Fii un consumator responsabil. Intotdeauna am fost de parere ca domeniul nutritiei nu ar trebui sa se limiteze doar la ceea ce trebuie sa mancam noi, pentru a atinge un anumit scop, fie ca vorbim de slabit, sanatate sau detoxifiere. Ar trebui ca nutritionistii sa promoveze si consumul constient al alimentelor. Iar prin aceasta am in vedere o anumita responsabilitate fata de mediul inconjurator.
Sau ca plantatiile ilegale de cafea din diferite colturi ale lumii afecteaza habitatul tigrilor? Sau de faptul ca dragalasii ursuleti koala sunt afectati din cauza cererii mare de friptura de vita? Acest lucru se datoreaza faptului ca vacile polueaza mediul mai mult decat masinile, datorita emanatiei de metan, acest lucru stimuland incalzirea globala, ceea ce afecteaza arborele de eucalipt, a carui frunze nu mai contine multi nutrienti, decimand astfel populatia de koala, despre care stim ca se hraneste numai cu frunze de eucalipt. Unde mai punem si faptul ca bovinele si porcinele trebuie hranite cu cereale, care ar fi sursa de hrana si pentru oamenii mai putin favorizati de soarta. E o realitate faptul ca, cu cat consumul de carne creste, creste si saracia din anumite parti ale lumii.
Stiai, spre exemplu, ca banala maioneza de pe masa ta cauzeaza moartea prin sufocare, sau prin zdrobirea cu un aparat special a cocosilor ? Pentru maioneza ai nevoie de multe oua, asadar multe gaini care sa cloceasca, pe cand masculii sunt inutili acestei industrii. Desigur, solutia ar fi sa creasca masculii pentru carne, insa majoritatea producatorilor considera prima alternativa mai la indemana.
Intrucat excrementele lor constituiau principalul fertilizator al solului, acum solul nu mai e la fel de bogat in nutrienti, si, desigur, mai putin productiv.
Lista poate continua, iar prin acest articol nu intentionez sa conving pe nimeni sa renunte la oricare din alimentele de mai sus. Ci doar sa incercam sa va indemn sa consumam constient, sa nu facem exces din consumarea unui produs, sa verificam pe cat posibil sursa de unde vine acel aliment si sa ne interesam in general de unde ne vine hrana si ce impact are asupra mediului dar si asupra oamenilor care le cultiva. Si sa facem ceva in sensul acesta, poate un voluntariat in zonele unde se produc aceste alimente ca sa vedeti, sa constientizati si sa impartasiti mai departe prin ce chinuri trec unii oameni si unele animale pentru ca noi sa trantim in cos acel produs si apoi sa-l consumam.
Asta daca ne pasa catusi de putin de mediul inconjurator, care se intampla sa fie casa noastra, sa fie sursa noastra de hrana. Nu pledez pentru vegetarianism aici, nici pentru o solutie radicala, ci doar putina atentie la obiceiurile noastre alimentare si, acolo unde acest mesaj va prinde radacini, poate si ceva actiune in acest sens.
Alexandra Iliuta
Wellness Advisor
Explorator Wellness Virtual