/
/
Feminitatea la 45+

Feminitatea la 45+

Ultima actualizare în 04 Dec 2024
|

1 Manhae Meno 3

Am putea considera vârsta adultă drept perioada noastră de apogeu, când am ajuns să ne cunoaștem și să ne prețuim pe noi înșine, să ne bucurăm de împlinirile din plan familial, profesional, social.

Dar, pentru femei, asta înseamnă și tranziția dinspre perioada reproductivă activă către menopauză, cu toată pleiada de schimbări la nivel fizic și emoțional care se întâmplă acum.

Această tranziție are loc în intervalul 45 – 55 de ani, când femeile trec prin perioada care corespunde menopauzei. Aceasta se caracterizează prin pierderea treptată a activității foliculare ovariene, ceea ce duce, în final, la oprirea definitivă a menstruației. Se estimează că, la nivel mondial, numărul femeilor la menopauză va atinge 1,2 miliarde până în 2030[1].

După viața reproductivă normală apar trei etape: perimenopauza, menopauza și menopauza confirmată (sau postmenopauza). Acesta este un proces fiziologic natural, progresiv și foarte complex, iar diagnosticul este retrospectiv, atunci când amenoreea (absența menstruației) s-a instalat de cel puțin 12 luni.

Prima etapă, numită „perimenopauză”

este o fază a tulburărilor hormonale, ce se caracterizează prin creșterea nivelului de FSH (hormon de stimulare foliculară), în timp ce LH (hormonul luteinizant) rămâne aproape normal. Acest lucru duce la cicluri neregulate și, în final, la anovulație (absența ovulației).

Perimenopauza se instalează cu aproximativ cinci ani înainte de întreruperea finală a menstruației și poate fi împărțită în două faze de durate diferite:

  • în primul rând, cicluri regulate, scurtate, cu un hiperestrogenism predominant ale cărui simptome sunt, printre altele, un sindrom premenstrual (PMS) –> retenție de apă, erupții cutanate, sensibilitate la sâni, balonare, greață, dificultăți de concentrare și de somn, lipsă de energie, depresie, oboseală, dureri de spate, dureri abdominale inferioare și dureri de cap[2].
  • apoi dereglări menstruale, cu un sindrom predominant hipoestrogenic ale cărui simptome sunt –> bufeuri, transpirații nocturne, pierderea libidoului, creștere în greutate, dureri de cap[3].

A doua etapă este, așadar, „menopauza” propriu-zisă

ce corespunde cu deprivarea mai mult sau mai puțin severă de estrogeni, ce provoacă o hipersecreție a hipotalamusului și a hipofizei și declanșează unul dintre cele mai frecvente simptome, bufeurile.

La nivel histologic, menopauza se caracterizează prin epuizarea capitalului folicular și un deficit definitiv de estrogen și progesteron.

La nivel biologic, încetarea activității ovariene determină dispariția fenomenului de „feedback” hipofizar asupra secreției de hormoni gonadotropi și FSH, „feedback” observat în timpul ciclului femeilor care nu sunt la menopauză.

În fine, la nivel clinic, principala consecință este dispariția menstruației și finalul perioadei reproductive.

În cele din urmă, a treia și ultima etapă este „menopauza confirmată”, sau postmenopauza, cu deficit de estrogen

Menstruația s-a oprit de un an și ovarele se atrofiază, iar sistemul nervos central începe să se reechilibreze.

Tulburările hormonale din perimenopauză și menopauză afectează întregul organism: organele genitale, sânii, neuromediatorii sistemului nervos central și în final, țesuturile sensibile la hormoni precum pielea, ochii, oasele și vasele de sânge.

Acesta este momentul în care apar bolile mai severe, precum osteoporoza și bolile cardiovasculare, dar și diabetul sau tulburările neurologice.

În ultimii ani piața soluțiilor pentru ameliorarea simptomelor din perioada menopauzei s-a îmbogățit considerabil, crescând, concomitent nevoia unor alegeri informate, în funcție de specificul individual. Medicul specialist, ginecolog sau endocrinolog, este cel mai în măsură să stabilească un eventual tratament, luând în considerare istoricul personal și familial al pacientei, evaluarea ginecologică și endocrinologică a acesteia, precum și severitatea simptomelor acuzate.

În peisajul soluțiilor naturale pentru ameliorarea simptomelor menopauzei este disponibilă în România gama Manhaē Ménopause, supliment natural fără hormoni și fitohormoni și cu eficiență demonstrată prin teste clinice și de consumator în ceea ce privește ameliorarea considerabilă a unei game largi de simptome aferente menopauzei. Manhaē Ménopause are 20 de ani de experieță în acest domeniu, devenind lider de piață în Franța, țara sa de origine.

 

[1] Ilankoon I. M. P. S., Samarasinghe K., Elgán C. « Menopause is a natural stage of aging: a qualitative study ». BMC Womens Health [En ligne]. 1 février 2021. Vol. 21, p. 47. Disponible sur : < https://doi.org/10.1186/s12905-020-01164-6 >

[2] D. Haenggi-Bally, « Le syndrome prémenstruel », p. 7

[3] B. Thompson, S. A. Hart, et D. Durno, « Menopausal Age and Symptomatology in a General Practice », J. Biosoc. Sci., vol. 5, no 1, p. 71‑82, janv. 1973, doi: 10.1017/S0021932000008956.

Cu drag,

Dr. Daniela Manu

Medic primar, medicină de familie; Competențe ecografie generală, homeopatie, acupunctură

Email: office@desprespa.ro
Feminitatea la 45+
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Dr. Daniela Manu

Dr. Daniela Manu

Medic primar, medicină de familie; Competențe ecografie generală, homeopatie, acupunctură

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Motiv respingere *

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *