/
/
Feminitatea începe din interior

Feminitatea începe din interior

Ultima actualizare în 04 Dec 2024
|

2 Intima Equilibre

Poate este un truism pe care îl auzim deseori, dar nu este mai puțin adevărat. Daca nu ești sănătos, nu te poți bucura de viață, iar sănătatea înseamnă echilibrul pe termen lung al celor mai fine sisteme, mecanisme și procese din organismul uman.

Un astfel de sistem este microbiomul, adică multitudinea de microorganisme – comunități de bacterii, virusuri, ciuperci etc. – din organism. Sunt mai multe tipuri de microbim – intestinal, oral, vaginal – fiecare având funcții esențiale în apărarea împotriva agenților patogeni, stimularea diverselor tipuri de metabolism, sinteza vitaminelor, susținerea imunității și chiar în menținerea sănătății mintale. Iar dezvoltarea accelerată a tehnicilor de secvențiere genetică din ultima perioadă a permis înțelegerea mai detaliată a importanței și funcției microbiomului.

Microbiomul este specific fiecărui individ, iar starea sa de echilibru este influențată de factori numeroși și diverși, de la alimentație și posibilă medicație, până la factorii de mediu și stil de viață.

Microbiomul vaginal

Bacteriile care sălășluiesc în vagin sunt considerate prima linie de apărare împotriva agenților patogeni care pot cauza de la infecții vaginale simple, până la inflamații, infertilitate, nașteri premature sau pierderi de sarcină.

Așadar, un microbiom echilibrat susține sănătatea intimă în ansamblu. Majoritatea acesto micro-organisme sunt lactobacili (95%), care, împreună cu alți viruși, ciuperci și bacterii, formează așa numita floră Döderlein. Microbiomul vaginal sănătos împiedică dezvoltarea, aderarea la pereții epiteliali ai vaginului și proliferarea agenților patogeni.

Dar echilibrul microbiomului vaginal poate fi afectat foarte ușor de antibiotice, folosirea unor dispozitive medicale (absorbante, dispozitive intrauterine), igienă, dar și de anumite afecțiuni – diabet, afecțiuni tiroidiene sau alte boli autoimune. Vârsta este, de asemenea, un factor perturbator. Fluctuațiile de estrogen și hormoni, în general, specifice diverselor etape ale vieții unei femei modifică și ele nivelul de aciditate al florei vaginale.

Cauze ale dezechilibrului microbiomului vaginal:

  • Igiena precară, exagerată sau inadecvată
  • Sarcină, alăptare, menopauză
  • Boli autoimune, HPV, disbioze
  • Dispozitive intrauterine
  • Medicamente: antibiotice, medicamente pe bază de hormoni etc.
  • Îmbrăcăminte neadecvată (prea strâmtă)

Tipuri de flore vaginale

În funcție de tipul de lactobacilli există cinci tipuri de flore vaginale:

Clasa I – predomină Lactobacillus crispatus, care asigură un Ph scăzut al florei vaginale, ceea ce împiedică invazia germenilor. Producția de acid lactic și peroxid de hidrogen asigură o ușoară aciditate mediului intern intim.

Clasa II – dominată de Lactobacillus gasseri, menține un mediu vaginal sănătos.

Clasa III – asociată mai ales cu L. iners, cu o prezență polimicrobială mai pronunțată decât la celelalte clase.

Clasa IV – cu prezență slabă de lactobacili și concentrații mari de bacterii care nu au nevoie de oxigen pentru a se dezvolta. Clasă cu risc de infecții.

Clasa V – dominată de L. jensenii, care, ca și clasa II, asigură un mediu vaginal sănătos.

Când microbiomul este protejat, pH-ul vaginal este mai degrabă acid (în general, între 4 și 4,5). Această aciditate naturală selectează bacteriile benefice și previne proliferarea agenților patogeni, responsabili de infecții. Unele clase de lactobacilli au capacitatea de a menține această aciditate pe termen îndelungat datorită capacității lor de a produce H2O2 (peroxid de hidrogen) mai mult decât altele. Este cazul Lactobacillus crispatus.

Rolul Lactobacillus crispatus în protecția florei vaginale

Tipul de lactobacili care predomină în flora vaginală, dar și în cea gastrointestinală, este Lactobacillus crispatus (45%). Datorită capacității sale remarcabile de a produce peroxid de hidrogen, L. crispatus este folosit ca probiotic în tratarea vaginozelor – o afecțiune caracterizată de absența din flora vaginală a lactobacililor cu rol de protecție împotriva infecțiilor.

Un studiu efectuat în 2020 pe mai multe tulpini de L. crispatus a testat rezistența acestora la 15 tipuri de antibiotice, conform standardelor Agenției europene pentru siguranța alimentului (EFSA). Rezultatele au demonstrat că concentrațiile minime inhibitorii de L. crispatus nu au dezvoltat rezistență la niciunul din antibiotice. Astfel, profilul de siguranță al L. crispatus îl recomandă ca un probiotic eficient.

Principalii patogeni implicați în patologiile vaginale sunt drojdiile (cauzează micoze), trichomonas și germenii, precum Streptococcus B, Staphylococcus, Colibacilli și Proteus. Lactobacillus crispatus acționează ca un imunomodulator împotriva acestor patogeni pentru a restabili echilibrului florei vaginale.

Un studiu random în dublu orb și controlat placebo, realizat în 2023, a testat eficiența administrării orale și vaginale a L. crispatus. Studiul a inclus 89 de paciente cu vaginoză de cauză bacteriană și 93 de paciente cu candidoză vulvovaginală.

Pacientele au fost divizate în trei grupuri:  grupul 1 a primit capsule de L. crispatus cu administrare orală, grupul 2 a primit administrare vaginală de L. crispatus  iar grupul 3 a primit placebo. Dozajul de L. crispatus a fost de 3 miliarde de culturi vii per capsulă, iar subiecții au primit fie 2 capsule (în cazul vaginozei), fie 3 capsule (în candidoză) pe zi.

După trei luni, studiul a arătat că atât capsulele cu administrare orală, cât și cele cu administrare vaginală au redus semnele și simptomele vaginozei la toți subiecții.

Un rezultat remarcabil a fost observat în cazul scorului Nugent, reprezentând cantitatea și mirosul secreției, dar și în cazul reducerii mâncărimilor și iritațiilor. Consumul de probiotice vaginale a majorat semnificativ numărul de tulpini de lactobacili în flora microbiană, în timp ce numărul bacteriilor responsabile de vaginoză a scăzut.

La pacientele cu candidoză, atât capsulele orale, cât și cele vaginale au diminuat scorul celor mai importante două simptome ale afecțiunii: cantitatea de secreție și mâncărimile / iritațiile.

Așadar, L. crispatus este o tulpină eficientă împotriva candidozelor și vaginozelor indiferente de forma de administrare.

Alte studii au arătat că L. crispatus, L. brevis și L. acidophilus, administrate oral, reduc seminficativ recurența infecțiilor vaginale și prelungesc sănătatea intimă prin menținerea nivelului adecvat de aciditate a zonei intime.

 

Nu în ultimul rând, L. crispatus este eficient și în menținerea sănătății microbiomului din cavitatea bucală. Într-un alt studiu, 16 paciente au fost tratate cu 1,2 miliarde fermenți lactici de L. crispatus timp de patru săptămâni, iar rezultatele au demonstrat că această tulpină poate contribui și la sănătatea microbiomului din cavitatea orală. Principalul beneficiu a fost eliminarea agenților patogeni specifici, precum Porphyromonas gingivalis, unul din principalii agenți patogeni responsabili de periodontita cronică. Porphyromonas gingivalis neutralizează sistemul natural de apărare al cavității orale și distruge lianții dintre țesuturi, precum colagenul. Iar în ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe cercetări privind legătura dintre sănătatea microbiomului oral și anumite afecțiuni periodontale, diabet, afecțiuni cardiovasculare sau infecții respiratorii.

 

Manhaē Intima Équilibre cu L. crispatus, pentru sănătate intimă la orice vârstă

 

Un supliment alimentar natural pe bază de Lactobacillus crispatus – 2 miliarde tulpini – este Manhaē Intima Équilibre, de la Vitavea Santé. Cu administrare orală, acesta are ca principale beneficii protecția microbiomului intim prin menținerea nivelului adecvat de aciditate, pentru a împiedica proliferarea agenților patogeni. În plus, suplimentul conține vitamine din gama B (B2, B3, B8) și acid hialuronic pentru sănătatea și hidratarea mucoasei intime și vitaminele D, E și Zinc care susțin sistemul imunitar și protejează celulele împotriva stresului oxidativ. Este recomandat în scop profilactic, dar și ca adjvant în tratamentul afecțiunilor vaginale.

Gama de suplimente alimentare Manhaē este creată special pentru nevoile de sănătate și frumusețe ale tuturor femeilor, încă din adolescență, și este produsă de grupul Havea, lider european în producția de suplimente alimentare.

Cu drag,

Dr. Daniela Manu

Medic primar, medicină de familie, Competențe ecografie generală, homeopatie, acupunctură

Email: office@desprespa.ro
Feminitatea începe din interior
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Dr. Daniela Manu

Dr. Daniela Manu

Medic primar, medicină de familie, Competențe ecografie generală, homeopatie, acupunctură

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Motiv respingere *

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *