Efectul aromaterapiei cu ulei de mentă în cazul grețurilor și al vărsăturilor provocate de sarcină a fost de ajutor, arată un studiu publicat în Jurnalul de reproducere și infertilitate al Institutului de cercetare Avicenna din Teheran.
Greața și vărsăturile sunt neplăceri frecvente în prima jumătate a sarcinii. Personal, nu am avut o experiență deranjantă, dar în anumite zile de la începutul sarcinii m-am confruntat cu unele grețuri. Suficient cât să-mi dau seama că nu sunt deloc de neglijat și, mai ales, deloc confortabile. Pur și simplu mă scoteau din ritm, nu aveam chef de nimic. De aceea, pot înțelege cum te simți tu, cea care te lupți cu acest disconfort poate pe tot parcursul sarcinii. Stai liniștită, nu ești singura!
Un anumit grad de greață, cu sau fără vărsături, apare în 50 până la 90% dintre toate sarcinile. Această tulburare pare a fi mai frecventă în țările occidentale și în zonele urbane, în comparație cu țările africane și asiatice. Aceste simptome, deloc de neglijat, pot afecta semnificativ viața personală și profesională a unei persoane. În plus, trebuie ținut cont că femeia gravidă nu poate apela la orice soluție medicamentoasă în perioada sarcinii.
Unul dintre uleiuri aromatice des utilizate în aromaterapie este uleiul esențial de mentă, care are reacții adverse ușoare. Menta blochează receptorii de serotonină și dopamină care sunt implicați în greață.
Diverse cercetări au raportat asocierea anxietății cu greața și vărsăturile din timpul sarcinii. Obiectivul acestui studiu a fost să determine efectul aromaterapiei pe bază de ulei de mentă asupra grețurilor și vărsăturilor în sarcină (NVP).
Acesta a fost un studiu clinic unic, randomizat, controlat, care a fost realizat pe 56 de femei însărcinate cu severitate ușoară până la moderată a NVP și cu vârsta de gestație între 6 și 20 de săptămâni. Vârsta medie a femeilor a fost de 26,39 în grupul de intervenție și de 27,79 în grupul placebo. Majoritatea dintre acestea au obținut o diplomă de studiu de nivel secundar sau mai puțin în două grupuri (89,3% și 92,9%, respectiv în grupuri de ulei de mentă și placebo). Toate femeile participante la studiu erau gospodine și majoritatea erau la a doua sarcină.
După determinarea vârstei gestaționale și a gravității bazei de NVP pentru fiecare femeie, acestea au fost repartizate aleatoriu într-unul dintre cele două grupuri: uleiul de mentă (n=28) sau placebo (n=28).
Aromaterapia prin inhalare a avut loc timp de patru zile, în ambele grupuri. Fiecare grup a primit câte o sticluță închisă la culoare cu același volum (umplută cu ulei esențial de mentă cu o concentrație de 10% în grupul de intervenție și ulei de migdale dulci în grupul placebo) împreună cu un picurător, un număr suficient de bile de bumbac și patru chestionare PUQE pentru a determina severitatea NVP. Li s-a cerut să pună cinci picături de conținut din sticlă pe o bilă de bumbac și să o țină la 1 cm sub nas. Apoi li s-a cerut să inhaleze de trei ori adânc prin nas, în momentul în care se simt greața, de patru ori pe zi.
La sfârșitul fiecărei zile, participantele la studiu au răspuns la unul dintre chestionarele pentru analiza stării de greață (PUQE). În cele din urmă, au fost colectate chestionarele PUQE și au fost completate chestionarele finale pentru fiecare femeie de către cercetător. Au fost utilizate statistici descriptive care includ frecvența, media, indici de abatere standard și teste de analiză statistică. Inclusiv teste T-Test, Chi-square, Fisher’s exact, Mann-Whitney, și ANOVA cu măsuri repetate pentru a analiza datele. De asemenea, înainte de orice analiză statistică, normalitatea datelor cantitative a fost evaluată folosind testul Kolmogorov-Smirnov.
Deși severitatea manifestată de greață și vărsături în sarcină (NVP) în fiecare grup de intervenție a scăzut semnificativ (p <0,001), comparația dintre severitatea NVP în perioada de studiu și cea de la sfârșitul acesteia nu a fost semnificativă statistic între placebo și grupurile de intervenție ((p = 0,227).
Scorurile medii ale NVP în grupul testului cu ulei de mentă s-au redus de la 7,36 în pre-intervenție la 5,18 la sfârșitul perioadei de intervenție de patru zile. În grupul placebo, scorurile medii la pre-intervenție și la sfârșitul studiului au fost de 7,21 și 5,82.
Efectul aromaterapiei pe bază de ulei de mentă și placebo (în conformitate cu posibilitatea unor mecanisme neurologice care provoacă NVP) au fost aceleași în acest studiu. Această asemănare se poate datora impacturilor psihologice ale intervenției asupra femeilor însărcinate.
Sursa:
Autorii studiului: Joulaeerad N 1 , Ozgoli G 2 , Hajimehdipoor H 3 , Ghasemi E 4 , Salehimoghaddam F 1 .
Explorator Wellness Virtual