/
/
Holistic Wellness si masurile de preventie

Holistic Wellness si masurile de preventie

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Holistic Wellness si masurile de preventie
Holistic Wellness si masurile de preventie

In ultimele decenii, ne-a cuprins o adevarata epidemie de ,,afectiuni ale stilului de viata”. Lipsa de miscare, alimentatia haotica, fumatul, consumul frecvent de alcool, tulburarile de somn – toate acestea au dus la aparitia unor boli cronice precum diabetul, bolile inimii sau plamanilor. La randul lor, bolile cronice cauzeaza pana in prezent o scadere a calitatii vietii, cazuri de moarte prematura si costuri din ce in ce mai mari pentru sanatate. Vorbim de o situatie nefavorabila generala care nu ii mai afecteaza doar pe cei mai in varsta, ci si pe tinerii aflati abia la inceputul carierei.

Interesant de vazut cum angajatorul si implicit corporatia/firma angajatoare este afectata in doua moduri de starea de sanatate a angajatului. Pe de o parte, productivitatea generala a companiei in cauza are de suferit prin prisma absenteismului, adica absenta angajatului din motive de sanatate. Productivitatea poate, insa, sa scada si atunci cand vorbim de presenteeism, adica performantele scazute ale angajatului, care se datoreaza unor probleme de sanatate. Practic, deciziile „Nu vin la serviciu astazi pentru ca ma simt prea rau” si „Vin astazi la serviciu pentru ca nu-mi pot permite sa lipsesc, desi sunt racit cobza” vor avea, intr-un final, acelasi efect. Un efect care nu il avantajeaza pe angajator, pentru ca are de-a face cu lipsa de randament a angajatului sau.

Conducerile companiilor au inceput sa constientizeze in numar din ce in ce mai mare ca impactul bolilor cronice asupra performantelor profesionale ar putea fi devastator.

Ca solutie, se propun asa-numitele programe wellness pentru angajati, care tintesc fie o preventie primara (are ca obiectiv prevenirea aparitiei bolilor), fie o preventie secundara (are ca obiectiv diagnosticul, tratamentul si implicit prevenirea instalarii definitive a unei afectiuni, de ex. oboseala, tulburarile alimentare etc.). Preventia primara implica analiza factorilor de risc si luarea unor masuri de preventie, in functie de rezultatele analizelor angajatului in cauza – de pilda, adoptarea unui regim alimentar mai sarac in carbohidrati si glucide in vederea evitarii imbolnavirii angajatului predispus la diabet. Preventia secundara, pe de alta parte, isi propune un control imbunatatit asupra afectiunii. In acest caz, se va insista, de pilda, asupra vizitelor medicale regulate in cazul pacientilor cu astm.

Noul program de Corporate Wellness by DespreSpa.ro urmareste ambele tipuri de preventie si consta in doua etape: evaluarea starii de sanatate a angajatului (consultatie & prezentarea ultimelor analize efectuate), respectiv stabilirea unui program personalizat in functie de nevoi si predispozitii. Programul de preventie/refacere va avea loc in colaborare cu o echipa de profesionisti parteneri DespreSpa.ro (nutritionisti, terapeuti, specialisti in Yoga, Tai Chi / Chi Kung, Acupunctura, Masaj terapeutic etc.).

O alta noutate pe care o aduce acelasi program este abordarea holistica. Aceasta perspectiva complexa permite o echilibrare pe trei niveluri: fizic, mental si spiritual. Astfel, masurile de preventie tridimensionale vor avea efect nu numai asupra angajatului ca individ, ci si asupra relatiilor interumane. Aici, lucrurile se bifurca, intrucat programele wellness au in vizor, prin masurile implicite de preventie, nu numai relatiile colegiale si armonia la nivel de echipa, dar si imbunatatirea relatiilor familiale din cadrul vietii personale a angajatului. Pentru a intelege mai bine conexiunile din cadrul programului, te invitam sa vizualizezi reprezentarea grafica alaturata.

Surse: http://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/research_reports/RR200/RR254/RAND_RR254.pdf

Subiecte:Wellness

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *