Stresul reprezintă o reacție de protecție a organismului la evenimente percepute ca o amenințare la adresa echilibrului organismului.
Un anumit nivel de stres ne este benefic atunci când ne ajută să ne păstrăm concentrarea sau când ne ascute reflexele (de exemplu, în situații în care trebuie să ne apărăm), dar, peste o anumită limită, ne poate afecta productivitatea, calitatea vieții și a relațiilor noastre.
Stresul afectează corpul fizic, mintea și comportamentul și generează în principal trei tipuri de răspuns:
Când vorbim despre stres, îl asociem adesea cu un program încărcat la serviciu sau cu o relație dificilă. Dar acestea nu sunt singurele situații care îl provoacă.
Toate circumstanțele care presupun exigențe înalte sau care obligă la rezolvarea problemelor pe fugă pot fi surse de tensiune, așa cum sunt și evenimentele pozitive, precum obținerea unei promovări, căsătoria sau cumpărarea unei locuințe.
Un studiu din 2018 relevă legătura dintre factorii biologici legați de sex și anxietate, punând accent pe interacțiunea dintre hormonii sexuali și triptofan / serotonină1 cu anxietatea.
Bărbații și femeile răspund diferit la deficiența de triptofan. Testosteronul, progesteronul și estrogenul sunt factori importanți în medierea răspunsului serotoninei la anxietate în funcție de sex.
Triptofanul a fost descoperit la începutul secolului trecut în proteina de caseină. L-triptofanul este unul din cei opt amino acizi esențiali și nu poate fi sintetizat de organism, deci trebuie suplinit de aportul alimentar, în cantități între 250 mg / zi și 425 mg / zi.
Cele mai comune surse de triptofan sunt ovăzul, bananele, prunele uscate, laptele, tonul, brânza, pâinea, carnea de pui și curcan, alunele și ciocolata. Triptofanul are rol principal în sinteza proteinelor, dar este și un precursor a două căi metabolice importante – sinteza chinureninei (producătoare de NAD+, coenzimă cu rol în metabolism) și sinteza serotoninei.
Triptofanul are efecte și asupra altor neurotransmițători și componente ale sistemului nervos central. Dopamina, norefedrina și beta-endrofina cresc după administrarea orală de triptofan.
Prin sinteza serotoninei, triptofanul este implicat și în modulare sistemului endocrin și cortisolului, precum și a prolactinei și hormonului uman de creștere. Până la un punct, disponibilitatea triptofanulului la nivelul creierului poate fi asigurată de o dietă mai bogată în carbohidrați și mai săracă în proteine.
Manhaē Sérénité este un supliment alimentar natural dezvoltat special pentru femei, dovedit a restabili echilibrul emoțional și a ameliora stările de stres de diverse cauze.
Într-adevăr, unul dintre componentele principale ale produsului este triptofanul, într-o asociere unică cu magneziu, vitaminele B1 și B6, dar și cu rodiola, o plantă adapotegenă care ajută organismul în lupta cu diverse agresiuni: temperaturi extreme, oboseală fizică și mentală, efort prelungit, infecții de cauză bacteriană sau virală.
De asemenea, o altă componentă a Manhaē Sérénité este lavanda, despre care studiile arată că are capacități antiinflamatorii la nivel celular și de creștere a capacității motorii. Altfel, sunt binecunoscute proprietățile lavandei în reducerea anxietății și îmbunătățirea calității și duratei somnului.
Manhaē Sérénité face parte din gama de suplimente alimentare Manhaē, dezvoltată special pentru nevoile de sănătate și frumusețe ale femeilor.
Gama mai include suplimente alimentare pentru diminuarea simptomelor menopauzei, pentru echilibrul florei intime, stimularea circulației periferice, controlul greutății, dar și pentru stimularea creșterii părului și îmbunătățirea aspectului pielii. Produsele sunt disponibile pe vitavea.ro, precum și în marile rețele de farmacii fizice și online.
1 triptofan – aminoacid esențial cu rol în biosinteza proteinelor, care nu poate fi sintetizat natural de organism, ci trebuie adus prin dietă. Este precursorul serotoninei (neurotransmițător cu rol în reglarea dispoziției, denumit și ”hormonul fericirii”), melatoninei (hormon natural cu rol în alternanța stărilor veghe / somn) și vitaminei PP (vitamina B3 sau niacina, cu rol esențial în funcționarea sistemului nervos).
Medic primar, medicină de familie Competențe ecografie generală, homeopatie, acupunctură