/
/
Frumoasele Orientale

Frumoasele Orientale

01 Mar 2013
|
Frumoasele Orientale

Frumoasele orientale – Reginele Istoriei

Frumoasele egiptene afiseaza o frumusete radioasa, un corp tanar si zvelt. Pretiozitatea machiajului, arta coafurii si a ornamentelor reflecta idealul estetic, sau sunt semnele unei culturi hedoniste? Oricare ar fi raspunsul, ele reveleaza o uimitoare modernitate care, nascuta pe malurile Nilului, n-a incetat sa fascineze intreaga civilizatie.

Practicarea tratamentelor corporale si arta ornamentatiei au cunoscut o dezvoltare uimitoare in epocile in care frumoasele egiptene erau protagonistele istoriei. Joyce Tyldesley remarca faptul ca „Fiicele lui Isis par a ne fi foarte aproape, in ciuda faptului ca ne separa 3000 de ani de istorie. Ritualurile corporale, fardurile si coafurile, utilizarea cosmeticelor nu erau vazute ca simboluri ale luxului, ci ca o necesitate a vietii lumesti si a celei de dincolo in care intrau insotite de blocuri de pigmenti pentru conturul ochilor, sau de ornamente si de toalete sofisticate. Toate acestea au fost descoperite in mormintele lor. Fapt ce atesta importanta pe care egiptencele o acordau respectivelor obiecte.”

Comertul cu cosmetice si accesorii de infrumusetare a cunoscut o dezvoltare foarte ampla.

Insa principala preocupare a Frumoasele Orientale era igiena corporala. Sunt cunosute:

  • celebrele bai in lapte de asin ale Cleopatrei,
  • parfumurile pretioase si
  • uleiurile delicate pentru hanirea pielii sau prevenirea deshidratarii.
  • Orice ritual de infrumusetare incepea cu epilarea gambelor si a torsului. Ca marturie sunt numeroasele instrumente pentru epilat descoperite in morminte.
  • Masajul cu uleiuri parfumate era practicat frecvent.
  • Iar produsele cu efect anti-rid erau la mare cautare.

Aceste retete de frumusete, impreuna cu toate pregatirile aferente, sunt imortalizate in papyrus-uri si in citatele cercetatorilor.

In Panteonul frumusetii, reginele Nefertiti, Cleopatra, Zenobia, Regina din Saba (Belqis), Salomeea, Sheherezada, Zahara (Zoraida) si Ayzade isi au locurile incontestabile. Aceste personaje istorice sau fictionale instiga, si azi, la visare.

Nefertiti – una dintre frumoasele orientale

Cea, al carei nume egiptean inseamna „frumoasa a sosit” si a carei frumusete rivalizeaza cu cea a Cleopatrei, este cea mai misterioasa dintre reginele Egiptului. Bustul sau, una dintre principalele atractii ale muzeului din Berlin, infatiseaza o frumusete debordanta si atemporala care anima si azi imaginatia europenilor.

Se pare ca frumoasa sotie a faraonului s-a bucurat de o faima si o influenta politica nemaivazute pana atunci in Egipt. Picturile murale, la fel cu restul lucrarilor artistice care o infatiseaza, atesta faptul ca in primii ani de domnie influenta sa era cel putin egala cu a Faraonului. Uneori este chiar reprezentata in postura faraonului care isi subjuga inamicii.

Akhenaten a iubit-o foarte mult pe Nefertiti, Prima Sa Sotie Regala, care i-a daruit 6 fiice. In reprezentarile din debutul dominei, sunt infatisati ca fiind inseparabili, in compozitii aproape utopice. Uneori Faraonul este reprezentat impartind cu ea carul triumfal, sarutand-o in public sau chiar tinand-o pe genunchi. Se pare ca unul dintre principalele motive ale adoratiei reginei se regaseste in credinta lui Akhenaten in Feminitate. Simbol central atat al vietii sale private, cat si al universului sau de gandire. El a mers atat de departe in cultul sau pentru Nefertiti, incat i-a imortalizat chipul in cele 4 colturi ale sarcofagului. In acest fel, el incredinta sotiei sale rolul protector pe care il detineau, in mod traditional, zeitati feminine  ca Isis, Selket sau Neith.   

Faimoasa sotie a faraonului Akhenaton este simbolul frumusetii eterne. Disparuta in chip misterios, regina si-a luat cu ea toate secretele, lasandu-ne doar imaginea ei cu:

  • linii pure,
  • buzele perfecte si deosebit de senzuale,
  • ochii migdalati puternic conturati, subliniind profunzimea privirii. Tocmai acest tablou a generat un model de frumusete ale carui influente se intind pana in zilele noastre. 

Nicoleta Bechis

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare