/
/
E o idee groaznica sa lucrezi sase zile din saptamana

E o idee groaznica sa lucrezi sase zile din saptamana

27 Nov 2013
|
E o idee groaznica sa lucrezi sase zile din saptamana
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-stressed-man-working-desk-busy-creative-office-image29484538

Titlul articolului nu este nici pe departe o gluma. Desi din ce in ce mai multe persoane au facut din „muncitul in week-end” un obicei, acesta ar putea influenta in mod negativ performantele noastre pe termen lung. Contrar aparentelor, rutina „workaholica” nu ne stimuleaza creierul, ci ne afecteaza starea de sanatate si implicit realizarile profesionale.

Ultimele cercetari vin in sprijinul saptamanii cu 40 de ore de munca, aratand cum extinderea programului de lucru duce la probleme serioase de sanatate, depresii si dezechilibru in viata personala.

Explicatia este destul de simpla – avand din ce in ce mai putin timp liber la dispozitie, oamenii renunta la obiceiurile sanatoase si introduc in rutina zilnica activitati mai putin prietenoase cu organismul:

  • mancare la pachet in locul mancarii gatite;
  • ore suplimentare in loc de sport;
  • munca in loc de somn si timp petrecut in fata calculatorului in locul celui petrecut cu familia.  

Desi am enumerat deja mai multe consecinte nefaste asupra sanatatii, n-am pomenit inca repercusiunea cea mai sumbra si anume degradarea functiilor cognitive.

Un studiu cu durata de cinci ani, efectuat de Jurnalul American de Epidemiologie, a avut in esantion doua categorii de persoane. Cele care lucreaza 40 de ore pe saptamana (8 ore pe zi, de luni pana vineri) si cele care prefera sa munceasca si in week-end, ajungand la 55 de ore de lucru pe saptamana. Subiectii au efectuat teste de inteligenta, capacitate de analiza si sinteza, vocabular si memorie. Rezultatele au fost surprinzatoare – spre deosebire de persoanele care lucreaza 40 de ore saptamanal, participantii care munceau 55 de ore aveau un vocabular mult mai sarac si nici memoria lor nu functiona la nivel optim.

Tasha Eurich, executive coach si totodata autoarea cartii „Bankable Leadership”, a ajuns la concluzia ca reducerea orelor de lucru, reorganizarea pauzelor (pauze mici si dese in locul celor lungi si izolate), precum si vacantele ocazionale cresc productivitatea angajatilor.

Extinderea orelor de lucru nu are nici pe departe efectul la care se asteapta toata lumea – acela de crestere a productivitatii

Munca peste program nu functioneaza decat in cazuri izolate, iar transformarea acesteia intr-o rutina poate duce la consecinte dezastruoase asupra productivitatii.

Potrivit unui alt studiu, desfasurat de sociologul Sara Robinson si publicat in cadrul AlterNet, orele de munca peste program afecteaza semnificativ productivitatea. Dupa opt saptamani in care un angajat lucreaza constant cate 60 de ore pe saptamana, productivitatea acestuia scade considerabil, atat de mult incat rezultatele obtinute de el la finalul celor opt saptamani ar putea fi obtinute de un angajat fara performante notabile pe parcursul unei singure saptamani cu 40 de ore de munca. In cazul in care orele de lucru sunt si mai multe, adica aproximativ 70-80 pe saptamana, efectele asupra productivitatii sunt si mai agresive – se ajunge in doar trei saptamani la un asa-numit „break-even point” al productivitatii, iar incepand cu acest moment randamenul angajatului va scadea considerabil.

Moda celor sase zile de lucru pe saptamana a inceput inca din secolul XIX

S-a trecut la cinci zile de lucru pe saptamana abia odata cu Henry Ford, cel care a introdus conceptul celor 40 de ore saptamanale de munca in preajma anilor 1920. Henry Ford a dezvoltat noul program de lucru pentru a creste productivitatea angajatilor care se descurcau mult mai bine la locul de munca in noile conditii.

In cazul in care vrei si tu sa cresti productivitatea angajatilor tai sau pur si simplu vrei sa ii faci o sugestie sefului tau cu privire la aceasta problema, apeleaza cu incredere la programele Holistic Wellness care, odata implementate, duc la cresterea performantelor companiei prin imbunatatirea stilului de viata al angajatilor. Aceasta actiune presupune cate un program personalizat pentru fiecare angajat, care va aduce beneficii atat pentru viata profesionala, cat si pentru cea personala. Obiectivul principal implica optimizarea R.O.I.-ului fiecarui angajat, insa metoda de abordare reprezinta un concept unic in Romania, pe care te invitam sa-l explorezi aici

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare