/
/
Cele mai bune exercitii pentru constipatie

Cele mai bune exercitii pentru constipatie

08 Jan 2016
|
Cele mai bune exercitii pentru constipatie
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-close-up-view-business-people-doing-yoga-office-image56480045

Care sunt cele mai bune exerciții pentru constipației? Orele lungi de lucru, timp mai putin pentru odihna, o alimentatie bogata in produse de tip fast-food, o dieta saraca in fructe si legume sau alte alimente bogate in fibre, toate acestea ne pot afecta organismul in timp, iar una dintre primele probleme aparute este constipatia.

Fie ca este vorba despre un tranzit incetinit sau de o consistenta dura a materiilor fecale, specialistii au aratat ca unul dintre factorii care imbunatatesc tranzitul intestinal consta in activitatea fizica de natura moderata.  

Pe langa remediile obisnuite impotriva constipatiei (alimentatie bogata in fibre, de pana la 50 de grame pe zi, o hidratare corespunzatoare, controlul stresului si stabilirea unei rutine a defecatiei), specialistii au aratat ca efectuarea cu regularitate a exercitiilor fizice, macar de trei ori pe saptamana, stimuleaza functionarea eficienta a musculaturii intestinale, a caror contractie mult mai eficienta asigura un tranzit mai rapid. In plus, exercitiile fizice ajuta in ameliorarea constipatiei prin scaderea timpului necesar pasajului alimentelor digerate prin intestinul gros, limitand cantitatea de apa absorbita inapoi in organism din materiile fecale, acestea ramanand cu o consistenta mult mai elastica si mai usor de eliminat.

Exercitiile fizice, pe langa imbunatatirea circulatiei, a respiratiei, si deci a oxigenarii musculaturii netede de la nivel digestiv, stimuleaza si sistemul nervos, cu rol extrem de important in functionarea optima a digestiei.

Unii specialisti considera ca nu exista anumite exercitii fizice specifice in tratarea constipatiei, prim urmare orice activitate fizica aerobica este eficienta, cum ar fi gimnastica, inot, jogging, ciclism si chiar mers pe jos. In plus, stretching-ul si yoga sunt benefice in tratarea constipatiei.

Yoga ajuta la revitalizarea si stimularea fluxului sanguin in intregul organism. Să descoperim cele mai bune exerciții fizice!

Multe posturi din yoga presupun miscari ale pelvisului. Prin urmare practicarea yoga ajuta in mod eficient in tratarea constipatiei. Iata cateva pozitii care, practicate in mod regulat, regleaza si imbunatatesc tranzitul intestinal:

Mayurasana – unul dintre cele mai bune exerciții pentru constipatie

– imbunatateste digestia si elimina efectele toxice ale alimentelor nesanatoase; in plus, descreste presiunea  intraabdominala, imbunatatind funciile hepatica si splenica. Aceasta pozitie este potrivita si in tonifierea intestinelor si, intr-un final, eliminarea constipatiei.

Ardha-Matsyendrasana – stimuleaza functiile pancreasului, stomacului, rinichilor, ficatului, splinei, colonului ascendent si descendent si imbunatateste astfel tranzitul intestinal, eliminand constipatia.

Halasana – creste circulatia sanguina in zona pelvica, imbunatateste digestia si ajuta la buna functionare a intestinelor si a ficatului. 

Pavanmuktasana – ajuta la eliminarea gazelor intestinale, problema des intalnita in cazul constipatiei cronice. In plus, aceasta postura ajuta la vindecarea multor afectiuni digestive, inclusiv a dispepsiei si usureaza refluxul acid cauzat de indigestie. 

Baddha Konasana – cele mai bune exerciții pentru constipatie

– elimina balonarea, crampele stomacale si usureaza pasajul intestinal al gazelor. Aceasta postura ajuta si la reducerea stresului, lucru extrem de important pentru o buna digestie si o functionare optima a aparatului digestiv. 

Anca Grecu

DOCTOR IN EDUCATIE FIZICA SI SPORT

GENERAL MANAGER

www.aviatieicenter.ro 

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *