Îngrijirea tenului uscat nu trebuie neglijată. Tenul uscat si in special cel matur necesita o dieta bogata in vitamine si minerale pentru a preveni si ingriji “dinauntru” pielea aspra, fragila si sensibila, caracteristici generale ale tenului uscat.
VITAMINA F vitamina ceare proprietatea de a preveni uscarea (xeroza) si descuamarea pielii, contribuind astfel la mentinera fermitatii pielii. In acelasi timp mai are proprietatile de reglare a permeabilitatatii celulare si de bariera a membranelor celulare impotriva migrarii bacteriilor intestinale producatoare de toxine.
Atributele vitaminei F sunt: stimularea imunitatii, disponibilizarea calciului din celule, este antiinflamatoare. Aceste proprietati contribuind la conferirea unui ten proaspat si catifelat.
Vitamina F esteconstituita din acizii grasi esentiali: linoleic, linolenic si arahidonic, acesti acizi sunt foarte usor oxidabili si activi numai in prezenta vitaminelor B5 si E. Acesti acizi nu pot fi sintetizati in organism, fiind obtinuti din unele produse alimentare. Aceasta vitamina se mai numeste vitamina dermatitica deoarece lipsa ei duce la afectiuni dematologice.
Lipsa vitaminei F produce urmatoarele afectiuni: acnee infantila, eczeme, migrene, tulburarea ciclului menstrual, keratinizarea pielii, par carunt, varice, sete exagerata, afectiuni ale unghiilor.
– uleiul de floarea-soarelui, uleiul de masline, uleiul de porumb si de soia (presate la rece);
– arahidele si nucile, semintele de dovleac (crude), alunele, migdalele dulci, semintele de floarea soarelui, semintele de canepa, boabe integrale de grau, boabe integrale de porumb, boabe soia, seminte de mac, samburi de caise ;
– fructele de catina alba (8 mg/ 100 g), alge marine, angelica, catina alba, coada calului, castravetii, avocado, pepenele galben.
Grasimile saturate, caldura si oxigenul sunt principalii inamici ai vitaminei F.
POVITAMINA B5 sau Panthenol denumita genetic si Vitamina frumusetii, este esentiala in compozitia moleculelor metabolismului celular, induce o hidratare sporita a stratului cornos si o diminuare a pierderilor de apa din epiderma. Aceasta actiune hidratanta a pantenolului este prezenta si la nivelul parului, a carui calitate este ameliorata pe termen lung (previne uscarea si diminuarea fenomenului de despicare a firelor de par). Mai putin exploatata in domeniul cosmeticii, actiunea anti-inflamatorie a pantenolului ajuta la prevenirea eritemelor cauzate de expunerea la soare. Numele grecesc panthos inseamna “peste tot” deoarece aceasta vitamina este un element esential ce se regaseste in toate celulele vii.
Ciupercile sunt surse excelente de vitamina B5, conopida, brocoli, varza creata, semintele de floarea soareluli, rosiile, capsunile, iaurtul.
Vitamina B8 sau Vitamina H – Biotina este benefica pentru prin actiunea anti-seboreica, in asociere cu pantenolul – provitamina B5 si de asemenea actioneaza impotriva caderii parului. Aceasta vitamina este recomandata si in tratamentul unghiilor casante si prin mentinerea in limite normale a glicemiei. Catifeleaza pielea, previne ridurile si previne uscarea tenului.
Mancarea de urzica, castane, laptisor de matca, ginseng, spirulina, alge marine, drojdie de bere, produse lactate, porumb, nuci.
Vitamina C – Acidul ascorbic – Este probabil cea mai cunoscuta vitamina din lume, crescand rezistenta organismului la infectii, necesara pentru sinteza colagenului din piele, oase si dinţi.
Are rol in vindecarea plagilor (procesul de cicatrizare). Vitamina C este necesara in metabolismul calciului si al altor minerale, are un efect puternic antioxidant impotriva radicalilor liberi.
Activeaza acidul folic, previne uzura celulara protejeaza arterele impotriva depunerilor de aterom, fortifica musculature si tesutul conjunctiv, mentine activitatea anumitor enzime, incetineste procesul de imbatranire, participa la sinteza glandelor suprarenale, favorizeaza absorbtia fierului la nivelul tubului digestiv. In general, aportul alimentar nu asigura necesarul de vitamina C, iar fumatorii au nevoie de un aport mult mai mare de vitamina C.
Vitamina C favorizeaza cresterea rezistentei organismului fata de diferite microorganisme.
Macesele, catina, kiwi, goji, berry, ardeiul iute, coacazul negru, papaya, capsuni, portocala, grapefruit, mango, zmeura. Vitamina C se gaseste in cantitati apreciabile si in patrunjel, broccoli, rosii, cartofi.
Vitamina E – Tocoferol – este principalul antioxidant ce impiedica actiunea radicalilor liberi. Principalii factori de imbatranire celulara, este antiinflamatoare si are rol de crestere a gradului de hidratare. Protejeaza de oxidare acizii grasi nesaturati si vitamina A.
Cele mai bune surse de vitamina E sunt uleiurile vegetale din floarea soarelui, porumb, soia si masline si germeni de grau. Nucile, semintele de floarea soarelui si germenii de grau sunt de asemenea surse importante. Alte surse sunt cerealele integrale, pestele, uleiul de arahide si legumele frunzoase verzi.
Maria Mihaiu
Cosmeticiana & Trainer Cosmetica
Explorator Wellness Virtual