/
/
Despre Yoga si Chakre. Intrebari si raspunsuri.

Despre Yoga si Chakre. Intrebari si raspunsuri.

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Despre yoga si chakre. Intrebari si raspunsuri.
Traditional alternative therapy or medicine, Chinese health symbol, chakras; concept of healthy lifestyle

Despre yoga si chakre. In ultimii treizeci de ani, multi doctori si oameni de stiinta au incercat sa experimenteze efectele pe care yoga le are asupra organismului uman. Intr-o prima faza, se credea ca asanele sunt un soi de exercitii fizice pentru corp si muschi. Dar intre timp, swami sivananda saraswati din rishikesh, un maestru recunoscut la nivel mondial, a devenit un scriitor cunoscut pe subiecte precum yogasana sau pranayama. El a introdus ideea conform careia yoga nu este o simpla forma de miscare, ci are efecte importante asupra tuturor proceselor interne din corp.

Initial, persoanelor rationale le-a fost greu sa accepte acest lucru. Cum ar putea asanele (posturile de yoga), pranayama (tehnicile de respiratie) si hatha yoga shatkarmas (practicile de purificare) sa vindece boli „incurabile” precum astmul, diabetul, tensiunea arteriala, dar si afectiuni ale pielii (psoriazis, dermatita) sau ale altor organe (ulcere, artrita, reumatism)? Nimeni nu contesta efectele benefice ale terapiei yoga, insa era greu de crezut ca ar avea o influenta atat de mare asupra omului.   Atunci cand Swami Sivananda si-a scris cartea, el a lansat cateva „piste”.

Despre yoga si chakre: Prima dintre ele se refera la faptul ca practicarea regulata a asanelor (posturilor de yoga) ar avea puterea de a inlatura dezechilibrele hormonale.

Exista multe glande in corp. Unele se numesc endocrine (pentru ca injecteaza fluid hormonal direct in vasele de sange). Ei bine, acest sistem hormonal endocrin este foarte important pentru ca poate schimba intreaga structura a organismului, respectiv temperamentul si natura persoanei in cauza.   

Sa luam ca exemplu tiroida, situata in partea inferioara a gatului. Este responsabila, printre altele, pentru controlul temperaturii corpului. Incepe sa functioneze – de regula – in jurul varstei de doisprezece ani si se opreste la saptezeci sau optzeci (uneori si mai devreme). In toti anii in care glanda tiroida este activa, ea secreta in total o cantitate de hormoni egala cu aproximativ un sfert dintr-o lingurita, eliberata minutios in vasele de sange, in cantitati, desigur, infime. Imagineaza-ti ca acea picatura de hormon mentine rata metabolica, temperatura interioara a organismului si echilibrul emotional.   

Intr-un mod similar functioneaza si alte glande din corp: pancreasul care secreta insulina, glandele suprarenale, raspunzatoare pentru adrenalina, sau gonadele (care produc ovule si sperma). Orice dezechilibru in sistemul hormonal poate cauza boli. Swami Sivananda scria acest lucru in cartea sa in jurul anilor 1940. In timp, s-a demonstrat ca a avut dreptate.   

Ce face yoga pentru a corecta dezechilibrele? 

Yoga inseamna uniune sau conectare. Hatha yoga este o stiinta in cadrul careia doua sisteme din corp se unesc – soarele si luna, mintea si prana, forta mentala si cea vitala.  

Acestea doua sunt responsabile pentru existenta fizica si functioneaza in fiecare centimetru al organismului nostru. Din nou, orice dezechilibru la acest capitol inseamna boala.   

Prana

inseamna energie vitala si raspunde de toate functiile fiziologice ale corpului, de la mobilitate, temperatura, digestie, excretie, circulatie pana la respiratie si multe altele. Daca aceasta forta paraseste trupul, intervine moartea.   

Mintea

Cealalta forta majora este constiinta, cea care ne ajuta sa simtim si sa gandim. Atunci cand constiinta lipseste, noi putem trai, dar fara sa stim constienti de acest lucru. Am duce o viata lipsita de sens si am putea avea in fata la fel de bine flori sau un mar putrezit, caci noi nu vom cunoaste diferenta.   

Revenind la stiinta hatha yoga, un echilibru intre principiile mental si vital este esential. Atunci cand principiul pranic nu este armonizat, intervin bolile fizice (somatice). Iar daca apar dezechilibre la nivelul mintii, apar afectiunile psihice.   

O boala isi poate avea originea in minte si sa afecteze ulterior corpul fizic. Sau invers. Poate izvori din organism si sa afecteze abia apoi mintea.

Prima categorie poarta denumirea de boli psihosomatice, iar a doua de boli somato-fizice. Nu exista boala pur fizica sau pur somatica si tocmai de aceea hatha yoga incearca sa mentina echilibrul intre cele doua tipuri de energie.   

Despre yoga si chakre: Ce reprezinta cele sapte chakre?   

Avem impresia ca oamenii au devenit mai inteligenti cu timpul, odata cu inventiile tehnologice uluitoare din ultimele secole. De fapt, acest lucru este departe de adevar, cum remarca si Swami Satyananda, un maestru in yoga. Studiile antice ale indienilor ne-au lasat o mostenire fundamentala pe care inca nu am reusit sa o deslusim in totalitate. De acest patrimoniu spiritual tin si chakrele, niste vortexuri de energie situate la intersectia dintre trup si spirit. In medicina occidentala, le numim puncte psihosomatice. 

Mooladhara

se mai numeste si „chakra radacinii” – „moola” inseamna „radacina”, iar „adhara” „sprijin”. La barbati, se gaseste intre anus si organele sexuale. La femei, se afla in cervix, in punctul in care se intalnesc uterul si vaginul.

Swadhistana

situata la baza osului coccis – aceasta chakra este baza exprimarii de sine in lume. Manipura chakra se gaseste chiar sub ombilic si inseamna literalmente „orasul bijuteriilor”. Iar denumirea este justificata, avand in vedere ca vorbim despre centrul in care este stocata energia vitala a organismului.

Anahata

situata in spatele inimii – ea este sursa sunetului neintrerupt.

Vishuddhi chakra

corespunde sediului purificarii, cel care armonizeaza toate contradictiile si curata de „otravuri”.

Vishuddi

aflata in spatele gatului – nectarul si otrava sunt separate si rafinate.

Ajna chakra

este centrul de comanda de unde primim instructiuni de la maestrul (guru) interior sau exterior. Cuvantul „ajna” in sine inseamna „comanda”. Localizarea este intre cele doua sprancene, in varful coloanei spinale.

Bindu

este exact punctul in care brahmanii hindusi pastreaza un mot de par. De fapt, cuvantul „bindu” vine de la „bind” (din sanscrita) si inseamna „a divide”, „a imparti”. Este locul in care sinele se divide si se gaseste totodata punctul care alimenteaza intreg sistemul optic: Sahasrara. Ii corespunde florii de lotus cu mai multe petale. Natura sa este infinita. In plan fizic se asociaza cu glanda pituitara, care controleaza fiecare glanda din organism.   

Despre Yoga si Chakre: O alta conexiune interesanta: diferitele religii tind sa acorde o importanta mai mare unei anumite chakre: de exemplu, chakra Ajna este simbolul hindusilor, pentru musulmani mai importanta este Bindu (Sahasrara), Anahata (chakra inimii) ii reprezinta pe crestini, in timp ce in budism accentul se pune pe Manipura.  

Autor: Avisek Majumdar Instructor Yoga Consultant Wellness Terapeut Ayurveda www.yogatimisoara.ro

Articolul a fost publicat in Revista Spa&Wellness editia Septembrie 2015.   

Subiecte:Yoga

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *