
Auzim in stanga si in dreapta despre fitness iar practicarea lui a devenit o moda. Fitnessul este un sport trendy iar sala de fitness un loc de intalnire pentru cei care au grija de propria imagine si de silueta. Sa fie acesta adevarul? Sau adeptii fitness-ului sunt interesati sa practice fitness si pentru a avea o viata sanatoasa? Indiferent care ar fi raspunsul, fitness-ul inglobeaza diverse activitati atata pentru femei, cat si pentru barbati.
Ce inseamna „fitness”?
Termenul „fitness” provine din cuvantul englezesc “fit” care inseamna „forma” si inglobeaza diferite activitati fizice: antrenarea muschilor (exercitii de forta), stretching, exercitii cardio. Toate aceste activitati pun la treaba o mare categorie de muschi, antrenand grupe diferite. Fitnessul se practica in Sali si centre special amenajate. Dar poate fi practicat si acasa, cu sprijinul unor material pe support DVD, al muzicii sau, mai recent, a jocului Wii Fit care propune amatorilor multe jocuri sportive amuzante.
Care sunt activitatile „fitness”?
Printre activitatile sportive pe care le inglobeaza notiunea de fitness, unele sunt mai blande iar altele mai intense, totusi nu trebuie depasita masura in practicarea lor. Fitness-ul include:
– Exercitii cardio – asa cum indica si numele, acestea antreneaza inima si o ajuta sa se fortifice si sa functioneze mai bine. Ele cuprind un lant de exercitii care au scopul de a accelera ritmul cardiac.
– Exercitii tip-intinderi – stretching care relaxeaza muschii si ii intretin.
– Abdo-fesieri – pun accentul pe intarirea musculaturii din aceste zone ale corpului.
– Gimnastica – include exerci cu efort progresiv care inclazesc muschii.
– Exercitii la aparate – pot fi cardio sau de lucrare a diferitilor muschi. Cel mai cunoscut aparat este banda de alergat care include miscari mai rapide sau mai lente pe o platforma dreapta sau in panta. Dar in ultima perioada unul dintre cele mai moderne aparate este Power Plate
– Aerobic – aceasta activitate este inclusa tot la fitness. Ea presupune o gimnastica ritmica ce modeleaza corpul si oxigeneaza tesuturile prin miscari energice, in ritmul muzicii. Aerobicul a fost inventat de doctorul Kenneth Cooper in anul 1968.
Fitness pentru o viata sanatoasa: Beneficiile fitness-ului asupra sanatatii
La nivel cardiovascular, fitnessul practicat cu regularitate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si reduce riscul de infarct, intarind puterea si rezistenta inimii care este un muschi ca oricare altul si trebuie antrenat. La nivel muscular, fitnessul regulat si sustinut duce la cresterea masei musculare si la scaderea celei grase. Fitness-ul este foarte eficient in procesul de slabire, conturand silueta problema mai bine decat orice alt produs miracol. De asemenea, avantajul este ca se pot lucra exact zonele cu probleme (fese, abdomen). Fitness-ul, ca orice al sport, te scapa de stress si iti da incredere in tine iar daca il practici la sala, ai ocazia sa si socializezi.
