Ciudat lucru este stresul, il gasesti peste tot si te costa extrem de mult. Ne dorim relaxare, dar o amanam pentru ca nu stim cine e stresul si ce face el.
Hai sa ne imaginam omul ca o frumoasa cetate medievala, bogata si infloritoare la care lucram zilnic pentru prosperitatea ei. Incercam sa aducem cat mai multe bunuri si oameni in interior si trimitem vanzatori cu marfuri scumpe in exterior. Si cetatea aceasta are un turn inalt cu un paznic care pandeste pericolele. Paznicul are un clopotel din care suna cand crede ca ceva ar putea ameninta cetatea.
De cate ori anunta el un posibil pericol portile se inchid, dupa putin timp toata populatia se opreste din activitate si face tot ce ii sta in puteri sa apere cetatea. La inceput pagubele sunt minime, mai ales ca majoritatea pericolelor sunt alarme false. Dar incet incet locuitorii sunt tot mai epuizati de acest dute-vino intre munca si aparare iar cetatea, lent si constant, regreseaza, comertul e tot mai anemic, iar zidurile incep sa cedeze.
Alteori apare un inamic puternic si toata cetatea intra in lupta, intai cu mijloacele disponibile, apoi, ca la un adevarat asediu se foloseste orice este la indemana: pietrele din ziduri, vasele de gatit, tacamuri, mobilier etc. pana cand inamicul se retrage sau cedeaza cetatea. Iar dupa ce inamicul dispare ea va fi reconstruita cu mult mai multe intarituri si provizii de lupta.
Paznicul este mintea noastra. Clopotelul este hormonul de stres care ne opreste din orice activitate interna precum digestia, reproducerea, curatarea celulara, apararea de virusi si alte activitati ale sistemului imunitar. Acest hormon creeaza o stare de urgenta in care toate resursele de energie sunt scoase in circulatie. Mai mult creierul e si el oprit din procesele de gandire logica, creatie, memorare, imaginare si focalizat cu toate resursele doar asupra problemei. Cu cat suna mai mult timp clopotelul cu atat vor fi ravagiile mai mari, indiferent cat de amenintator e in realitate inamicul.
Oboseala, chiar epuizare, boala, foamete, imbatranire prematura, sterilitate, obiective neindeplinite, relatii sociale stricate si lista poate continua.
In aceasta lumina, a avea un paznic istet, care nu suna alarma din orice motiv, e cel mai mare atu posibil. Dar despre aceasta vom discuta in episodul urmator.
In luna martie ti-am pregatit un retreat dedicat starii de bine:
26 – 29 MARTIE 2020
Fa o incursiune in lumea fericirii tale!
Explorator Wellness Virtual