/
/
Hrana pentru creier

Hrana pentru creier

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
mirodenii fructe boabe iStock 000037503910Large copie 1024x1024 1
Healthy super food selection in white procelain bowls over oak wood background

Ai probleme cu memoria? Ti se intampla sa uiti adesea tot soiul de lucruri marunte? Sau sa uiti de la mana pana la gura numele unei persoane pe care abia ai cunoscut-o. Sau, mai rau, sa nu iti amintesti data de nastere a celui mai bun prieten?

 Ei bine, vestea buna e ca si memoria se poate antrena, asemenea unui muschi, dar in loc de greutati, o lucrezi cu dezlegari de integrame, rebusuri, exercitii de memorie, invatarea unei limbi straine, citit, participare la diferite seminarii ce iti ofera informatii noi, si, binenteles, conteaza si ceea ce pui in farfurie atunci cand vrei sa iti imbunatatesti capacitatea de memorie si concentrare.

Consuma alimente care stimuleaza activitatea cerebrala! O parte din hrana pe care o consumi ajunge la creier (trecand prin artere, dupa ce a fost, bineinteles digerata). In categoria celor mai bune alimente pentru consolidarea conexiunilor neuronale se inscriu acizii grasi Omega 3 (grasimile din carnea de peste – somon si dorada). Aceste grasimi sanatoase – incetinesc declinul procesului cognitiv in cazul persoanelor care au probleme de memorie, curata arterele si stimuleaza capacitatea neurotransmitatorilor de trimitere a stimulilor. Trebuie sa consumi circa 350 gr de peste pe zi, sau daca preferi suplimentele, 2 gr de ulei de peste pe zi. De asemenea, poti consuma 30 gr de nuci zilnic.

Exista dovezi cum ca unele substante stimuleaza capacitatea cognitiva, asadar poti sa consumi:

– Carotenoizi si flavonoizi – ce au  actiune antioxidanta si pe care ii puteti gasi in morcovi, spanac, brocoli, dovleac, salata verde, cartof dulce, ardei rosu, macese, visine, cirese amare, caise, afine, capsuni etc..

Licopen si quercetina – se gasesc mai ales in rosii, grepfruturi rosii, pepene rosu, mere rosii, ceapa, coacaze si afine.

Resveratrol – un antioxidant care intra in compozitia vinului rosu, dar trebuie sa bei foarte mult ca sa asimilezi aceasta substanta. Asa ca e preferabil sa iei suplimente cu resveratrol sau sa consumi afine.

Alte alimente: sofran indian si curcuma, curry, ciocolata neagra;

Vitamine pentru creier:

Vitamina E: in cazul oamenilor care consuma o cantitate cat mai mare de vitamina E, riscul de a face Alzheimer este cu 43 % mai mic. Pentru un aport considerabil, poti sa consumi zilnic circa 15 mg de nuci si seminte sau poti lua sub forma de suplimente (400UI). Pentru o buna absorbtie – e recomandat sa fie combinat cu vitamina C.

Vitaminele B1, B12, B9 (acidul folic): neurotransmitatorii nu functioneaza bine fara complexul de vitamine B. In lipsa lor, creste nivelul de homocistecina, ceea ce dubleaza riscul producerii bolii Alzheimer. Homocistecina e un aminoacid asociat cu atacul cerebral, bolile de inima si maladia Alzheimer.

Ginkgo Biloba– nu s-au facut studii cuprinzatoare insa au existat reactii pozitive. Poti lua insa zilnic, fara nici o problema, cate 120 mg, si sa constati singur daca exista vreun progres. 

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *