/
/
Tratamente alternative pentru hipertiroidism

Tratamente alternative pentru hipertiroidism

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|

Tratamente alternative pentru hipertiroidism. Dacă in articolul trecut am vorbit despre remediile naturiste potrivite in cazul hipotiroidiei, afectiune declansata de insuficienta de hormoni tiroidieni, de data aceasta vom vorbi despre excesul de hormoni tiroidieni, ce cauzeaza hipertiroidism.

Ne amintim din articolul anterior ca tiroida este o glanda, in forma de fluture, situata in partea anterioara a gatului, cu rol in reglarea metabolismului. Daca in hipotiroidie metabolismul e lent, in hipertiroidism avem de-a face cu o functionare excesiva a metabolismului hormonal al glandei tiroide.

Cum se manifesta hipertiroidismul?

Hormonii in exces intensifica activitatea organelor, vlaguind organismul. Printre cele mai comune simptome se numara:

– oboseala, lipsa de energie;

– irascibilitate, nervozitate;

– o suportabilitate mai redusa a caldurii; transpiratie excesiva;

– apetit marit, sete in exces,  dar si pierdere rapida in greutate,datorita tranzitului intestinal accelerat;

– tulburari de ciclu menstrual (fie intarzieri ale menstrei sau menstre care vin mai devreme decat in mod normal, modificarea cantitatii de sange pierduta la menstra), infertilitate;

insomnie;

– palpitatii;

– slabiciune musculara si atrofie;

– senzatia de nod in gat sau dificultate la inghitire;

Cauzele hipertiroidismului

– cauze ereditare;

– stresul;

Factori de risc:

– o alimentatie prea bogata in proteina animala;

– consumul in exces a energizantelor (cafea, ceai, bauturi carbogazoase);

– consumul de lapte si produse lactate in exces. Cercetarile medicale au confirmat implicatiile laptelui in multe boli autoimune. Laptele este o sursa cu potential alergen si in plus produce multe mucozitati care incarca sinusurile si glanda tiroida.

– prezenta unui adenom tiroidian sau o tumora in tesutul tiroidian care secreta cantitati crescute necontrolat de hormon tiroidian.

Tratamente alternative pentru hipertiroidism

Daca afectiunea nu e intr-un stadiu avansat, remediile alternative pot remedia dereglarea, insa daca boala e avansata, se recomanda folosirea urmatoarelor remedii ca adjuvante, dupa un consult la medicul fitoterapeut, pentru a sti daca tratamentele naturiste propuse interfereaza cu tratamentul alopat.

Tratamente naturiste: Nutritia

O dieta bogata in vitaminele A,C,E, calciu si zinc este indicata in cazul acestei afectiuni. Unele studii arata ca hipertiroidia predispune spre carenta de zinc si calciu. De asemenea, exista multi medici care vor recomanda alimente goitrocenice, ce interfereaza cu iodul utilizat de organism, pentru a atenua problemele cauzate de aceasta afectiuni. Varza, broccoli, conopida, spanacul, napii, ridichile, valeriana sunt cateva exemple in acest sens.

Fitoterapia

Terapia cu plante este foarte eficienta daca tinem cont de constitutia si particularitatile fiecarui individ, de aceea recomandam un consult de specialitate inaintea alegerii celui mai potrivit remediu. Roinita este o planta extrem de benefica in hipertiroidie, fapt dovedit si prin studii stiintifice. Se recomanda atat ceaiul de roinita,cat si tinctura.

In plan emotional, hipertiroidia poate rezulta si din cauza non-exprimarii emotiilor si sentimentelor, care refuleaza in interior, sub forma bolilor. In acest sens, este indicat ceaiul, tinctura sau uleiul de salvie, pentru facilitarea exprimarii emotiilor. Salvia ajuta la reglarea hormonilor tiroidieni si la exprimarea emotiilor reprimate.

Ceaiul de troscot confera calm, fiind si un bun antiinflamator. Pulberea de iarba de ghimpe regleaza activitatea tiroidei, si e utila in cazul nodulilor sau cancerului la tiroida. Se recomanda planta de 4 ori pe zi, tinuta sublingual 15-20 minute, apoi inghitita cu putina apa, timp de 3 saptamani, cu 10 zile pauza, urmata de repetare. Alte plante cu efect sedativ si de reglare a hormonilor tiroidieni sunt floarea-pasiunii, valeriana, talpa gastei etc.

Gemoterapia

Tratamentul cu “celule stem vegetale” poate fi foarte eficient, dar si aici se recomanda un consult de specialitate pentru a beneficia de tratamentul cel mai potrivit fiecarei constitutii. Extractul gemoterapeutic de muguri de tei are efect sedativ. Extractul de mladite de maces trateaza adenomul toxc tiroidian. Mugurii de sanger sunt recomandati in hipertiroidism, mai ales daca exista complicatii cardiace sau la nivel ocular. Pol Henry, parintele gemoterapiei indica in boala Basedow sau hipertiroidie combinatia dintre Extractul din muguri de Calin  si Extractul din muguri de Sanger.

Terapii de relaxare indicate in hipertiroidism

Deoarece stresul este asociat cu declansarea si dezvoltarea acestei afectiuni, recomandam orice activitate ce produce relaxare: un masaj, o plimbare, efectuarea unor exercitii de yoga tai chi etc. Terapia cranio-sacrala poate lucra asupra cauzelor emotionale ce au condus la aparitia bolii. Foarte important de mentionat este si acupunctura, extrem de eficienta in tratamentul bolilor tiroidiene de orice natura (hipo/hiper/ noduli tiroidieni).

Se poate recomanda climatul tonic stimulant care caracterizează climatul de munte.

Are următoarele caracteristici: scaderea presiunii parţiale a O2, scaderea temperaturii, scaderea umiditatii, mobilizarea mecanismelor de adaptare. Aerul rece, uscat, lipsit de alergeni şi bogat în aeroioni negativi are si efect antialergic şi decongestionant asupra mucoasei respiratorii. Determina echilibrarea activităţii sistemului nervos central, stimulează hematopoeza, scade activitatea tiroidiană.

Indicaţii: hipertiroidism, nevroza astenică (hiperrecativă), astmul bronşic alergic, TBC pulmonară, osteoarticulară, ganglionară, rahitism, tulburările  de creştere la copil, anemii, convalescenţă

Tratamente balneare

Contraindicaţii: sechele de infarct miocardic acut, insuficienţă cardio-circulatorie decompenstă.

Staţiuni recomandate: Vatra-Dornei, Borsec, Slănic Moldova, Malnaş, Sinaia, Borşa, Predeal

Pe langa climatoterapie, pacientii mai beneficiaza si de alte tratamente:

– proceduri de electroterapie

– masoterapie

– termoterapie    

– kinetoterapie individuala sau de grup

– hidrokinetoterapie                   

– cura de teren

Nu se recomanda in hipertiroidism bioclimatul excitant solicitant, talasoterapia- cura pe litoralul marin.

Dr. Gabriela Dogaru
Medic primar Recuperare, medicină fizică şi balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca
Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie

Surse:

http://www.gemoterapie.ro/gemoterapia-az/253-hipertiroidism.html

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *