E sanatos sa plangi. Multe persoane afirma ca se simt mai bine dupa ce plang. Nimic mai adevarat. Pentru ca indiferent daca a avut loc o tragedie sau pur si simplu ai avut o zi proasta la munca, lacrimile te ajuta sa te descarci si sa te refaci. Mai mult, ultimele studii in domeniu arata ca plansul ar fi o modalitate foarte eficienta prin care organismul „se spala” de chimicale si alte substante daunatoare.
Lacrimile au, asadar, efect detoxifiant. Dar nu toate tipurile. Taiatul unei cepe nu te va ajuta in procesul de eliminare a toxinelor. Specialistii au descoperit ca exista trei tipuri de lacrimi.
Dr. William H. Frey II, un biochimist din Minnesota, a descoperit ca – din punct de vedere chimic – exista diferente majore intre lacrimile emotionale si cele aparute din cauza unor factori iritanti (cum ar fi ceapa). Lacrimile provocate de stres sau alte emotii contin o cantitate mult mai mare de hormoni pe baza de proteina – prolactina, adenocorticopul si leucina encefalina ar fi doar cateva exemple (acesta din urma este si un puternic hormon natural anti-durere).
Cu totii avem nevoie de stratul protector care ne acopera ochii. Acest strat poarta si numele de lacrimi bazale. Fluidul este secretat de glandele lacrimale, aflate deasupra fiecarui ochi – fara ele, am fi mult mai predispusi la bacterii si la uscarea completa a ochilor.
Se produc atunci cand ne intra ceva in ochi sau cand reactionam la un anumit factor iritant (gaze, ceapa etc.). Atunci cand se simt in „pericol”, glandele lacrimale secreta automat mai multa apa pentru a ne proteja privirea.
Plansul ajuta la reducerea nivelului de stres. Conform studiilor desfasurate in Minnesota, eliminarea hormonului adenocorticop (ACTH) – care a fost identificat exclusiv in lacrimile legate de emotii – ajuta la eliminarea tensiunilor si la rezolvarea dezechilibrelor cauzate de stres. Practic, prin lacrimi ne descarcam de substantele toxice cu care ne-a incarcat o anumita perioada de suferinta sau nemultumire.
· 88.8% dintre oameni se simt mai bine dupa ce plang;
· In medie, o femeie plange de 47 de ori pe an, in timp ce un barbat doar de 7 ori pe an;
· Pana la pubertate, plangem mult mai mult decat atunci cand suntem adulti;
· Barbatii elimina mai multe toxine atunci cand plang din motive emotionale;
Surse:
netdoctor.co.uk/
lifehack.org
medicaldaily.com
Explorator Wellness Virtual