Sensibilitatea este o afectiune a pielii in continua crestere, iar cei care au un diagnostic certificat de un dermatolog, de piele sensibila, este un segment evaluat pe o plaja de la 10 – 20% dintre europeni. Un numar si mai mare este cel al persoanelor care nu si-au auto-perceput pielea sensibila.
Numarul celor care pretind ca au “o piele reactiva” s-a dublat de la 25% in 1980 la aproape 50% astazi. Avand in vedere aceasta situatie, este necesara o precautie in plus si o ingrijire atenta, incepand de la alimentatie si modul de viata pana la alegerea produselor potrivite de ingrijire si intretinere, care nu vor produce pielii daune si mai mari.
Pentru a alege combinatia potrivita de ingrediente active trebuie mai intai sa intelegeti proprietatile pielii.
Pielea este numita bariera acida a pielii, ea avand un pH de 5,5, decalarea de la aceasta valoare duce la supraincarcarea propriile noastre mecanisme naturale de aparare, iar ca si reactie rezulta o iritabilitate cutanata.
Ingrijirea pielii trebuie adoptata in asa fel incat ea sa ramana o bariera de protectie, prin proprietatile sale anti-inflamatorii si calmante. Cei care au “o piele reactiva”, adica o sensibilitate mare ar trebui sa incerce sa identifice si sa elimine factorii care produc reactivitatea pielii.
Pentru a avea o imagine de ansamblu voi mentiona cateva ingrediente speciale pentru tipul de piele sensibila, in acest mod poate ii ajutam pe cei care isi aleg produsele de ingrijire din ingrediente naturale.
Uleiurile si unturile vegetale cele mai eficiente sunt cele presate la rece, iar dintre acestea cele utile pentru pielea sensibila sunt: ulei de germeni de grau, ulei de susan, ulei de migdale, unt de shea, unt de cocos, ulei de chimen negru, ulei de jojoba, ulei de rosa mosqueta (macese), ulei de samburi de caise, ulei de seminte de kiwi, ulei de Evening Primrose sau luminita de seara, ulei de limba-mielului sau borago;
Uleiurile macerate (o planta este macerata intr-un ulei purtator care ii preia proprietatile active) : ulei de galbenele (calendulla oficinalis) ulei de tataneasa , ulei de Racovina (Stellaria media), ulei de castan salbatic;
Uleiuri esentiale cum ar fi: ulei de trandafir, ulei de musetel, ulei esential de lavanda, ulei de galbenele, ulei de neroli;
Apele de flori sau hydrolatele: apa de trandafiri, apa de musetel, apa de albastrele, apa de lavanda, hamamelis;
Ca si exfoliante blande cele mai indicate sunt: mierea, cocosul, tamarind, exfoliante din samburi de caise, migdale sau perle de jojoba.
Acestea sunt cateva dintre ingredientele care ar fi bine sa le folositi pe unele in starea naturala, sau adaugate la produsele de ingrijire.
Explorator Wellness Virtual