Fitoterapie – partea a doua. Natura în ajutorul tău
Afinul – cunoscut ca un bun diuretic si dezinfectant al tubului urinar, este foarte indicat femeilor care se confrunta cu cistita recurenta. De asemenea, el este un bun antidiareeic si un adevarat stimulant al imunitatii. Afinul are si proprietatea de a regal glicemia din sange, fiind recomandat diabeticilor.
Arnica – este un bun antiseptic, antiinflamator si cicatrizant. Este folosita in tratarea echimozelor si contuziilor, precum si in tratarea laringitei si a raguselii. Infuzia de arnica se foloseste pentru gargara, bai si comprese, in tratarea unor afectiuni ale inimii, stomacului si intestinelor.
Busuiocul – este foarte utilizat in tratarea gastritelor si a durerilor de stomac. Ceaiul de brusture este recomandat in tratarea balonarilor, a colicilor intestinale, cefalee, ulcer gastric, anorexie, infectii urinare, diaree si colite de fermentatie.
Ceapa – in medicina popular este folosita in afectiunile respiratorii, in special a tusei si guturaiului, dar si bolile stomacului si intestinelor. In uz extern, sunt tratate intepaturile de tantari.
Coada soricelului – este folosit extern in iritatiile pielii si dermatoze, iar intern pentru a regal problemele legate de mestruatie, inflamatia ovarelor, leucoree si incontinent urinara. Se foloseste si pentru tratarea bolilor reumatice, ata prin uz intern cat si ca adios la bai.
Galbenelele – sunt folosite in tratarea afectiunilor legate de ficat, stomac sau in vindecarea ulceratiilor. Sucul de galbenele si alifia trateaza petele si inflamtiile, cum ar fi nodulii mamari. Intern, ceiaul de galbenele este folosit in cazul dischineziei biliare, a ulcerului gastric, entercolite si dismenoree (dureri menstruale).
Ginsengul – sporeste capacitatea de aparare a organismului, precum puterea lui de concentrare, conferind energie. Normalizeaza functiile vitale ale organismului, actioneaza ca un calmant, eliminand efectele stresului, oboselii psihice si fizice si imbunatateste circulatia sangelui.
– sporeste imunitatea, fiind recomandata mai ales in perioada rece. Continutul crescut de viramina C face ca lamaia sa fie un bun antioxidant care previne procesul de imbatranire si combate aparitia celulitei.
Levantica – sunt utilizate florile care trateaza afectiunile aparatului respirator, fiin folosita si sub forme de comprese in cazul loviturilor si zdrobiturilor, precum si a ranilor si arsurilor. Relaxeaza si elimina stresul, aducand calmul celor care se confrunta cu stari de agitatie.
Macesul – prin continutul sau de vitamina P, are efect asupra normalizarii activitatii circulatiei periferice. Macesele marsc secretia biliara si vindeca multe boli ale ficatului si vezicii biliare. Ceaiul de macese este eficient si in tratarea tusei si a bronsitei.
Merele – sunt utilizate contra enterocolitelor si a durerilor care insotesc iesirea dintilor. Consumul de mere combate si dezinteria, dispepsiile si colitele mucoase. El este recomandat si in cazul de astenie fizica, surmenaj, convalescent, sarcina, sedentarism, obezitate si insomnia.
Menta – este celebra mai ales datorita tratarii diareei si a durerilor abdominal provocate de acesta. Men ta este foarte buna si in cazul activitatii gastrice si a ulcerelor. Baile cu extract de menta sunt recomandate in caz de astenie, despresie si boli nervoase.
Musetelul – tateaza diverse afectiuni ale pielii si se bean pentru tuse, bronsita, raceli si rheumatism. Se recomanda in stari de epuizare fizica si nervoasa, precum sin cazul migrenelor, a menstrelor neregulate, constipatie si viermi intestinali. Este bun si pentru crampele si durerile abdominale. Ceaiul de musetel poatefi folosit si ca lotiune pentru fata, clatirea fetei cu musetel improspateaza tenul.
Nuc – baile cu ceai din frunze de nuc intaresc firele de par, iar ceaiul este utilizat in gargarisme pentru a trat amigdalita, laringita si durerile in gat. El se foloseste si in cazul tulburarilor digestive, a diabetului zaharat, diaree si infectii.
– buna in diverse afectiuni ale ficatului, papadia este renumita pentru tratarea tulburarilor de metabolism si a hepatitei cronice, avand efect diuretic. Este buna si in bolile de rinichi si contra hemoragiei.
Patlagina – extern, se foloseste sub forma de cataplasma cu frunze zdrobite pentru tratarea zdrobiturilor si a inflamatiilor. Intern, vindeca bronsita, tusea cronica, astmul, ulcerul gastric, hipercolesterolemia, hipertensiunea si arteroscleroza.
Patrunjelul – stimuleaza pofta de mancare si ajuta digestia, fiind un bun detoxifiant al organismului. Sucul reprezinta un remediu al afectiunilor renale, a petelor si a intepaturilor de insecte. Avand efect diuretic, este interzis femeilor gravide. Este indicat si in caz de reumatism, tulburari menstruale si anemie.
Pedicuta – vindeca afectiunile genitale, ale vezicii urinare, ale intestinului si tulburarile stomacale. Spalarea parului cu decoct de pedicut stimuleaza cresterea firelor.
Roatopasca – previne formarea calculilor biliari si combate constipatia si matreata. Ea contribuie la cresterea secretiilor biliare si linisteste durerile de ficat. Sucul poroaspat trateaza bolile de piele, negii, tuberculoza si cancerul pielii.
Rozmarinul – are proprietati afrodisiace si tonice. Vinul de rozmarin e bun impotriva bolilor de inima, a lipsei poftei de mancare si a afectiunilor de stomac si intestine. Este bun si in cazul artritei, circulatiei proaste si epuizarii nervoase.
Salvia – trateaza hipertensiunea arteriala, stimuleaza menstruatia si trateaza dismenoreea. Ea combate inflamatia cailor respiratorii, durerile in gat si tusea. Este buna si pentru durerile de dinti. Se spune ca ceaiul de salvie imbunatateste auzul si opreste sangerarile gingivale.
Socul – este bun in tratarea transpiratie abundente, guta, reumatism, boli ale rinichilor si vezicii urinare. Socul are un efect laxativ, diuretic si de aceea este bun in caz de obezitate.
– untul de sunatoare se foloseste la arsuri, lumbago, boli, bube, si taieturi. El se prepara din flori lasate la macerat in ulei timp de 6 zile, la caldura. Uleiul de sunatoare este bun in tratarea bolilor de ficat si ulcer gastric.
Tatatneasa – ajuta in cazul fracturilor, a afectiunilor osoase si ranilor care se vindeca greu. Tataneasa intra in compozitia ceaiurilor gastrice, fiind un adevarat pansament pentru stomac. Ea amelioreaza inflamatiile incheieturilor si orice fel de umflaturi.
Teiul – este renumit in tratarea afectiunilor respiratorii si pulmonare, dar si ca bun calmant. Baut inainte de culcare trateaza insmonia si favorizeaza odihna. De asemenea, calmeaza durerile de stomac, cele de faringe si amigdale.
Urzica – este buna in cazul tusei expectorante si a hemoragiilor. Clatirea parului cu ceai de urzica este recomandata pentru ca acesta intareste radacina si combate caderea parului. Pentru diabetici este recomandat ceaiul de urzica, amestecat cu cel de dud si nuc.
Valeriana – este recunoscuta pentru bolile neurastenice, tratand anxietatea si nevrozele. Ea mareste capacitatea de concentrare, amelioreaza tahicardia si migrenele.
Zmeurul – este usor diuretic si laxativ, diminueaza aciditatea crescuta. Este un aliment medicament pentru astenici si copiii in cresere. Este bun si pentru afectiunile pielii.
Explorator Wellness Virtual