofie, arta si cultura s-au nascut pentru ca cineva si-a pus intrebarile corecte si apoi a incercat sa gaseasca un raspuns.

Intrebarile pot fi instrumente puternice: cine sunt eu?, care e rolul meu in lume?, cum imi pot atinge potentialul? – sunt intrebari care activeaza mintea si sufletul, propulsandu-ne cu putere in drumul spre cautarea raspunsurilor.

Asadar, in drumul nostru spre a avea un corp mai sanatos, un metabolism mai bun si o relatie sanatoasa cu ceea ce e in farfurie – iata 5 intrebari de impact pe care ar trebui sa ti le pui cu referire la aceast lucru.

1.     Atunci cand mananc, sunt intr-o stare optima pentru digestie, asimilatie si metabolizare?

Chiar daca am manca cele mai sanatoase alimente din cate exista, si nu suntem intr-o stare de relaxare atunci cand mancam, e imposibil sa sustragi valoarea nutritional a acelor alimente. Daca mancam tunci cand suntem stresati sau pe fuga, inlaturam nutrientii, digestia este afectata, sunt secretati hormoni precum insulina si cortizonul ce pot  stimuli cresterea in greutate si lista poate continua. Corpul nostrum este astfel gandit incat sa aiba o digestive optima atunci cand sistemul nervos parasimpatic e activat – cu alte cuvinte, atunci cand suntem relaxati. Atunci cand va asezati la masa, incecati cateva tehnici de respiratie profunda, constientizarea actului hranirii, a gustului diferitelor alimente, relaxarea mentala.

2.     Sunt o persoana flexibila din punct de vedere al nutritiei?

A fi o persoana flexibila nutritiv inseamna sa fii deschis sa explorezi mai mult in ceea ce priveste varietatea experientelor culinare. Suntem expusi la stres, poluare, alimente lipsite de orice valoare nutritionala si tot felul de agresiuni la adresa sistemului nostru imunitar. De aceea, e bine sa fii flexibil si sa experimentezi. Esti deschis sa incerci suplimente? Daca esti un mare mancator de carne, ai fi deschis sa fii vegetarian pentru o vreme, sa vezi cum te simti? Daca esti vegetarian de ceva timp, si ai probleme de sanatate, ai fi deschis sa te reintorci la carne?

Ai fi deschis sa faci o cura de detoxifiere? Cand calatoresti, iti place sa experimentezi mancarea locala? Flexibilitatea nutritionala ne asigura o sansa catre o stare de sanatate mai buna.  Chiar daca manaci un aliment sanatos, si-l mananci in exces, acesta poate dauna, asa ca fii deschis sa incerci mereu lucruri noi. Cu cat meniul e mai variat, cu atat beneficiezi de un spectru mai larg de nutrienti.

3.     Traiesc in corpul meu?

Oricat de ciudat ar suna aceasta intrebare, e una esentiala atunci cand vine vorba de metabolismul nostru. Sunt multi oameni care mananca sanatos, fac sport si o multime de lucruri benefice pentru corpul lor. Dar asta nu inseamna neaparat ca ei sunt prezenti in corpul lor. Atunci cand nu esti prezent in corpul tau, nu esti atent la nevoile corpului tau si la feedback-ul care ti-l da, iar mintea calatoreste mereu in alte parti. Esti la sala si mintea iti e la servici, esti la servici si mintea iti e in concediu.

De multe ori, nici nu suntem atenti la reactiile corpului – o anumita durere subtila poate insemna ca trebuie sa ne oprim putin din miscare, senzatia ca suntem plini ar trebui sa ne opreasca din mancat, chiar daca nu ne-am terminat inca portia. Asa ca intreba-te adesea: sunt prezent atunci cand mananc, constientizez gustul mancarii sau sunt cu mintea in alta parte? Cand petreci timp cu cei dragi, esti acolo cu ei, sau esti doar o prezenta fizica? Cand faci sport, iti constientizezi respiratia sau te gandesti la ce vei face dupa ce termini ora?

4.     Cata iubire pun in relatia cu mancarea?

Este de admirat faptul ca te intereseaza ceea ce mananci, ca citesti despre cum sa-ti imbunatatesti sanatatea si ca faci ceva in sensul acesta. Insa nu uita de vitamina I (iubire). Este ingredientul de baza ce lipseste din majoritatea dietelor, a abordarilor in ceea ce priveste nutritia, si din majoritatea cabinetelor celor care ar trebui sa ne ajute sa echilibram relatia cu mancarea. Indiferent ce mananci, care iti e filosofia nutritionala, daca nu iti iubesti corpul, daca nu iubesti mancarea – orice strategie devine ineficienta. Atunci cand iti place ceea ce mananci, metabolismul tau e unul mai bun, decat atunci cand urasti ceea ce ai in farfurie, pentru ca, sa zicem, esti la cura si asa trebuie sa mananci. Atunci cand iti iubesti corpul asa cum e el, raspunsul metabolic va fi unul mult mai bun, decat atunci cand il respingi.

5.     Cum ii pot hrani pe ceilalti?

Tot ceea ce tine de nutritie nu mai e doar o chestiune personala. Felul in care e crescuta, produsa, hrana noastra e un subiect pe care ne impacteza pe toti. Sunt multi oameni care nu au destul. Sunt destui oameni in jurul nostru care nu cunosc niste principii de baza in ceea ce priveste nutritia. Asa ca imparte cu ceilalti, atat hrana cat si cunostiintele tale in ceea ce priveste acest subiect, asta inseamna sa-i hranesti pe ceilalti.

Sursa de inspiratie, traducere si adaptare: http://psychologyofeating.com/5-super-important-questions-food-video/#sthash.DaZWtv2V.dpuf 

Alexandra Iliuta

Wellness Advisor

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *