/
/
Evolutie sau dezvoltare

Evolutie sau dezvoltare

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
meditatie yoga birou corporate dreamstime xxl 54977890 copie 1024x683 1
Evolutie sau dezvoltare

De ce ai alege sa faci coaching in loc sa faci un curs de dezvoltare personala?

Poate iti pui intrebarea acesta des, mai ales de cand coaching-ul a devenit un soi de steag al inovatiei si schimbarii pe care il flutura toata lumea. Toti sunt coaches (unii peste noapte), auzi numai „life” coaching, „business”, „career”, „executive”, „etc.” coaching („coaching la spa”, productie proprie InsideBloom si despreSpa.ro).

Da-mi voie sa te indemn, intai, sa te gandesti ce inseamna pentru tine curs de dezvoltare personala? Pentru mine ar putea insemna un curs de (despre) creativitate, un curs de dans contemporan, un curs de improvizatie teatrala, chiar un curs de rafting, unul de parasutism. Pentru altii, s-ar putea sa insemne altele asemenea: prelegeri, workshop-uri si „event”-uri despre inteligenta emotionala, work-life balance, comunicare, fericire, s.a.m.d.

Ce iti ofera aceste cursuri? Ce iti dezvolta? Asta cauti? Poate ca da – si atunci potrivirea este optima. Poate cauti solutii la niste dileme existentiale sau spirituale si atunci poate nu sunt cele mai potrivite. Poate cauti „motivatia interioara de a face ceva, o schimbare in viata ta”. Stii toate actiunile pe care le vei face, dar nu ai „zvac”-ul. In cazul acesta poate in cele din urma vei obtine si aceasta doza suplimentara de energie. Sau poate nu.

Ca sa fac un pic lumina, iti voi spune ce ofera coaching-ul si ce nu ofera si care este parerea mea despre cursuri (in primul rand) si despre dezvoltare personala (in al doilea rand).

Ce ofera coaching-ul?

Evolutie, atitudine fata de sine, motivatie interioara, solutii in care clientul crede 100% si care sunt cele mai bune la problemele lui personale.

Ce nu ofera coaching-ul?

Sfaturi si solutii „de-a gata”, universal valabile.

Ce ofera un curs (in general)?

O palnie (ineficient) prin care mai multi participanti deodata (ineficient) sunt angrenati in acelasi fel (ineficient) sa invete/ antreneze niste notiuni/ abilitati/ atitudini comune tuturor indiferent de nivelul lor de dezvoltare a acestor notiuni, abilitati, atitudini (ineficient).

Ce ofera dezvoltarea personala?

Dezvoltare „laterala” personala, multilateralism.

Coaching = evolutie. Dezvoltare personala = dezvoltare.

Adica, un coach te ia de bun asa cum esti si de la acest punct tu evoluezi intr-un mod natural, profund, cautand excelenta in felul tau de a fi.

Cursurile de dezvoltare personala te dezvolta (daca le alegi atent) intr-un mod mai degraba extensiv decat intensiv.

Si coaching-ul si cursurile de dezvoltare personala sunt bune daca le potrivesti cat mai exact cu nevoile tale de dezvoltare sau de evolutie. Iar aceasta decizie o poti lua astfel:  

  • ma consider pregatit acum sa imi asum rolul meu in viata? Am inteles care este scopul final, de ce traiesc, ce ma motiveaza si ce ma face fericit? Am niste dileme legate de „ce” fac mai departe efectiv? „Cum” sau „unde” trebuie sa fiu pentru ca acel rol pe care l-am descoperit sa fie implinit?

Atunci fac coaching. 

  • sau, mai degraba sunt inca confuz despre rolul meu in viata, imi plac prea multe lucruri pe lumea aceasta si nu pot renunta la niciunul (mi-ar placea sa fac si asta si cealalta, etc.)?

Atunci mai explorez despre mine, mai incerc diverse tehnici, notiuni, abilitati – pana imi dau seama care mi-e rolul in viata – fac dezvoltare personala. 

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *