Efectele periculoase ale privării de somn – Am un proiect de finalizat până mâine și încă mai am multe de făcut. A, nici nu mă gândesc să nu-l finalizez la timp. Cu siguranță voi sta până târziu în noapte să lucrez. Eventual dorm puțin mai mult dimineață. Doar nu o fi foc dacă nu dorm suficient. Mă descurc eu cumva mâine.
Îți sună cunoscut acest „plan”? Ni s-a întâmplat tuturor la un moment dat, însă a doua zi parcă nu suntem chiar noi. Parcă nu funcționăm chiar la capacitate maximă. Oare nu am fi putut să dormim seara la timp și să ne trezim dimineața mult mai devreme? Cu mintea odihnită, sigur reușeam să lucrăm mai bine.
Laboratorul de somn și învățare de la Universitatea de Stat din Michigan a realizat în 2019 unul dintre cele mai mari studii dedicate somnului care au existat vreodată. Conform descoperirilor recente, privarea de somn este chiar mai dăunătoare pentru corpul nostru și pentru capacitatea noastră de a îndeplini sarcinile decât se credea anterior.
Studiul sugerează că atenția nu este singura funcție cognitivă afectată de privarea de somn. Acesta este unul dintre cele mai mari studii făcute vreodată despre privarea de somn. De asemenea, unul dintre primele care a cercetat modul în care lipsa unui somn suficient are impact asupra a ceea ce cercetătorii numesc „menținerea locului”, capacitatea de a finaliza o sarcină fără a pierde locul, în ciuda potențialelor întreruperi.
„Cercetările noastre au arătat că privarea de somn dublează șansele de a face erori și triplează numărul de lipsuri în atenție, ceea ce este uimitor. Persoanele lipsite de somn trebuie să fie precaute în absolut tot ceea ce fac și pur și simplu nu pot avea încredere că nu vor face erori costisitoare și cu consecințe tragice”, au declarat coautorii cercetării Fenn și Michelle Stepan, potrivit sciencedaily.com.
„Descoperirile noastre au eliminat o teorie comună care sugerează că atenția nu este singura funcție cognitivă afectată de privarea de somn.”, a spus Michelle Stepan.
Definiția somnului sănătos depinde de mai mulți factori. Cum ar fi durata somnului și de câte ori se trezește o persoană în timpul nopții. Calitatea somnului este subiectivă și include, de asemenea, satisfacția somnului, cât timp petrece o persoană în pat în comparație cu timpul de somn și vigilența manifestată după somn. Cercetările arată că somnul slab este asociat cu sănătatea fizică și psihică. Inclusiv cu boli de inimă, obezitate, diabet, hipertensiune și depresie.
„Unii oameni lipsiți de somn ar putea îndeplini sarcini de rutină. Dar rezultatele noastre sugerează că finalizarea unei activități care necesită urmărirea mai multor pași, cum ar fi un medic care finalizează o procedură medicală, este mult mai riscantă în condiții de privare de somn.”, explică Stepan.
Cercetătorii au recrutat 138 de persoane pentru a participa la evaluarea somnului peste noapte. 77 de persoane au rămas treze toată noaptea și 61 s-au dus acasă să doarmă. Înainte de a merge la culcare, seara, fiecare participant a finalizat două sarcini cognitive. O sarcină a măsurat timpul de reacție, în timp ce cealaltă a măsurat capacitatea de a rămâne concentrat pe o sarcină. Chiar și în cazul întreruperilor. Apoi, fiecare persoană a îndeplinit aceleași două sarcini în dimineața următoare. Fie a dormit normal, fie a stat trează toată noaptea.
În general, cercetătorii au descoperit că participanții din ambele grupuri au avut o rată de eroare de 15% în sarcinile de seară. Dar această rată aproape s-a dublat (până la 30%) în rândul grupului de persoane lipsite de somn dimineața. Participanții din grupul de odihnă au obținut aproximativ aceeași rată de eroare dimineața ca în noaptea precedentă.
„Există unele sarcini pe care oamenii le pot face pe pilotul automat care nu pot fi afectate de lipsa somnului. Cu toate acestea, privarea de somn provoacă deficite răspândite în toate aspectele vieții de zi cu zi. Iar aceste efecte negative pot fi mai profunde decât se credea anterior.”, a concluzionat Kimberly M. Fenn, unul dintre autorii studiului.
Sursa:
Studiul este publicat în Journal of Experimental Psychology: General.
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191121183923.htm
Explorator Wellness Virtual