/
/
Epilatiile cu ceara fierbinte – pericole si igiena

Epilatiile cu ceara fierbinte – pericole si igiena

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Epilatiile cu ceara fierbinte – pericole si igiena
Close Up On Beautiful Woman Legs In Spa

Epilatiile prin diferite metode sunt operatiuni de indepartare a parului de prisos de pe corp. Acest lucru, in cele mai multe cazuri, tine de estetica, de frumusetea corpului, insa trebuie sa tinem cont si in ce conditii aceasta procedura cosmetica este benefica si igienica.

Cele mai cunoscute tipuri de epilare sunt:

–  cu ceara traditionala, metoda mai putin dureroasa, 

–  cu ceara de unica folosinta cu benzi, metoda mai dureroasa in unele cazuri si la aplicare si la indepartarea parului.

Pericolele aplicarii cerii fierbinti pe piele sunt deosebit de mari in cazul personelor cu probleme ale vaselor sanguine. In general, persoanele cu fragilitate capilara sunt foarte sensibile la epilatiile cu ceara de unica folosinta, cu benzi, metoda igienica si mai putin periculoasa din punct de vedere al sanatatii vaselor de sange. Cu toate acestea si de cele mai multe ori in cunostinta de cauza majoritatea persoanelor sunt adeptele epilarii cu ceara fierbinte..

As dori sa intelegeti si sa alegeti ce este mai benefic pentru sanatatea pielii dumneavoastra si sa incercati orice alt tip de indepartare a parului de prisos. Dar sa un agravati o problema legata de sanatatea vaselor sanguine care in timp va poate crea mari neplaceri.

Vasele de sange ce se vad ca un desen inestetic pe picoare de cele mai multe ori (numite teleangiectazii) au diferite cauze, insa “dusmanii” sunt aceiasi:

–   Expunerea la temperatura ridicata (prin epilatii cu ceara calda, plaja, sauna);

–   Fluctuatiile bruste de temperatura: cald –  rece;

–   Expunerea la temperaturi foarte scazute (ger, vant).

Pe buna dreptate ar urma intrebarea: Ce sa aleg? Intr-un articol urmator o sa descriu o procedura de epilare care nu agraveaza sanatatea vaselor de sange capilare, este vorba despre epilatiile cu zahar.

Revenind la metoda de epilare cu ceara traditionala si refolosibila, aceasta metoda prezinta “un avantaj” economic. Costul scazut, metoda de epilare mai putin dureroasa, mai rapida, insa trebuie sa subliniez anumite aspecte legate de normele corecte de aplicare si de …igiena.

–   CEARA RETOPITA si REFOLOSITA exclude masurile de IGIENA.

Aceasta problema o abordez ca urmare a intrebarilor referitoare la efectele, sau pericolele epilarii cu ceara calda, traditionala, (retopita) si as dori sa lamuresc cateva aspecte legate de “igiena” procedurii.

Personal NU sunt de acord cu retopirea cerii si apoi folosirea ei in continuare si va voi expune aspectele ce ma determina pentru aceasta, fara sa mai punem la socoteala ca normele europene au interzis epilarea cu ceara refolosibila in majoritatea statelor UE, din cauza marelui pericol pentru sanatate, insa la noi atat cosmeticienele cat mai ales clientele au determinat ca aceasta metoda sa fie admisa legal.

Daca-i legal sa vedem pana unde se respecta normele de protectie si igiena si voi incepe cu regula ce o invata fiecare cosmeticiana la cursul de cosmética:

Este interzisa refolosirea prin topire si strecurare a cerii in urmatoarele zone ale corpului:

–  Inghinal;

–  Interfesier;

–  Axial;

–  Pe fata.

Ceara folosita in zonele de mai sus SE ARUNCA!!!

Sa continuam cu cateva notiuni de histologie pentru a intelege argumentle mele:

Stratul superior al pielii este epidemul, iar acesta la randul lui este format din mai multe straturi celulare suprapuse, ultimul fiind stratul cornos, unde se acumuleaza celulele moarte, acestea adera la fasiile de ceara, deci se contopesc in masa de ceara retopita….

In cazul epilatiilor cu ceara calda spre deosebire de alte metode de epilare, aceasta are particularitatea de a adera la stratul viu al pielii si in unele cazuri se “exfoliaza” si parti din straturile vii, ceea ce produce o durere mai persistenta (usturime).

Asadar pe langa celulele moarte, in ceara se pot regasi si fasii de piele, iar in cazul parului mai gros cu radacinii viguroase vor ajunge si picaturi de sange, deoarece bulbii de par sunt vigurosi, iar dupa smulgerea lor apar mici picaturi de sange.

Acum voi fi avocatul partii adverse si voi veni cu argumentele si cliseele cosmeticienelor si clientelor, acesta le-a expus plastic colega mea Irina Gardea – specialista in epilatii cu zahar, iar ea mi-a permis sa iau cateva date ce-I apartin, despre epilatii: “ Cosmeticienele si clientele sunt atat de dependente de ceara traditionala incat nu s-au putut aplica normele europene privind igiena serviciilor de epilat.”

1.   “toata lumea face la fel, deci nu exista pericole, nu exista statistici de imbolnaviri cauzate de acest fenomen”

2.   “in ceara nu mai raman microbi sau virusi deoarece se retopeste la 1800C”.

–      Oare?

Posibil sa nu traiasca bacterii intr-o compozitie fiarta la 1800 C si sa nu existe riscul transmiterii diferitelor boli dermatologice, (specialistii sustin ca virusii traiesc). Insa ma intreb daca agreati ca acea fiertura cu celulele moarte, piele si sange, sa fie reaplicata pe pielea dumneavoastra, dupa ce a mai fost folosita pentru alti clienti(e) inainte?

Raspunsul la aceasta intrebare il dati dumneavoastra. Eu voi prezenta in articolele urmatoare metodele mai putin traumatizante si periculoase de mentinere a sanatatii pielii si a esteticii corpului.

Maria Mihaiu

Cosmeticiana & Trainer Cosmetica 

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *