/
/
Hirudoterapia – terapia cu lipitori (partea I)

Hirudoterapia - terapia cu lipitori (partea I)

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Hirudoterapia - terapia cu lipitori
Bloodsucker medical isolated on a white background

Daca esti adeptul/a terapiilor naturiste si nu te sperie ideea unor lipitori care iti sug sangele pentru a te purifica de toxine, merita sa incerci hirudoterapia pentru multiplele beneficii pe care le aduce pentru sanatatea ta.

Scurt istoric al hirudoterapiei

Inainte sa fii sceptic la ideea unor lipitori pe corpul tau, poate te ajuta sa aflii ca aceste vietuitoare sunt folosite de mai bine de 4000 de ani in scop terapeutic, constituind o terapie foarte apreciata de catre conducatorii imperiului Roman si din Grecia antica. Primele repre­zen­tari ale terapiei s-au gasit in templele din Egipt – in Karnak, la templul marilor preoti. Exista pictograme in care acestia aplica lipitori pe corpul bolnavilor acum aproximativ 5500 de ani.

De altfel, istoricii au stabilit ca la Karnak era cel mai mare centru medical, iar hirudoterapia era principala metoda de tratament folosita in acele vremuri. Apoi, Aelius Galenus (335-280)  a fost primul mare practician in medicina ce a efectuat cercetari si a instituit tratamentele sistematice  cu lipitori in Imperiul Roman. Din acea perioada s-a nascut si termenul de hirudo = lipitoare,  denumire data tot de catre romani.

Dar terapia si-a atins apogeul in secolul – IX, fiind indicata pentru aproape orice problema de sanatate de la dureri de cap pana la hemoroizi. In anii 1800, cererea pentru lipitori a crescut considerabil, tratamentul fiind foarte cautat in Statele Unite, Franta, Marea Britanie si alte tari din Europa. In prezent, Rusia este tara cu cea mai bogata traditie in tratamentul cu lipitori urmata de Germania si alte tari ale UE.

Beneficii ale terapiei cu lipitori

Beneficiile lipitorilor se extind in mai multe domenii, in special pentru tratarea tulburarilor de circulatie. In saliva lipitorii se gasesc peste 300 de substante biologice active, ce au diverse efecte curative, substante active ce nu pot fi reproduse pe cale artificiala.

Sunt eficiente in:

 • afectiuni ale sistemului cardiovascular si gastrointestinal,
 • in boli reumatice si metabolice,
 • in dereglari neurologice, ORL, ginecologie, urologie etc.
 • vindeca ranile purulente,
 • grabesc tratarea cicatricelor,
 • micsoreaza durata reabilitarii in caz de hepatita virala
 • alunga paralizia vertebrala.

Utilizarile hirudoterapiei:

 •  reducerea proceselor inflamatorii din rinichi, ficat si vezica biliara ;
 •  afectiuni precum endometritele, inflamarea ovarelor si modificarile degenerative ale acestora;
 •  mastita si sterilitate;
 •  procesele inflamatoare ale sistemului circulator;
 •  tratarea glaucomului, a traumelor ocular;
 •  afecţiuni ale sistemului nervos;
 •  problemele sistemului respirator;
 •  bolile de piele;
 •  obezitate;

Impor­tant de mentionat este si efectul de innoire a structurii sangelui. Prin reinnoirea sangelui, beneficiem de noi celule stem,  ceea ce ne aju­ta ca organismul nostru o sa functioneze mai bine. Pe langa toate aceste, hirudoterapia are o intensa ac­tiune antibacteriana, care ne curata corpul de agentii patogeni. Foarte interesant este ca  oamenii de stiinta nu au reusit inca sa determine  de ce locul inciziei ramane steril 48 de ore, si nici o bacterie nu poate sa patrunda pe-acolo in organism. E incredibil cu, timp de doua zile, zona aceea ramane curata, nu se poate infecta! Restabilirea echilibrului energetic ne reda energia si ne ajuta sa fim mai pozitiv.

Practic, singurele contraindicatii ale hirudoterapiei sunt in hemofilie si in sarcina, strict pentru efectele anticoa­gulante ale hirudinei.

Intr-adevar, poate nu multe persoane ar fi deschise sa experimenteze o astfel de terapie, insa daca te gandesti la multiplele beneficii, nu mai pare o terapie atat de “sangeroasa”, nu-i asa ?

Citeste si partea a doua a articolului – despre aspectele practice ale tratamentului cu lipitori.

Surse:

http://lipitori.ro/tratament ,

http://www.tratamenteculipitori.ro/ ,

http://www.formula-as.ro/2012/1035/terapii-alternative-58/sanatate-cu-lipitori-dr-grigore-seremet-15504

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *