/
/
Expunerea la lumină pe timpul nopții, un fenomen extrem de periculos

Expunerea la lumină pe timpul nopții, un fenomen extrem de periculos

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Expunerea la lumina pe timpul noptii, un fenomen extrem de periculos
Expunerea la lumină pe timpul nopții, un fenomen extrem de periculos

Expunerea la lumină pe timpul nopții nu este recomandată! Viata moderna presupune o expunere inadecvata la lumina naturala in timpul zilei si o supraexpunere la cea artificiala pe perioada noptii. Aceste fenomene nu sunt deloc in favoarea ciclului natural al organismului. 

Specialistii de la Uconn Health (Universitatea din Connecticut) studiaza de trei decenii felul in care lumina ne influenteaza sanatatea. Conform cercetarilor, este din ce in ce mai evident ca si aparitia cancerului de san si a altor afectiuni (obezitatea, diabetul, depresia) ar fi strans legata de efectele daunatoare ale luminii. 

Profesorul Stevens, conducatorul proiectului, a studiat diferentele dintre oamenii care inainte de culcare folosesc tablete/e-readere si cei care utilizeaza carti. A existat o diferenta clara in ceea ce priveste productia de melatonina. Acest hormon este secretat de glanda pineala si regleaza intreg ritmul circadian si este responsabil pentru calitatea somnului nostru. Cum expunerea la electronice inhiba productia de melatonina, ne confruntam cu insomnii si/sau o calitate redusa a odihnei. Dar dincolo de acestea, exista si consecinte mult mai grave. 

Cea mai periculoasa este „lumina albastra”, specifica telefoanelor mobile, televizoarelor si calculatoarelor. O singura ora de stat la laptop, de pilda, reduce nivelul melatoninei la acelasi nivel pe care acesta ar trebui sa il aiba ziua. Practic, prin tangenta cu tot felul de gadget-uri, organismului ii este imposibil sa constientizeze ca ar fi noapte. 

Expunerea la lumină pe timpul nopții. Ce ar fi de facut?

In primul rand, daca este posibil, evitati electronicele dupa ce apune soarele. Inlocuiti smartphone-ul cu carti sau reviste si folositi lampi cat mai slabe. Daca totusi nu va puteti dezlipi de calculator, exista un program gratuit, f.lux, care va regla automat luminozitatea ecranului in asa fel aceasta sa fie exact la fel cu lumina din camera.

Pe timpul zilei, gadget-urile sunt facute in asa fel incat sa semene cu lumina solara. Doar ca noaptea nu ar trebui sa ne uitam la soare, nu-i asa?

Surse:

R. G. Stevens, Y. Zhu. Electric light, particularly at night, disrupts human circadian rhythmicity: is that a problem? Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 2015; 370 (1667): 20140120 DOI:10.1098/rstb.2014.0120 

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *