/
/
Despre furie

Despre furie

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Despre furie
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-anxiety-image25472985

Despre furie – A fost odata un baietel furios. Tatal lui I-a dat o punga cu cuie si i-a spus ca de fiecare data cand isi pierde cumpatul sa bata un cui in gard. In prima zi baietelul a batut 37 de cuie in gard. Treptat numarul de cuie a inceput sa scada. A descoperit ca este mai usor sa-si pastreze cumpatul decat sa bata cuie in gard. In sfarsit a sosit si prima zi in care baiatul nu si-a mai pierdut deloc cumpatul. I-a povestit foarte mandru tatalui sau despre isprava, iar tatal l-a rugat sa scoata cate un cui pentru fiecare zi in care se putea stapani.

Zilele au tot trecut si baiatul a fost in sfarsit in stare sa ii spuna tatalui ca nu mai exista cuie in gard. Tatal si-a luat fiul de mana si l-a dus la gard. Te-ai descurcat foarte bine, fiule, dar uita-te la toate gaurile din gard. Gardul nu va mai fi nicand la fel. Cand spui lucruri la manie – lasa cicatrici exact ca acestea. Daca infingi un cutit intr-un om – si il scoti nu conteaza de cate ori spui – iarta-ma – rana este acolo.

Este furia un raspuns adecvat la suferinta si nedreptate sau determina si mai mult conflict. Ajuta sau raneste?

Despre furie si agresivitate

Pentru a gasi si justifica rolul adaptativ al furiei trebuie sa facem deosebirea intre furie si agresivitate.

Agresivitatea este, in conceptia budista, una din cele trei otravuri care ne determina suferinta. O scurta privire asupra vietilor proprii, asupra societatii si a istoriei umanitatii in general ne va confirma ca agresivitatea este una din marile cauze a distrugerii si suferintei.

Ca si in cazul celorlalte doua otravuri – ignoranta si pasiunea – ceea ce defineste agresivitatea este egoul. Cand furia este eliberata de ego – inceteaza din a fi agresivitate si este energie. Energia pura a furiei poate avea intelepciune si forta. Poate fi chiar revelatoare.

Furia este puterea de a spune nu. Este reactia naturala in fata unei suferinte sau a unei nedreptati pe care vrem sa le oprim.

Traditional, se spune ca compasiunea se exprima prin patru tipuri de energie, sunt metodele avansate prin care intelepciunea si compasiunea actioneaza pentru a usura suferinta.

Dar, exista momnte cand compasiunea ne indeamna sa distrugem. Sa spunem STOP suferintei, Sa spunem TREZESTE-TE din felul in care oamenii obsnuiesc sa se minta. Sa folosim energia furiei de a spune nu la toate acestea este egoist, exploatator si nedrept.

Energia furiei este inerenta in viata noastra – nu putem avea Da fara a avea NU, nu exista lumina fara intuneric. Trebuie sa lucram cu energia furiei pentru a nu se manifesta ca agresivitate si sa gasim intelepciunea ascunsa in ea. Avem nevoie de o intelegere profunda a cauzei agresivitatii, cum difera de furie si cum putem practic lucra cu ea. Drumul incepe de unde incepe vindecarea.

 Cabinet: strada Carol Davila nr. 33, ap 2, cartierul Cotroceni, Bucuresti

Tel programari: 0720445532

email: cristina@perfectmed.ro, perfectmedch@gmail.com

facebook: https://www.facebook.com/pages/Perfectmed/1490645181180337

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *