Mi se pare important de explicat diferenta intre Tratamente Spa Ayurvedice si Tratamente Medicale Ayurvedice, de acestea din urma am putea beneficia in Centre de Sanatate ori Clinici Ayurvedice. Aceasta diferenta trebuie bine inteleasa si extinsa si la celelalte terapii complementare care se practica in Spa-uri.
Spa-ul isi propune sa ne arate drumul inspre un mod de viata sanatos. Indiferent daca alegi un singur tratament Spa, o zi la Spa sau o saptamana intr-un Spa Ayurvedic, vei pleca de acolo mai puternic, mai echilibrat, cu o vigoare renascuta si un plus de incredere in viata. Tratamentele Spa Ayurvedice sunt pentru odihna, relaxare si reintinerire. Fiind deosebit de nutritive, dau un impuls sistemelor imunitar si nervos si o constientizare a starii de bine, ajutandu-te sa atingi nivelul de energie pe care il doresti.
Intr-o Clinica, tratamentele corporale, care pot sa aiba chiar aceleasi nume ca si tratamentele dintr-un Spa Ayurvedic, se adreseaza insa bolilor si sunt o parte semnificativa a procesului vindecarii. Tratamentele se executa obligatoriu in mai multe sedinte, o data pe zi si intre 7 si 21 de zile consecutive.
Clinicile beneficiaza de asemenea de medici si specialisti cu un nivel de pregatire superioara pregatirii practicienilor din Spa-uri.
– un Curs de baza teoretic – introducere in istoria si filozofia Ayurvedica, mitologie, teoria celor 5 elemente, teoria tri-doshica, terapii senzoriale, psihologie Ayurvedica si fundamentele determinarii tipului constitutiv. Cursul trebuie completat in 30 de zile si e accesibil si online.
– Apoi pe parcursul a 45 de ore de practica, studentii invata Abhyanga, Shirodhara si Svedana.
Studentii pot opta apoi si pentru practica in Masaj al punctelor Marma, alte tratamente corporale Ayurvedive, tratamente faciale etc. cu un numar variat de ore de practica pentru fiecare.
– Nivel 1 de educatie in principiile si practicile Ayurveda (545 ore)
– si apoi cursurile practice de masaj si tratamente corporale Ayurvedice.
La completarea acestora este considerat licentiat in masaj si bineinteles se poate specializa si in alte tehnici de masaj, straine de Ayurveda. Nivelul 1 de educatie este si pentru aceia care urmaresc sa primeasca cunostinte de autovindecare sau numai o dezvoltare personala, absolventii avand si dreptul de a conduce traininguri educationale si seminarii Ayurveda.
Un Nivel 2 de educatie (1282 ore) e dedicat managementului bolii, diagnosticarii si teoriei Pancha Karma (de dezintoxicare). Absolventii acestui nivel de educatie si care au o diploma Bachelor (bacalaureat in sistemul nostru) pot aplica pentru un Master la o Universitate Hindu Vedica. Un Master este numai un titlu academic si nu permite un drept de training sau practica clinica.
Cei care completeaza nivelul 2 pot sa urmeze Nivelul 3 de educatie Ayurveda (1598 de ore). E vorba de 6 luni internship in Medicina Preventiva. In timpul acestuia studentii vor consulta cel putin 40 de pacienti pentru a-i ajuta la o transformare armonioasa a stilului de viata si la imbunatatirea starii de sanatate. Ei vor castiga experienta lucrand cu diete, ierburi, aromaterapie, terapie mantra, yoga si alte practici Ayurvedice. Week-endurile sunt dedicate seminariilor: managementul cazurilor, psihologia pacientilor etc. Titlul obtinut este de Ayurvedic Health practitioner. Acestia vor putea apoi practica pe cont propriu sau in clinici deja existente.
In acest timp va consulta si trata, sub supravegerea unui medic specialist, alti cel putin 40 de pacienti cu serioase simptome si conditii de sanatate. Exista si clase aditionale acestui program care se concentreaza pe managementul cazurilor. Abia apoi absolventul va fi capabil sa practice Medicina Ayurvedica.
Un Medic Ayurvedic studiaza 4 ani la o Universitate. Exista numeroase Universitati in India care pregatesc medici in medicina traditionala Indiana si Kerala e recunoscuta drept casa educatiei Ayurvedice. Dar nu numai, practic pe toate continentele azi gasim Universitati de Medicina Complementara, care includ si Ayurveda. In Asia bineinteles sunt o serie de asemenea universitati, dar si in SUA si Canada. Pentru promovarea unei practici etice si sigure a medicinei traditionale Indiene in Vest, numeroase universitati au luat nastere si in Europa. Le gasim in Austria, Anglia, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Belgia, Olanda, Polonia, Spania, Suedia, Elvetia. Sunt relativ noi si s-au nascut ca urmare a constientizarii tot mai puternice a faptului ca a preveni e mai bine decat a trata si a unei intoarceri catre natura si mijloacele naturale de vindecare.
Pe cand o Universitate Ayurvedica sau de Medicina Complementara si in Romania?
Home V2 Blocks
The Spa Book– J. C.-Bailey, Dr. J. Harcup and J. Harrington, 2003, London: Cengage Learning EMEA
Maria Rendes – Spa Consultant Colaborator
SPARTNER- The Wellness Consultants
0727 912 653
www.spartner.es
Spa Consultant Colaborator