/
/
Despre stres

Despre stres

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
DSC 4617 2 1 960x1024 1
Despre stres

Ciudat lucru este stresul, il gasesti peste tot si te costa extrem de mult. Ne dorim relaxare, dar o amanam pentru ca nu stim cine e stresul si ce face el.

Hai sa ne imaginam omul ca o frumoasa cetate medievala, bogata si infloritoare la care lucram zilnic pentru prosperitatea ei. Incercam sa aducem cat mai multe bunuri si oameni in interior si trimitem vanzatori cu marfuri scumpe in exterior. Si cetatea aceasta are un turn inalt cu un paznic care pandeste pericolele. Paznicul are un clopotel din care suna cand crede ca ceva ar putea ameninta cetatea.

De cate ori anunta el un posibil pericol portile se inchid, dupa putin timp toata populatia se opreste din activitate si face tot ce ii sta in puteri sa apere cetatea. La inceput pagubele sunt minime, mai ales ca majoritatea pericolelor sunt alarme false. Dar incet incet locuitorii sunt tot mai epuizati de acest dute-vino intre munca si aparare iar cetatea, lent si constant, regreseaza, comertul e tot mai anemic, iar zidurile incep sa cedeze.

Alteori apare un inamic puternic si toata cetatea intra in lupta, intai cu mijloacele disponibile, apoi, ca la un adevarat asediu se foloseste orice este la indemana: pietrele din ziduri, vasele de gatit, tacamuri, mobilier etc. pana cand inamicul se retrage sau cedeaza cetatea. Iar dupa ce inamicul dispare ea va fi reconstruita cu mult mai multe intarituri si provizii de lupta.

Cetatea suntem noi, corp si suflet

Paznicul este mintea noastra. Clopotelul este hormonul de stres care ne opreste din orice activitate interna precum digestia, reproducerea, curatarea celulara, apararea de virusi si alte activitati ale sistemului imunitar. Acest hormon creeaza o stare de urgenta in care toate resursele de energie sunt scoase in circulatie. Mai mult creierul e si el oprit din procesele de gandire logica, creatie, memorare, imaginare si focalizat cu toate resursele doar asupra problemei. Cu cat suna mai mult timp clopotelul cu atat vor fi ravagiile mai mari, indiferent cat de amenintator e in realitate inamicul.

Ce ramane la finalul bataliei reale sau imaginare?

Oboseala, chiar epuizare, boala, foamete, imbatranire prematura, sterilitate, obiective neindeplinite, relatii sociale stricate si lista poate continua.

In aceasta lumina, a avea un paznic istet, care nu suna alarma din orice motiv, e cel mai mare atu posibil. Dar despre aceasta vom discuta in episodul urmator. 

Cristina Poenariu, psiholog si trainer dans anti-stres la Mukti Retreats

In luna martie ti-am pregatit un retreat dedicat starii de bine:

re(discover) YOUR POWER

26 – 29 MARTIE 2020

Fa o incursiune in lumea fericirii tale!

85071762 490989295163100 735284313582469120 o 1 1024x576 1
Subiecte:Yoga

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *