Candida este o ciuperca pe care o gasim intr-o cantitate foarte mica in cavitatea bucala si in intestine. Rolul sau principal este de a stimula digestia si absorbtia de nutrienti. Atunci cand candida se dezvolta insa in exces, aceasta poate penetra peretii intestinali si intra astfel in sange, cauzand eliberarea de toxine si aparitia sindromului intestinului permeabil.
De aici pot interveni o serie de probleme, de la cele digestive si pana la depresie.
Exista cativa factori care pot cauza nivelurile candidei sa scape de sub control:
– Un regim alimentar bogat in carbohidrati si zahar
– Prea mult alcool
– Contraceptivele orale
– Un stil de viata foarte stresant
– Excesul de antibiotice
– Pete aparute pe piele sau pe unghii
– Senzatie cronica de oboseala
– Probleme digestive precum balonarea, constipatia sau diareea
– Boli autoimune: tirodita lui Hashimoto, artrita reumatoida, colita ulcerativa, lupus, psoriazis, scleroza multipla
– Dificultati de concentrare, pierderi de memorie
– Eczeme, eruptii pe piele
– Iritabilitate, schimbari bruste ale starii de spirit, anxietate, depresie
– Infectii vaginale, infectii ale tractului urinal, mancarimi vaginale
– Alergii sezoniere
– Pofte intense de zahar si carbohidrati
Odata ajunsa in organism, ciuperca traieste in stomac si in intestine si pe o perioada este tinuta in frau de bacteriile sanatoase ale florei intestinale. Cand sistemul imunitar nu mai face fata, incepe sa se dezvolte necontrolat si se localizeaza in diverse parti ale corpului.
Toxinele eliberate de candida pot ajunge in orice tesut sau organ, ducand astfel la boli foarte grave (cardiovasculare, astm, sinuzita, cancer, infectii, diabet, hipoglicemie etc.) De multe ori, candidoza (excesul de candida) se afla la radacina unor afectiuni care sunt tratate gresit in lipsa diagnosticului corect. Multi medici considera excesul de candida o problema minora, desi aceasta poate avea consecinte devastatoare asupra organismului prin dereglarea metabolismului si distrugerea sistemului imunitar.
Pentru a afla cu certitudine daca ai un exces de candida in organism, este necesara – pe langa evaluarea simptomelor specifice – si efectuarea unor analize de sange. Se recomanda testarea anticorpilor IgG,IgA si IgM. Cea mai relevanta este insa analiza amanuntita a scaunului, prin care se poate determina prezenta candidei in colon si in intestine.
Exista trei pasi principali pe care trebuie sa ii respecti pentru a scapa de candida: opreste dezvoltarea necontrolata a bacteriei, stimuleaza bacteriile prietenoase (bune pentru organism) si vindeca intestinele pentru ca toxinele sa nu mai fie eliberate in sange.
In acest sens, este necesar un regim alimentar sarac in carbohidrati. Zaharul hraneste bacteria, asa ca incearca sa il elimini in toate formele – dulciuri, alcool, produse de patiserie etc. Incearca sa reduci cat mai mult si consumul de cereale, fasole, fructe, paine, paste si cartofi. De folos este si acidul caprilic, o substanta anti-fungica menita sa „sparga” peretii celulelor daunatoare si sa opreasca evolutia candidei. Bineinteles, in cazul fiecarui pacient se recomanda consultatii cu medicul specialist si un regim de tratament personalizat.
Explorator Wellness Virtual