/
/
În ce moment al zilei este mai bine să facem exerciții fizice?

În ce moment al zilei este mai bine să facem exerciții fizice?

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
dreamstime 55776337 818x1024 1
În ce moment al zilei este mai bine să facem exerciții fizice?

Când este mai bine să facem exerciții fizice? Răspunsul este… depinde. Știm cu toții că ar trebui să facem exerciții în mod regulat. Însă, de cele mai multe ori poate fi dificil să inserăm mișcarea în programele noastre super ocupate și agitate. Mulți oameni preferă să facă sport înainte de serviciu, iar alții după. Astfel, merită să ne întrebăm oare când este cel mai bine din punctul de vedere al timpului și eficienței, în așa fel încât să și obținem rezultatele scontate?

Cum funcționează corpul într-o zi

Pentru a înțelege de ce programul de exerciții este important, mai întâi trebuie să simțim și să știm modul în care corpurile noastre funcționează într-o o zi, 24 de ore. Ceasul nostru biologic reglează: somnul, metabolismul, tensiunea arterială și temperatura corpului. Aceste „ritmuri circadiene” au fost asociate cu multe aspecte ale performanței fizice, sănătății și bunăstării noastre. Așadar, cel mai bine este să ne ascultăm corpul, el fiind un mecanism extraordinar și, de cele mai multe ori, nu dă greș. Cu toții suntem tentați să credem că practicarea sportului dimineața este mai eficientă, dar nu este neapărat… Nu există dovezi concrete care să susțină această teorie.

Ce spun studiile?

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au dovedit că efectul exercițiilor fizice diferă în funcție de momentul zilei când sunt realizate. Se pare că există diferențe semnificative între efectul exercițiilor fizice realizate dimineața și efectul celor realizate seara. Aceste diferențe sunt cel mai probabil controlate de ceasul circadian al organismului, unic la fiecare persoană. Cum într-un copac nu există două frunze identice, la fel nici noi ca ființe umane nu putem fi sau funcționa după aceeași parametri de randament.

La șoareci s-a demonstrat că exercițiile de dimineață duc la un răspuns metabolic crescut în mușchii scheletici. În timp ce exercițiile efectuate în a doua parte a zilei cresc semnificativ cheltuielile de energie pentru o perioadă lungă de timp. Pe această bază, nu putem spune cu certitudine cum este cel mai bine. Alegerea depinde de fiecare dintre noi.

Exerciții fizice dimineața

Mișcarea de dimineață, inițiază programe genetice în celulele musculare, făcându-le pe acestea din urmă mai eficiente și mai capabile să metabolizare zahărul și grăsimile într-un timp relativ scurt. Sunt foarte eficiente pentru persoanele cu exces de greutate și diabet zaharat de tip 2.

Exerciții fizice seara

Exercițiul de seară, pe de altă parte, crește mai mult masa musculară și consumul de energie a întregului corp pentru o perioadă lungă de timp.

Prin urmare, nu există un timp perfect pentru a face exerciții… Cercetătorii nu pot concluziona în mod evident că exercițiul fizic dimineața este mai bun decât cel de seara. Dar cu siguranță, în ambele cazuri, este benefic să facem mișcare. Totul depinde de prioritățile personale și de cât de rapid ne așteptăm să apară rezultatele. În acest sens, vor mai urma cercetări minuțioase despre mecanismele potențiale pentru efectele benefice ale formării fizice efectuate în aceste două momente ale zilei.

Un lucru este cert, dincolo de aceste dileme legate de momentul potrivit al zilei când să facem sport, se știe că sportul este asociat cu o inimă mai puternică, cu un creier mai lucid si performant, cu o rezistență mai mare in fața bolilor și mai ales cu un fizic de invidiat.

Așadar, întrebarea ar fi: Cum să facem să nu uităm de sport?!

Larisa Marinica 

Specialist Spa, Yoga & Wellness

Wellness 4 People https://www.facebook.com/Yoga.Terapiicorporale.Spaspecialist

Email: spawellness@yahoo.com

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *