/
/
Exerciții semnătură în Pilates – Suta

Exerciții semnătură în Pilates - Suta

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Exercitii semnatura in Pilates - Suta
Exerciții semnătură în Pilates – Suta

Ce înseamnă exerciții semnătură în Pilates? Ati inceput Pilates-ul la sala cu un instructor? Sau ati incercat acasa dupa un DVD cu Mary Winsor, combinat cu alte exercitii de pe You Tube? Dar instructorul cu care faceti este specializat in Pilates, poate lucreaza chiar si cu aparatele speciale de Pilates. Sau este un instructor care face cate putin din toate – si aerobica, si step, si taebo, si kangoo jumps? … 

Ei bine, unde vreau sa ajung: putini dintre noi stim ca, in esenta, la baza ei, metoda Pilates pentru saltea inseamna un set foarte precis de doar 34 de exercitii, executate intr-o ordine data, combinand in mod armonios si echilibrat dezvoltarea puterii cu cresterea mobilitatii si a flexibilitatii intregului corp. Acesta este Pilates-ul clasic, practicat in continuare exact in acest fel in anumite studiouri traditionaliste. Referinte despre sistemul complet de lucru la saltea se gasesc in cartea „Return to Life Through Contrology”, scrisa de Joseph Pilates insusi.

Exerciții semnătură în Pilates – Intre timp, diversi factori au condus la evolutia si dezvoltarea acestei metode.

In primul rand, modificarea stilului de viata a condus la schimbarea nevoilor clientilor. De asemenea, tipul clientilor s-a modificat substantial, Pilates-ul devenind o metoda accesibila tuturor oamenilor care doresc sa se miste. Spre deosebire de inceputuri cand se adresa intr-o mare masura dansatorilor si celor care lucrau in mod frecvent cu corpul lor. 

In aceste conditii, instructorii au trebuit sa adapteze exercitiile clasice si sa dezvolte noi exercitii. De multe ori mai putin complexe, pentru a-si ajuta clientii sa inteleaga metoda si sa progreseze. Un alt factor de luat in considerare este si evolutia stiintei, studiile medicale si cunostintele de biomecanica mai avansate contribuind la modificarea abordarii anumitor exercitii pentru cresterea gradului de siguranta a executantilor. 

Asadar, in contextul in care astazi putem intalni multiple variante de Pilates, poate fi greu la inceput sa ne dam seama daca ceea ce ni se prezinta ca „Pilates” este inca suficient de aproape de metoda originala. Sau a ajuns undeva departe, in sfera aerobicului ceva mai lent. 

O mare parte dintre cele 34 de exercitii originale din programul de lucru la saltea sunt frecvent intalnite in toate orele de Pilates. Ce face insa diferenta este modul in care sunt executate. 

„Suta” – exerciții semnătură în Pilates, pentru zona abdomenului

Va propun sa analizam in continuare primul exercitiu oficial al acestui program. Devenit in timp o „semnatura” a metodei Pilates pentru zona abdomenului. Exercitiul se numeste „Suta” (The Hundred), obiectivul sau major fiind de incalzire a zonei centrale a corpului – centrul puterii, pregatindu-l pentru solicitarile urmatoare. 

Pentru cei nefamiliarizati cu metoda, numele exercitiului provine de la cele 100 de batai de brate executate in 10 seturi a cate 10 batai, corelate cu respiratia – 5 batai de brate pe inspir, celelalte 5 batai pe expir. Totul realizat mentinand o anumita postura a corpului, care solicita in mod deosebit centrul puterii (powerhouse). 

Instructiunile originale prevedeau lucrul cu picioarele perfect intinse, foarte aproape de sol, si bratele ridicate suficient de sus incat bataile de brate sa fie ample, crescand provocarea de stabilizare a zonei omoplatilor, asa cum se poate vedea mai jos. Abordat direct in acest fel, exercitiul este destul de dificil, necesitand un bun control asupra corpului. Și un centru al puterii deja intarit. 

De aceea, au aparut  variante modificate, care permit oricui sa exerseze intr-o maniera adaptata posibilitatilor fiecarui corp. 

Obiectivul cel mai usor de recunoscut al exercitiului este intarirea muschilor abdominali. Principalii muschi utilizati fiind dreptul abdominal, oblicii externi & interni, iliopsoas-ul, dreptul femural si croitorul, impreuna cu multi alti muschi acompaniatori. 

Un al doilea obiectiv ceva mai putin evident dar la fel de important este stabilizarea trunchiului. Asa incat acesta sa nu se miste odata cu bratele – situatie foarte des intalnita, mai ales in cazul incepatorilor.

Exercitii semnatura in Pilates - Suta

„Suta” este un exercitiu care provoaca in mod deosebit stabilitatea zonei centrale a corpului

Pentru ca necesita mentinerea unei pozitii constante de flexie a trunchiului, in timp ce picioarele sunt ridicate de pe saltea, cu genunchii intinsi (deci o forta mai mare care actioneaza asupra abdomenului), in timp ce bratele se misca repetitiv si puternic. Datorita acestor provocari, „Suta” in varianta originala este benefica pentru cei care au deja puterea si tehnica adecvate. Dar nu este potrivita si implica riscuri crescute pentru cei care nu sunt inca la nivelul respectiv. 

Modificarile exercitiului pentru a putea fi facut fara riscuri si de cei aflati la inceput sau cu anumite probleme de sanatate includ: pozitia picioarelor – intinse la verticala, cu genunchii flexati la 90 grade. Sau cu talpile pe sol, si de asemenea pozitia trunchiului – care poate fi mentinut jos pe saltea, pentru a proteja gatul si zona cervicala.

Aceste modificari vizeaza: 

– evitarea hiperlordozei – atunci cand abdomenul nu este suficient de puternic, coborarea picioarelor aproape de sol va cauza o arcuire excesiva si periculoasa a spatelui in zona lombara, ca mai jos:

Exercitii semnatura in Pilates - Suta
SAMSUNG

Sursa: cartea „Pilates Anatomy”, de Rael Isacowitz si Karen Klipinger, Human Kinetics 2011

– tensiunea in zona gatului 

– bombarea abdomenului – atunci cand nu se utilizeaza toti muschii abdomenului. Adica inclusiv transversul abdominal, care actioneaza in profunzime, abdomenul se va bomba in sus. Semn ca solicitarea este prea mare sau nu se folosesc toti muschii necesari. 

 Asadar, „Suta” este un exercitiu clasic de Pilates, minunat si benefic daca este facut intr-o maniera adecvata pregatirii clientului. Indiferent unde si cu cine practicati Pilates-ul, amintiti-va ca nu trebuie sa simtiti dureri de spate sau de gat atunci cand il executati. Iar focusul va fi pe abdomenul care parca ia foc. 

Cu speranta ca am mai facut putina lumina in tainele Pilates-ului, va urez zile insorite de vacanta si sa va bucurati cat mai mult de corpul vostru. Iar daca aveti ocazia, oriunde mergeti in vacanta, cautati si un studio de Pilates si faceti cateva sedinte acolo. O perspectiva noua nu strica niciodata. Iar bariera de limba nu este atat de mare precum pare! Din fericire, miscarea are un limbaj universal.  

Cora Tataru

http://www.happycorapilates.ro

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *